L'IBEX i Europa tanquen amb caigudes moderades i la mirada sobre el Regne Unit i Nvidia

La inflació del Regne Unit d'abril s'ha moderat fins al 2,3%

Per

Bolsamania | 22 mai, 2024

Actualitzat : 19:02

L'IBEX 35 i la resta de borses europees han tancat amb caigudes moderades aquest dimecres, encara que molt contingudes en el cas del selectiu espanyol (IBEX: -0,05%, 11.329 punts) seguint amb el to calmat que s'ha instal·lat en els mercats de renda variable als darrers temps, amb la volatilitat marcant mínims i els índexs, màxims. Això es va tornar a veure ahir dimarts, quan l'S&P i el Nasdaq van tornar a registrar rècords històrics.

Dins de l'IBEX destaquen, la volatilitat en Solaria: puja un 4,2% després de caure amb força a les primeres hores de la sessió. Al costat de les caigudes, ha cedit de manera cridanera Grifols, que s'ha deixat un 6% i ha llastat el selectiu, altres valors com Iberdrola, Repsol, Telefónica o Santander han caigut amb més moderació. Al costat dels ascensos destaquen Acciona Energía, Solaria, Merlin i Sabadell. Fora d'Espanya destaquen les fortes alces de la britànica Marks & Spencer després de publicar el seu benefici més gran en una dècada.

En una setmana molt buida de referències importants, avui se'n coneixen dues de les més rellevants. Així, s'ha publicat l'IPC del Regne Unit del mes d'abril, que s'ha moderat fins al 2,3% des del 3,2% en termes interanuals, menys del 2,1% previst pel consens. Aquesta referència és clau per determinar si el Banc d'Anglaterra (BoE) retallarà els tipus a la reunió del juny després de mantenir-los sense canvis, al 5,25%, al maig.

A més, Rishi Sunak, primer ministre britànic, ha anunciat que convocarà eleccions anticipades pel 4 de juliol.

Avui ha parlat la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde. Lagarde va comparèixer ahir i va dir que hi ha una "gran probabilitat" de retallar els tipus al juny. Mentrestant, als Estats Units, es donen a conèixer les actes de l'última reunió de la Reserva Federal (Fed) i, sobretot, els resultats d'Nvidia, l'altra gran cita dels mercats aquesta setmana.

Diuen els analistes, respecte a Nvidia, que el mercat està "clarament preparat per a una altra sorpresa alcista" als seus comptes i també en les previsions que presentarà el seu CEO, Jensen Huang.

LA FED SEGUEIX DEMANANT PACIÈNCIA

I mentre el BCE deixa clar que al juny mourà fitxa, a l'altra banda de l'Atlàntic hi ha més veus de la Reserva Federal (Fed) emfatitzant la necessitat de paciència. Dues funcionàries -Loretta Mester i Susan Collins- han reforçat el missatge de mantenir les taxes d'interès altes durant més temps. Per part seva, Christopher Waller va dir aquest dimarts que el banc central podria considerar reduir els tipus a finals d'aquest any si hi ha diversos mesos més de bones dades d'inflació. Els operadors de bons tornen a dubtar que la Fed faci les dues retallades de tipus que s'havien inclòs al revolt de swaps a la setmana passada.

Per part seva, el banc central de Nova Zelanda ha mantingut aquest dimecres els seus tipus sense canvis al 5,50%. A més, ha emès un dels advertiments més forts fins ara contra donar per fet un moviment global cap a retallades de taxes, dient que n'ha considerat un augment avui abans de mantenir-los sense canvis.

TENSIONS AMB LA XINA

Les tensions comercials augmenten entre la Xina i els Estats Units i la Unió Europea. La segona economia més gran del món podria imposar aranzels de fins al 25% als automòbils importats amb motors grans.

La Xina està intensificant les amenaces de represàlies a mesura que s'acosta el primer termini de la investigació de la Comissió Europea sobre els subsidis de Pequín al mercat de vehicles elèctrics. La UE ha d'informar els exportadors xinesos si té la intenció d'imposar-los aranzels abans del 5 de juny.

ES MANTÉ INTACTE LA TENDÈNCIA ALCISTA DE L'IBEX

Es manté la consolidació de les darreres sessions en l'IBEX després de superar màxims anuals.

"El seu aspecte tècnic és molt bo i tot sembla indicar-nos que podríem veure un tancament per sobre dels 11.385 punts, màxims anuals dibuixats a la setmana passada. La superació d'aquests nivells ens faria pensar en una extensió dels guanys fins al nivell dels 11.500 punts o fins i tot fins als 12.000 punts", afirmen els experts de Bolsamanía.

Per sota, el primer nivell de suport el podríem situar als 11.200 punts, encara que el veritablement important és als 11.000 punts. "El seu aspecte tècnic per a les properes setmanes és molt bo".

ALTRES MERCATS

L'euro canvia als 1,083 dòlars (-0,14%). El petroli perd un 0,7%, amb el Brent als 82,23 dòlars i el WTI, als 78,06 dòlars.

L'or es deixa un 1,4% (2.391 dòlars) i la plata cedeix un 1,83% (31,49 dòlars).

El bitcoin torna a superar els 70.000 dòlars (70.400 dòlars), i l'ethereum cotitza als 3.765 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 4,424%.

Últimas noticias