L'Ibex i Europa estrenen amb lleugeres caigudes una setmana dominada pels resultats

La Xina ha complert el que estava previst i ha retallat tipus en 25 punts bàsics

Per

Bolsamania | 21 oct, 2024

L'IBEX 35 i la resta de borses europees cauen de manera molt continguda aquest dilluns (IBEX: -0,25%, 11.895 punts). Dins del selectiu espanyol destaquen les alces en Grifols i les caigudes en els bancs (Bankinter, CaixaBank...). Al Continu, Talgo ni s'immuta després de confirmar que ha iniciat converses amb Sidenor per a una "possible transacció que podria implicar l'adquisició d'un percentatge significatiu del capital social de Talgo o de la seva totalitat".

Els resultats empresarials marcaran aquesta setmana que comença avui a les borses. Arrenca la temporada de comptes empresarials a Espanya, amb les xifres de Línia Directa avui dilluns (va guanyar 40,7 milions fins al setembre enfront de les pèrdues del 2023), Enagás demà, dimarts, Iberdrola i Viscofan, dimecres i Bankinter i Atresmedia, dijous.

Així mateix, es continuaran publicant resultats als EUA, entre els quals destaquen les xifres de Tesla dimecres, sense oblidar la multitud de comptes empresarials que s'anunciaran a Europa, com els de Deutsche Bank, Lloyds o Barclays.

Els resultats empresarials, sens dubte, seran protagonistes al llarg de les properes cinc sessions, encara que també es coneixeran referència macro de rellevància, entre les quals destaquen els PMI manufactures i serveis preliminars d'octubre, que es publiquen dijous, i la desocupació d'Espanya del tercer trimestre, amb l'enquesta IFO d'Alemanya d'octubre, divendres.

LA XINA RETALLA TIPUS

La setmana ha començat amb la retallada de tipus de 25 punts bàsics de la Xina, cosa que esperava el mercat perquè el governador del banc central de la Xina, Pan Gongsheng, ho havia anticipat divendres en un fòrum econòmic a Pequín.

La Xina ha reduït aquest dilluns els principals tipus d'interès de referència en 25 punts bàsics. La taxa preferencial de préstecs (LPR) a un any s'ha rebaixat al 3,1%, mentres que l'LPR a cinc anys s'ha retallat al 3,6%, segons ha informat el Banc Popular de la Xina (PBoC).

La mesura, per ser esperada, no ha tingut un gran impacte a les borses xineses en particular, ni a les asiàtiques en general. El Hang Seng cedeix un 1,5% i el Shanghai puja lleument. El Nikkei ha tancat molt pla.

Cal destacar també que demà comença la cimera dels BRICS, grup liderat per Rússia i la Xina, que estudia l'ingrés de 15 països en qualitat de socis, segons ha revelat Rússia. Entre els Estats que han manifestat públicament el seu interès d'ingressar en aquest grup, format actualment per nou països, hi figuren Cuba, Veneçuela, Turquia, Azerbaidjan, Malàisia i altres.

Brasil, Rússia, Índia i Xina van crear el 2006 el grup BRIC, al qual es va unir Sud-àfrica el 2010 afegint a l'acrònim la lletra 'S'. Mentrestant, el 2024 l'agrupació va incloure quatre membres més: Egipte, Iran, Unió dels Emirats Àrabs Units i Etiòpia. Lula no anirà a la trobada després de patir un accident domèstic.

LLUITANT AMB ELS 12.000 PUNTS

L'IBEX s'allunya dels 12.000 punts, nivell que va atacar durant bona part de la setmana i que no va aconseguir deixar enrere al tancament setmanal.

"Per a les properes sessions seguim pensant en un atac als màxims anuals que presenta al voltant dels 12.037 punts. Un tancament per sobre d'aquest nivell de preus ens faria pensar en una extensió dels guanys fins al nivell dels 12.300 punts, preus que podria assolir durant les properes setmanes", indiquen els experts de Bolsamanía.

Per sota, el suport que no perdrem de vista és als 11.563 punts, mínims de la darrera correcció i d'aquest mes d'octubre.

ALTRES MERCATS

L'euro canvia als 1,0853 dòlars (-0,11%). El petroli puja un 0,8%, amb el Brent als 73,61 dòlars i el WTI, als 69,83 dòlars.

L'or avança un 0,59% (2.746 dòlars) i la plata, un +3,21% (34,29 dòlars).

El bitcoin es manté a prop dels 69.000 dòlars (68.639 dòlars) i l'ethereum escala fins als 2.729 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 4,097%.

Últimas noticias