L'IBEX recull beneficis a l'inici de la setmana tot i que aconsegueix aguantar els 8.300 punts

Dilluns marcat pels danys econòmics per la borrasca Filomena

Per

Bolsamania | 11 gen, 2021

Actualitzat : 18:35

L'IBEX 35 ha començat la setmana en vermell (-0,60%; 8.357 punts) marcat pels greus danys econòmics que està causant la borrasca Filomena a Espanya. El selectiu espanyol ha recollit beneficis després de revalorar-se un 4,13% durant les últimes cinc sessions. Durant la sessió avui PharmaMar (+4,86%) i Cellnex (+2,40%) han estat els millors valors, mentre a la part negativa han destacat Acciona (-2,58%) i Ferrovial (-2,47%).

Sobre Filomena, la històrica nevada caiguda sobre Madrid i el centre de la Península va bloquejar el país i la capital durant el cap de setmana. L'Ajuntament estudia demanar la declaració de zona catastròfica, mentre el país s'enfrontarà durant els propers dies a una onada de fred polar.

Als danys econòmics provocats per la pandèmia de coronavirus, que segueix provocant noves restriccions a Espanya i altres països europeus, se sumen ara les pèrdues originades per la històrica nevada.

A l'escena empresarial, BBVA serà el primer banc espanyol que cobrarà per dipòsits superiors a 100.000 euros als seus clients minoristes no vinculats.

D'altra banda, les companyies d'energies renovables com Solaria, Soltec, Grenergy i Solarpack, que havien iniciat l'any de manera molt alcista, tornen a enfonsar-se per segona jornada consecutiva.

En positiu, Audax Renovables (+3,28) ha pujat amb força després de l'entrada en el seu capital dels propietaris de Mayoral, que han comprat el 5,8% de la companyia per 56 milions d'euros.

A l'agenda econòmica, la producció industrial espanyola va baixar un 2% al novembre, tot i que va moderar el retrocés anual d'octubre (-6,2%).

Les borses asiáticias han tancat amb signe mixt i els índex nord-americans cauen un -0,5% a l'obertura, després que Wall Street tanqués divendres en màxims històrics.

A nivell polític, continua el caos a Washington, ja que els demòcrates han presentat un nou impeachment contra Trump, si el vicepresident Pence no invoca la 25a esmena per destituir-lo després de l'assalt al Capitoli, encara que la seva presidència acaba el proper 20 de gener.

A nivell estratègic, Morgan Stanley segueix creient que les accions espanyoles cotitzen amb "el major descompte de mercat" en comparació amb la resta de grans borses europees, però al mateix temps assenyala que l'IBEX "ja no sembla sobrevenut", després de revalorar-se un 22 % durant els últims tres mesos.

"Espanya cotitza amb el major descompte del mercat" en analitzar ràtios com el Preu/Benefici (PE) o el valor en llibres (PBV)", assenyala Morgan Stanley, "però en realitat es troba al mig del seu rang de 10 anys en totes les mètriques", afegeixen els seus experts.

Per anàlisi tècnica, el selectiu espanyol va superar al tancament setmanal la resistència clau de curt termini dels 8.322 sencers i el buit baixista setmanal de mitjans de març, als 8.375 punts, de manera que ofereix molt bones sensacions.

Tot i que "ara ens trobem amb una altra potencial zona de resistència als 8.460-8.500 punts (ajust del 61,8% de tota la caiguda que es va produir durant els mesos de febrer i de març de 2020)", assenyala José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"I per sobre la següent zona de control es troba en el buit baixista setmanal dels 9.890 punts. En resum, l'IBEX ha activat un important senyal de fortalesa de curt termini, però tot segueix formant part d'un rebot (fase de reacció) dins d'una clara tendència baixista de fons", conclou.

En altres mercats, el petroli Brent cau un 0,60%, fins als 55,65 dòlars, mentre l'euro es deprecia un 0,46% i es canvia a 1,2162 dòlars. A més, la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys cotitza al 0,04%.

Últimas noticias