L'IBEX perd els 8.200 punts pel temor a més restriccions a Europa

Arrossegat pels grans valors com Repsol, Amadeus, AENA i Telefónica

Per

Bolsamania | 21 gen, 2021

Actualitzat : 18:55

L'IBEX 35 ha perdut els 8.200 punts (-1%, 8.122,10 punts) i ha tancat als mínims del dia, arrossegat per grans valors com Repsol, Amadeus, AENA i Telefónica, que han augmentat la seva caiguda durant el tram final de la jornada. Els guanys de Bankinter, Cellnex i Siemens Gamesa no han estat suficients per compensar la pressió venedora. La caiguda de les borses europees ha augmentat en publicar-se que la Unió Europea es planteja tornar a restringir la llibertat de circulació per frenar les noves soques del coronavirus.

Aquest dimecres es va informar que els bars i els restaurants a França romandran tancats fins a Setmana Santa, fins i tot en l'escenari més optimista. I Portugal ha tancat els col·legis durant 14 dies.

"Això sembla suggerir encara més dolor econòmic durant les setmanes i mesos vinents, al mateix temps que el programa de vacunació comença a trontollar", reconeix Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets.

Per la seva banda, Wall Street continua comprant i a màxims històrics després de la presa de possessió de Joe Biden i un discurs centrat en la unitat que ha estat molt aplaudit. A Àsia, la jornada també ha estat dominada pels números verds.

A Europa, els inversors han estat atents al Banc Central Europeu (BCE) i, aquí a Espanya, a l'arrencada de la temporada de resultats, amb els comptes de Bankinter (el seu benefici net va caure un 42,4% el 2020, menys del que s'esperava). Les seves accions han pujat més del 4% després de confirmar que repartirà 45 milions en dividends amb càrrec al 2020 (5 cèntims per acció), ja que espera obtenir el vistiplau del regulador per treure a borsa la seva asseguradora, Linia Directa.

A més, també a casa nostra, ha estat protagonista Cellnex, que ha pujat un 1,7% a l'IBEX després d'un acord amb Deutsche Telekom per a desenvolupar el seu negoci de torres als Països Baixos.

D'altra banda, OHL, que ha arribat a un pacte per a la seva recapitalització però s'ha enfonsat un 14% després d'anunciar dues ampliacions de capital a 0,36 euros. També s'ha parlat de Solarpack, que igualment s'ha desplomat un 13% després de la col·locació d'un 12,39% del seu capital a 24,50 euros.

POQUES NOVETATS DES DEL BCE

Pel que fa al BCE, poques novetats. L'organisme ha reafirmat "l'orientació molt acomodatícia" de la seva política monetària. Al desembre, el Banc Central Europeu va ampliar el seu Programa de Compra d'Actius d'Emergència per Pandèmies per segona vegada el 2020, a més d'estendre'l nou mesos més, fins a març de 2022.

"Estem preparats per recalibrar tots els nostres instruments. Tot està sobre la taula", ha dit Christine Lagarde. "Així que el PEPP (programa de compra d'actius) podria ser menor o major, tot depèn de les condicions de finançament", comenta Neil Wilson, analista de Markets.com.

L'agenda d'aquest dijous porta més resultats empresarials als Estats Units, com els d'Intel o IBM. També als Estats Units, s'ha conegut les peticions setmanals d'atur, que segueixen en nivells molt elevats de 900.000; i l'índex manufacturer de la Fed de Filadèlfia, que ha estat millor del previst.

Pel que fa a l'aspecte tècnic de l'IBEX, "per a les properes jornades seria bo que tornéssim a veure la tornada de les compres. La continuació dels guanys passa amb la superació de la resistència dels 8.439 punts, màxims dibuixats al començament d'any, cosa que ens faria pensar en una extensió dels guanys fins al nivell dels 9.000 punts", apunta César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.

En altres mercats, el petroli Brent cau un 0,5%, fins als 55,80 dòlars, mentre l'euro s'aprecia un 0,47% i es canvia a 1,2161 dòlars. A més, la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys puja fins al 0,09%.

Últimas noticias