L'IBEX marca màxims anuals i supera els 10.300 punts després del BCE
Lagarde ha reconegut que han començat a debatre la retirada de la postura restrictiva
Actualitzat : 19:23
L'IBEX35 ha tancat amb guanys i ha marcat màxims anuals aquest dijous (IBEX: +1,20%, 10.319,60), després de la reunió del BCE i les paraules de Christine Lagarde que ha replicat el discurs prudent de Jerome Powell d'aquest dimecres. Cal subratllar que Powell ha tornat a parlar avui davant del Comitè Bancari del Senat. El president de la Reserva Federal (Fed) va dir ahir que "la Fed necessita més confiança que la inflació baixa per retallar els tipus", en línia amb el que es preveia que digués. A més, ha afegit que veu probable que l'organisme comenci a abaixar les taxes aquest any si l'economia dels Estats Units evoluciona com s'espera.
El president de la Reserva Federal de Minneapolis, Neel Kashkari, va declarar per part seva, també aquest dimecres, que espera que la Reserva Federal redueixi les taxes d'interès dues vegades, o potencialment només una vegada, el 2024. Quan els responsables de la política monetària van publicar per última vegada les projeccions de tipus al desembre, Kashkari va dir que projectava dues retallades per a aquest any. En una compareixença en el marc d'un esdeveniment organitzat per The Wall Street Journal, ha assenyalat que espera que el seu pronòstic mostri el mateix número "o potencialment un menys" quan els funcionaris de la Fed presentin noves projeccions a la reunió de mitjans d'aquest mes.
Per part seva, el Banc Central Europeu (BCE) ha mantingut els tipus sense canvis al 4,5% i Christine Lagarde ha apel·lat també a la prudència pel que fa a la retallada. "Hem començat a debatre la retirada de la nostra postura restrictiva, però no hem discutit una retallada dels tipus d'interès", ha indicat la francesa.
"No tenim prou confiança i clarament necessitem més evidències per determinar que la inflació es dirigeix de manera sostenible cap a l'objectiu del 2% i abaixar els tipus d'interès", ha assenyalat Lagarde.
El mercat ha estat pendent també de les projeccions econòmiques que ha ofert el BCE, en què ha revisat a la baixa la seva projecció de creixement per al 2024, fins al 0,6%, i espera que l'activitat econòmica es mantingui moderada al curt termini.
Pel que fa a la inflació, també s'han retallat les previsions i ara s'estima que la inflació farà una mitjana del 2,3% el 2024, el 2% el 2025 i l'1,9% el 2026.
Cal recordar que el Banc del Canadà va mantenir ahir els tipus al 5,00%, tal com s'esperava. "El Consell encara està preocupat pels riscos per a les perspectives d'inflació, particularment la persistència a la inflació subjacent. El Consell de Govern vol veure una disminució addicional i sostinguda en la inflació subjacent i continua centrant-se en l'equilibri entre la demanda i l'oferta a l'economia, les expectatives d'inflació, el creixement salarial i el comportament de fixació de preus de les empreses. El banc roman ferm en el compromís de restaurar l'estabilitat de preus per als canadencs", va afirmar l'organisme.
Amb tot, Europa ha cotitzat avui tranquil·la després que ahir Wall Street finalitzés amb alces de mig punt percentual després de Powell. A Àsia, però, les caigudes s'han imposat aquesta matinada, amb retallades de més de l'1% per al Nikkei, semblant al Hang Seng.
Precisament a la Xina s'han conegut les dades de balança comercial. Les exportacions van augmentar el 7,1% interanual al febrer, molt millor que l'1,9% esperat pel consens. Les importacions també van superar el que estava previst. Van pujar un 3,5% des del 0,1% i enfront de l'estimació de l'1,5%.
IBERDROLA, TELEFÒNICA, ROVI, AENA...
A nivell empresarial, hi ha diverses notícies rellevants aquest dijous.
En primer lloc, Iberdrola ha llençat una oferta de 2.280 milions d'euros per adquirir el 18,4% d'Avangrid. Ofereix 34,25 dòlars per cada títol de la seva filial dels Estats Units, de la qual ja controla un 81,6%.
En segon lloc, Telefónica ha anunciat una OPA d'exclusió sobre la filial alemanya a 2,35 euros per títol. L'objectiu és aconseguir el 5,65% que no controla i el desemborsament total màxim pujaria a 395 milions d'euros.
A més, Rovi ha estat un dels valors que més han pujat a l'IBEX després confirmar la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que ha contractat Lazard per estudiar una possible venda del seu negoci de fabricació a tercers. Tot i això, ha dit que no hi ha res ferm. "És important assenyalar que no s'ha conclòs aquesta anàlisi i que no s'ha pres cap decisió ni procedeix informar de res concret sobre això", ha assenyalat.
Avui també és protagonista Aena perquè ha celebrat el seu 'Capital Markets Day' i ha comunicat que avança el 2025 la seva meta de 300 milions de passatgers.
Igualment, atents a Grifols (+0,52%), després que ahir tornés a desplomar-se per diferents motius, entre els quals hi ha un nou informe negatiu de la companyia d'inversió Gotham.
Fora de l'IBEX, se segueix mirant Talgo (+5,28%) després que ahir el ministre de Transports, Óscar Puente, digués que el govern espanyol "farà tot el possible" per evitar que el fabricant de trens sigui venut al grup hongarès Magyar Vagon.
Fora del nostre país, ha destacat la caiguda d'Hugo Boss després de publicar resultats i decebre amb les seves previsions, caiguda que podria ser l'artífex dels descensos de l'1% a Inditex.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia als 1,0927 dòlars. El petroli perd un 0,5%. El Brent se situa als 82,66 dòlars i el West Texas, als 78,56 dòlars.
L'or continua imparable marcant nous màxims. Cotitza ara als 2.158 dòlars (+0,05%). La plata avança un 0,31% (24,57 dòlars).
El bitcoin cotitza als 67.352 dòlars i l'ethereum, als 3.837 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 4,118%.