L'IBEX estrena setembre amb fortes alces i atacant fermament els 9.000 punts

Pràcticament tots els valors del selectiu han acabat en positiu

Per

Bolsamania | 01 set, 2021

Actualitzat : 18:17

L'IBEX ha començat setembre en gran. Aquest dimecres ha pujat un 1,64%, fins als 8.991 punts, tot i que ha arribat a superar els 9.000 punts en diversos moments de la jornada. Això, després que les borses hagin tancat el mes d'agost amb pujades generalitzades que, en el cas del selectiu espanyol, han estat de l'1,96%. Avui els inversors estan molt pendents de les dades macro, amb la publicació dels PMI manufacturers del mes d'agost que, pel que fa a Alemanya i l'eurozona, han estat per sota del que s'esperava. A Espanya, millora fins a 59,5 des de 59 i per sobre de la previsió de 58,9.

A la Xina, el PMI manufacturer Caixin corresponent a aquest mes es va situar en 49,2, per sota de la marca de 50, que separa l'expansió de la contracció. Cal recordar que aquest dimarts les dades van mostrar que el sector serveis de la Xina també havien entrat en contracció.

Tuan Huynh, analista del Deutsche Bank International Private Bank, explica que la lectura d'agost no és inesperada, i afegeix que el banc ha rebaixat la seva previsió de creixement del PIB xinès aquest any al 8,2% des del 8,7%.

A més dels PMI, avui s'ha conegut la taxa d'atur de juliol a l'eurozona (cau al 7,6%) i l'informe d'ocupació de la consultora ADP (s'han creat a l'agost 374.000 llocs de treball, molt per sota del que s'esperava), avantsala de l'informe d'ocupació d'agost que es publica divendres a l'altre costat de l'Atlàntic. Igualment, us recordem que hi ha reunió de l'OPEP, la qual ha augmentat les seves perspectives de demanda de cru per 2022.

Alguns experts anticipen que setembre, carregat de referències importants, serà un mes "volàtil". Se seguiran amb molta atenció les dades macroeconòmiques per veure si es consolida la recuperació econòmica o augmenten els dubtes respecte al que pugui ocórrer per l'impacte de la soca delta del virus. A més, al llarg d'aquest mes es reuniran el BCE, la Fed i el Banc d'Anglaterra, sense oblidar que Alemanya celebra eleccions generals el dia 26, una cita molt esperada per la qual el socialdemòcrata Olaf Scholz es presenta com a favorit.

"Els riscos creixents fan de setembre un moment potencialment perillós per a les borses", llegim aquest matí a la portada de CNBC. De moment, els índexs europeus sembla que l'han estrenat amb calma i el dubte és si aquesta durarà.

FLUIDRA, PHARMAMAR I ALTRES

Per valors, dins de l'IBEX destaquen les alces en Fluidra (+3,03%) després d'anunciar la compra de la nord-americana SPS per 240 milions de dòlars i tornar a elevar previsions per 2021.

També puja PharmaMar (+3,67%), que lidera el selectiu després de comunicar l'aprovació del seu fàrmac Zepzelca a Unió dels Emirats Àrabs.

Ferrovial i Merlin (després d'una millora de valoració de Morgan Stanley) s'han situat igualment entre els que més avancen, amb alces del 3,7% i del 3,09%, respectivament. Inditex ha pujat amb ganes també (+3,08%) després que JP Morgan elevés el seu preu objectiu i, després de l'entrevista a la filla d'Amancio Ortega a The Wall Street Journal Magazine.

BIDEN DEFENSA LA MARXA DE L'AFGANISTAN

El president dels Estats Units, Joe Biden, va comparèixer aquest dimarts des de la Casa Blanca i va defensar la sortida del país de l'Afganistan. L'operació d'evacuació, que es va estendre durant 17 dies, s'ha saldat amb el trasllat de 120.000 persones, entre les quals s'inclouen ciutadans nord-americans, estrangers i afganesos que van col·laborar amb els Estats Units.

"L'extraordinari èxit d'aquesta missió va ser a causa de la increïble habilitat, valentia i coratge desinteressats de l'exèrcit dels Estats Units i dels nostres diplomàtics i professionals d'intel·ligència", ha indicat Biden, el maneig de l'evacuació del qual li ha valgut crítiques tant de l'oposició republicana com d'alguns demòcrates.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,1848 dòlars (+0,35%). El petroli puja un 1%, amb el Brent als 70,93 dòlars i el WTI als 67,76 dòlars.

L'or està pla (1.817 dòlars) i la plata avança un 1% (24,26 dòlars).

El bitcoin puja un 0,3% (47.446 dòlars) mentre que l'ethereum avança un 4,7% (3.572 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,30%.

Últimas noticias