L'IBEX puja amb força i recupera els 8.700 recolzats a Sabadell, Amadeus i les acereres
La resta de places europees també han avançat posicions de manera destacada
Actualitzat : 18:32
L'IBEX i la resta de borses europees han pujat de manera destacada aquest dimarts (IBEX: +1,32%, 8.726,70 punts). Al contrari del que va passar ahir, quan es va acabar desinflant, el selectiu ha aguantat en positiu després de les fortes revaloracions que es van veure aquest dilluns a l'altra banda de l'Atlàntic. El Nasdaq va repuntar més del 3%, encara que va tancar el gener amb caigudes acumulades del 9%.
Dins de l'IBECX, han destacat les alces en ArcelorMittal, Sabadell (Barclays ha elevat la valoració a 0,72 euros), Amadeus i les acereries.
Inditex també s'ha revalorat de manera important després d'una millora de valoració (Berenberg ha pujat el preu de la tèxtil fins a 26 euros des de 21 euros).
Al costat contrari, Siemens Gamesa i Telefónica han estat els títols més baixistes juntament amb Acciona, que ha rebut una retallada de valoració per part de Citi.
Al Mercat Continu, la SEPI ha aprovat el rescat de 340 milions d'euros per a Técnicas Reunidas.
UCRANIA PREOCUPA, PERÒ NO AFECTA AL MERCAT
A l'escena geopolítica, Ucraïna segueix sent el gran assumpte als mercats, amb els inversors pendents cada dia de qualsevol pas que pugui fer Rússia.
Encara que la sensació és que Putin no decidirà una invasió, si és que finalment es decideix a llançar-la, fins que s'acabin els Jocs Olímpics d'hivern a Pequín, el proper 20 de febrer.
Al costat d'aquest tema, els resultats i les dades macro continuen sent rellevants. Avui s'han publicat els PMI manufacturers a Europa i la taxa d'atur de la zona de l'euro (cau al 7% al desembre).
A més, ha anunciat resultats UBS (el benefici del quart trimestre cau fins als 1.350 milions) i Alphabet a l'altra banda de l'Atlàntic. Així mateix, se celebra l'Any Nou xinès. Els principals índexs xinesos han estat avui tancats.
Al Japó, el PMI manufacturer del gener ha sortit millor del que s'esperava, situant-se en 55,4 enfront de la previsió de 54,6 i la dada prèvia de 54,6. A més, l'RBA australià ha mantingut els tipus d'interès sense canvis al 0,1% i ha posat fi al seu programa de flexibilització quantitativa (QE), fet que va estar en línia amb el que preveu el consens. També ha millorat les previsions d'inflació. Els experts creuen que només és qüestió de temps que el governador, Philip Lowe, admeti que l'RBA haurà de pujar tipus abans del seu pla de fer-ho el 2023.
UN GENER NEGATIU
L'IBEX va tancar finalment el gener amb caigudes acumulades de l'1,1%, als 8.612 punts. El selectiu lluita per mantenir-se per sobre dels 8.600 punts mentre mira la primera resistència, que se situa als 8.866 punts.
La veritat és que el gener ha estat un mes complicat i que, entre Ucraïna i els plans de la Reserva Federal (Fed) per endurir la política monetària, els inversors estan nerviosos. Febrer estarà marcat pels resultats empresarials, però les dades macro seguiran al focus.
En aquest sentit, l'Informe d'Ocupació que es publica als EUA aquest divendres es mirarà amb lupa per veure com apuntala o no els plans de Jerome Powell d'endurir la seva política monetària.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia a 1,1264 dòlars (+0,28%). El petroli cau un 1%, amb el Brent als 88,44 dòlars i el WTI als 87,34 dòlars.
L'or avança un 0,4% (1.803 dòlars), i la plata es revalora un 2,4% (22,94 dòlars).
El bitcoin puja lleument (38.534 dòlars) i l'ethereum guanya un 3% (2.767 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta fins a l'1,796% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys baixa fins al 0,752%.