L'IBEX arrenca la setmana al ralentí i amb la vista sobre l'Iran, l'or, Sabadell i BBVA...

Avui ha estat festa a molts països europeus, encara que les borses operen majoritàriament amb normalitat

Per

Bolsamania | 20 mai, 2024

Actualitzat : 18:23

L'IBEX 35 i la resta de borses europees han registrat una primera jornada setmanal de molta cautela (IBEX: +0,10%, 11.339 punts) en un context marcat per la tranquil·litat econòmica i borsària, però també per la incertesa geopolítica. Cal destacar que avui ha estat festa (Pentecosta) a molts països europeus, però, en la majoria, la borsa opera amb normalitat.

Pel que fa a la incertesa geopolítica esmentada, avui els inversors estan pendents de les possibles reaccions després de conèixer la mort del president iranià, Ebrahim Raisi, que ha perdut la vida en un accident d'helicòpter en una zona muntanyosa del país.

El succés ha tingut lloc en un moment de tensió a la regió a causa de la guerra a Gaza entre Israel i Hamàs, recolzat per l'Iran.

El ministre de Relacions Exteriors, Hosssein Amirabdollahian, també ha mort a l'accident.

"Les conseqüències d'això probablement estaran força contingudes", ha dit a CNBC Ali Ahmadi, membre executiu del Centre de Política de Seguretat de Ginebra.

El president Raisi era una figura força marginal en la presa de decisions de seguretat nacional, assenyala Ahmadi, i afegeix que la política exterior iraniana està governada principalment per l'Oficina del Líder Suprem i l'exèrcit iranià. "És poc probable que l'esquema general de la política exterior iraniana canviï significativament".

Parlant de tensió política, també cal parlar de la tensió entre Espanya i Argentina després que el president argentí, Javier Milei, hagi aparegut en un acte de Vox i s'hagi mostrat molt crític amb Pedro Sánchez i la seva dona. Això, després de les negatives declaracions sobre ell, de fa unes quantes setmanes, abocades pel ministre de Transports d'Espanya, Óscar Puente.

Amb tot, dins de l'IBEX, que es manté a prop de màxims anuals, destaquen les alces de Bankinter, Enagás, CaixaBank i Rovi, mentre que ACS i Cellnex se situen a la cua del selectiu. BBVA i Sabadell no han fet grans moviments. Bloomberg informa que el màxim accionista de Sabadell, David Martínez, donaria suport a l'OPA hostil de BBVA. Fluidra tampoc no es mou de manera significativa després d'anunciar Jaime Ramírez com a nou CEO.

Fora de España és noticia Ryanair, que ha publicat resultats i ha comunicat una recompra d'accions de 700 milions.

NOU RÈCORD A L'OR

La setmana comença amb l'atenció posada també a l'or, que ha marcat un nou rècord de tots els temps. La plata, per part seva, ha tocat màxims de més d'11 anys.

Diuen els experts que l'or s'ha vist impulsat per la tendència a la baixa de la inflació, que augmenta les expectatives que la Fed pugui fer la primera retallada de tipus aviat.

L'or puja ara fins als 2.430 dòlars (+0,54%) i la plata, fins als 32,24 dòlars (+3,15%).

LA XINA MANTÉ ELS TIPUS

Les borses asiàtiques han viscut una sessió majoritàriament positiva aquest dilluns mentre els inversors esperen dades econòmiques de tota la regió aquesta setmana.

La Xina ha mantingut sense canvis les seves taxes preferencials de préstec a un i cinc anys en 3,45% i 3,95%, respectivament, després que el país presentés mesures divendres per impulsar el mercat immobiliari.

Els inversors esperen dades de comerç, inflació i activitat empresarial del Japó a finals d'aquesta setmana, mentre que Singapur publicarà les dades d'inflació del mes d'abril i les xifres finals del PIB del primer trimestre.

ALTRES MERCATS

L'euro canvia als 1,085 dòlars (-0,11%). El petroli se situa lleugerament a la baixa, però molt tranquil. El Brent cotitza als 83,7 dòlars i el WTI, als 79,87 dòlars.

El bitcoin avança fins als 67.300 dòlars i l'ethereum, fins als 3.100 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 4,42%.

Últimas noticias