L'IBEX rebota amb força recolzat en les fortíssimes pujades de les elèctriques
Iberdrola i Endesa s'han disparat davant la possibilitat que el Govern revisi el decret de la llum
Actualitzat : 18:34
Després de les fortes pujades de dimarts i les voluminoses caigudes d'aquest dimecres, avui les borses europees han tornat a revaloritzar-se amb ganes. L'IBEX 35 ha pujat un 2,14%, fins als 8.962,8 punts, enmig d'un ambient de nerviosisme i falta de tendència marcat per la preocupació dels inversors pel principal problema que hi ha ara, com és la crisi energètica i el seu impacte en la recuperació, un problema que ha eclipsat fins i tot en el informatiu a la pandèmia de la Covid-19. Encara que aquest dijous, gran part dels guanys es deu al fort rebot de les elèctriques.
Les últimes notícies relacionades amb aquest tema són més favorables, amb caigudes en el preu del gas després que Vladímir Putin s'hagi compromès a que Rússia augmentarà el subministrament de gas cap a Europa.
Europa ha recuperat posicions recolzada també pel que publica Bloomberg. Segons l'agència, el Banc Central Europeu (BCE) està estudiant un nou programa de compra de bons per evitar qualsevol agitació al mercat quan les compres d'emergència s'eliminin l'any que ve. El pla substituiria l'actual eina contra la crisi.
Un altre aspecte que anima les borses aquest dijous és el que ha passat als EUA. A l'altre costat de l'Atlàntic, els republicans han anunciat un acord per elevar el sostre de deute fins al desembre. Wall Street va acabar ahir en positiu després de caure més de l'1% (avui segueix rebotant) i avui a Àsia ha dominat el verd, amb alces més potents en el Hang Seng.
A més, els inversors han conegut les actes de l'última reunió del BCE, segons les quals durant la reunió del banc central del 9 de setembre tots els membres van estar d'acord que, "amb unes condicions de finançament persistentment favorables, juntament amb una perspectiva d'inflació a mitjà termini una mica millorada, permetrien reduir moderadament el ritme de compres en el marc del PEPP durant els últims mesos de l'any".
Als EUA, lespeticions setmanals de subsidi d'atur han baixat fins a les 326.000 després de tres setmanes de lleugeres pujades. Una nova dada positiva al mercat laboral nord-americà.
Aquest dimecres es van publicar les dades d'ocupació de la consultora ADP de setembre, que van mostrar la creació de 568.000 llocs de treball, un ritme més ràpid que al mes passat tot i la preocupació per la variant delta. L'informe va fer pujar en un primer moment els rendiments dels bons nord-americans, a causa de la por dels inversors que la Fed acabi retirant els estímuls més ràpid del previst. Recordem que aquest divendres es farà públic l'informe d'ocupació del mes passat dels EUA.
ULL A LES ELÈCTRIQUES
Iberdrola i Endesa s'han disparat quan comença la ronda de contactes entre el Govern i els executius de les elèctriques. Totes dues es troben entre les primeres convocades per la vicepresidenta tercera del Govern i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera.
L'objectiu del Govern amb aquestes reunions és buscar una solució pactada a l'escalada sense fre que està registrant el preu de la factura de la llum. Per a això, demanarà a les companyies elèctriques propostes que limitin que la pujada del gas natural es traslladi a l'electricitat.
Per part del Ministeri sembla haver-hi intenció d'incloure la possibilitat de canvis en el decret per reduir els ingressos extra de les centrals que no fan servir gas natural en la seva producció, però es beneficien dels seus preus, una de les mesures que va aixecar més veus de protesta entre aquestes companyies.
CIMERA VIRTUAL BIDEN-XI
El president dels EUA, Joe Biden, i el líder xinès, Xi Jinping, planegen reunir virtualment abans que acabi aquest any, segons va avançar aquest dimecres un alt funcionari de l'administració nord-americana a CNBC.
Els dos líders han arribat a un "principi d'acord" per a una reunió bilateral virtual, va afegir el funcionari. Serà part d'un esforç per gestionar la competència entre els dos països, ha precisat.
La trobada es produirà de forma virtual, ja que Xi no té previst assistir en persona als propers esdeveniments multilaterals, com el G-20, segons fonts coneixedores de l'assumpte.
PRESSUPOSTOS A ESPANYA
Al nostre país, el Govern ha presentat el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat per a 2022, que han inclòs més de 27.000 milions d'euros dels fons europeus.
A més, es fixarà en el 15% l'impost de societats, que afectarà 1.070 empreses i suposarà 400 milions per a les arques públiques. L'Executiu espera que la recaptació fiscal creixi un 10,8% el 2021 i un 8,1% el 2022.
D'altra banda, es pujarà un 2% el sou dels funcionaris. A més, es retalla la deducció per aportacions a plans de pensions individuals fins a 1.500 euros anuals.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia a 1,1565 dòlars (+0,08%). El petroli puja un 0,8%, fins als 81,77 dòlars el Brent i als 78 dòlars el WTI.
L'or baixa un 0,1%, fins als 1.760 dòlars, i la plata puja un 0,7% (22,70 dòlars).
El bitcoin cau un 1,77%, fins als 53.969 dòlars, i l'ethereum es deixa un 0,8%, fins als 3.551 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa als 1,561% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys baixa fins al 0,46%.