L'IBEX es queda a punt dels 12.000 punts després de pujar un 1,8% a la setmana
El selectiu ha acabat la setmana al límit de la important resistència dels 12.000 punts
Actualitzat : 18:44
Després de la bona jornada que van viure ahir les borses europees, amb alces de l'1,36% per a l'IBEX i del 2,33% per al CAC, les places del Vell Continent han estès els avenços aquest divendres. El selectiu espanyol ha tancat molt a prop dels 12.000 punts (+0,12%, 11.967 punts) després de revalorar-se un 1,83% a la setmana gràcies a l'impuls de la Xina, que al llarg de les últimes sessions ha anunciat i aplicat estímuls per reactivar la seva economia que han impulsat les seves borses i tots els índexs mundials.
Ahir Wall Street va acabar en positiu, amb alces del 0,5% de mitjana. La setmana també s'ha vist marcada per la tecnologia, amb companyies grans pujant a l'altre de l'Atlàntic, com Micron i Nvidia, cosa que ha impulsat el sector a tot el món i ha contribuït igualment al bon fer de la renda variable.
TOT ÉS XINA
Les places xineses han tancat la millor setmana des del 2008, amb el CSI 300 registrant un repunt del 15,7% aquesta setmana, mentre que el Hang Seng avança a prop d'un 13%, la seva millor setmana des del 1998.
Aquest divendres, el CSI 300 ha pujat un 4,47% i l'HSI ha avançat un 3,32% després que el Banc Popular de la Xina (PBoC) hagi retallat la taxa de recompra inversa a 7 dies a l'1,5% des d'un 1,7%, a més de reduir el coeficient de reserva obligatòria (RRR) de les institucions financeres en 0,5 punts percentuals.
El Banc Popular de la Xina ha afirmat que la retallada del coeficient de reserva obligatòria (RRR) té com a objectiu ajudar a "crear un bon entorn monetari i financer per al creixement econòmic estable de la Xina i el desenvolupament d'alta qualitat".
La Xina també ha publicat aquest divendres les dades de beneficis industrials de l'agost, que van mostrar una caiguda del 17,8% interanual. La disminució segueix un augment interanual del 4,1% al juliol, el ritme més ràpid en cinc mesos.
Des del començament d'any, els beneficis de les grans empreses industrials han crescut un 0,5%, assolint els 4,65 bilions de iuans durant els primers vuit mesos, en comparació amb el 3,6% durant els primers set mesos.
D'altra banda, Reuters publica que s'espera que el gegant asiàtic anunciï més mesures fiscals abans de les vacances d'una setmana a la Xina, que comencen l'1 d'octubre, després que una reunió dels principals líders del Partit Comunista mostrés un "creixent sentit de urgència per l'augment d'obstacles econòmics.
Després de la reunió del Politburó, la Xina planeja emetre bons sobirans especials per un valor d'aproximadament 2 bilions de iuans (284.430 milions de dòlars) aquest any com a part d'un nou estímul fiscal, segons han informat a Reuters dues fonts amb coneixement de l'assumpte.
GRIFOLS, BBVA-SABADELL, SOLTEC...
A l'àmbit empresarial, la setmana, a més d'estar protagonitzada per les grans tecnològiques –també OpenAI, que vol començar a guanyar diners amb el que fa–, a Espanya ha tingut els seus noms.
Grifols ja ha rebut resposta de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que, com sabeu, ha obert expedient sobre Gotham i el portarà a la Fiscalia. També ha obert expedient sobre Grifols, però la multa no arribarà al milió d'euros. La companyia s'ha pres bé a borsa totes aquestes decisions. Per cert, també com us hem explicat, Gotham ha atacat aquesta setmana una nova companyia, en aquest cas alemanya, que ha dit una cosa molt precisa sobre la companyia nord-americana: que "distorsiona la realitat" per "maximitzar els seus beneficis". Més clar, l'aigua.
També s'ha parlat molt aquesta setmana de BBVA i Sabadell, que mantenen la seva particular encreuament d'acusacions-declaracions públic sobre l'OPA, que comença a resultar 'tediós', mentre esperen que els organismes que queden per pronunciar-se... i mentrestant el ministre Cos insisteix i insisteix que no els agrada l'operació.
La setmana ha acabat amb l'anunci d'una sortida a borsa a Espanya, la de la companyia especialitzada en masses de fleca congelades Europastry, que s'estrena a la borsa el proper 10 d'octubre.
I menció a part mereix el que ha passat amb Soltec, que aquest dijous va ser suspesa de cotització per no presentar els resultats a l'hora. La companyia arrossega greus problemes que arriben dels resultats del 2023 i de les discrepàncies amb l'auditor. A més, està refinançant el seu deute. Com us hem explicat a Bolsamanía aquesta setmana, Soltec és el pitjor valor del mercat espanyol l'any... i sense aspectes de millora.
Dins de l'IBEX destaquen les alces Acciona Energía, Fluidra, IAG (avui Gallego, el seu CEO, ha dit que comprar TAP no és la seva "prioritat") i Grifols. Al costat de les retallades, Solaria n'ha estat dels pitjors, probablement contagiat pel que està passant amb Soltec. Us recordem que la companyia publica resultats dilluns. Els bancs també han caigut amb ganes.
FORTA CAIGUDA DE L'IPC D'ESPANYA I EL FOCUS SOBRE EL PCE DELS EUA
La setmana acaba amb una referència clau a què els inversors han parat una atenció especial: l'índex de preus de despeses de consum personal (PCE) dels Estats Units del mes d'agost. Aquesta referència s'ha moderat més del que s'esperava a l'agost: fins al 2,2% en taxa interanual, des del 2,5% del juliol. Pel que fa a la inflació subjacent, ha registrat un lleuger repunt i s'ha situat al 2,7%, enfront del 2,6% del mes anterior, i en línia amb les expectatives. Als analistes els ha agradat aquesta lectura i afirmen que justifica un cicle de retallades agressives dels tipus dinterès.
D'altra banda, l'índex de confiança del consumidor de la Universitat de Michigan s'ha elevat més del que s'esperava, fins a 70,1 punts des dels 69 anteriors i enfront dels 69,3 punts prevists.
A Espanya, la dada preliminar d'IPC del setembre ha sorprès amb una forta caiguda interanual de vuit dècimes, fins a l'1,5% des del 2,3% del mes previ. Pel que fa al PIB del segon trimestre, puja vuit dècimes enfront del trimestre previ i augmenta l'avenç interanual al 3,1%, sis dècimes més que el 2,5% del trimestre passat.
Així mateix, Alemanya ha publica la taxa d'atur del setembre i a la zona de l'euro s'ha conegut la confiança del consumidor també d'aquest mes.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia als 1,1157 dòlars (-0,17%). El petroli cedeix lleugerament. El Brent se situa als 71,45 dòlars i el WTI, als 67,63 dòlars.
L'or cau un 0,87% (2.671 dòlars) i la plata baixa un 1,2% (31,9 dòlars).
El bitcoin cotitza als 66.100 dòlars i l'ethereum als 2.690 dòlars.
La rendibilitat del bo americà a 10 anys puja al 3,766%.