L'IBEX, a la cua d'Europa, tanca amb caigudes moderades després d'atacar suports clau
La inestabilitat política a França preocupa els inversors, encara que avui la borsa francesa puja
Actualitzat : 18:21
L'IBEX 35 tanca amb retallades moderades (-0,3%, 10.959 punts), tot i que ha arribat a caure més, cosa que ha portat el selectiu a atacar el suport clau que té als 10.800 punts. Aquest comportament de l'índex, pitjor que el de la resta d'Europa (els grans índexs tanquen amb alces del 0,4% al 0,9%), arriba després de les fortes caigudes de les borses del Vell Continent de la setmana passada per la inestabilitat política que han generat les eleccions al Parlament Europeu, el resultat del qual ha provocat la convocatòria d'eleccions anticipades a França.
Cal recordar que l'IBEX es va deixar, durant la setmana passada, un 3,6%. Al tancament, molts dels seus títols cotitzen en vermell (a primera hora, al contrari, gairebé tots eren verds i l'índex registrava un rebot del 0,6%). Acciona, Ferrovial i Solaria han estat els pitjors, amb retallades fins a un 4% en el cas d'aquesta última.
Els mercats del Vell Continent es van veure penalitzats durant les cinc sessions anteriors per la incertesa política després del resultat de les eleccions al Parlament Europeu. Aquest tema seguirà molt present aquesta setmana i continuarà així almenys fins que se celebrin les eleccions anticipades a França el 30 de juny (primera volta) i el 7 de juliol (segona volta).
Els mercats financers francesos van patir una brutal caiguda la setmana passada (el CAC es va enfonsar més d'un 6%, però avui ha pujat), ja que els inversors hi van reduir posicions per unes eleccions que podrien donar una majoria a l'extrema dreta, fet que va portar alguns analistes a especular sobre una possible intervenció del Banc Central Europeu (BCE).
Tot i això, Reuters publica avui dilluns que els responsables de la política del BCE no tenen plans de discutir compres d'emergència de bons francesos i encara pensen que son els polítics francesos els que han de tranquil·litzar els inversors espantats per la perspectiva d'un govern de extrema dreta.
En aquest sentit, els experts del banc nord-americà Citi han retallat aquest dilluns la seva recomanació sobre les borses europees fins a neutral des de sobreponderar, alhora que han elevat el seu consell sobre la renda variable nord-americana.
Segons han destacat, "els riscos a curt termini per a les accions europees han augmentat, amb els mercats estrenyent-se i la incertesa política ocupant-hi un lloc central".
ATENTES A LES DADES XINESES
Un aspecte destacat d'aquesta jornada de dilluns són les dades macro que ha publicat la Xina. Les vendes al detall han superat les expectatives al maig, augmentant un 3,7% enfront de l'any previ i situant-se per sobre de l'increment del 3% esperat pel mercat. Tot i això, altres indicadors que s'han publicat avui a la Xina, com la producció industrial i la inversió en actius fixos, no van complir les previsions.
En el primer cas, la producció industrial va créixer un 5,6% interanual al mes de maig enfront de l'augment del 6% previst, mentre que la inversió en actius fixos va augmentar un 4% en comparació amb el maig passat, lleugerament per sota del pronòstic del 4,2%.
Per separat, el Banc Popular de la Xina ha mantingut el tipus d'interès de la facilitat de crèdit a mitjà termini a un any al 2,5% per a préstecs per valor de 182.000 milions de iuans (25.090 milions de dòlars), tal com s'esperava. El banc central també va injectar 4.000 milions de iuans mitjançant operacions de recompra inversa a set dies i va mantenir el tipus d'interès a set dies a l'1,8%.
Les borses asiàtiques han viscut una sessió mixta, en què han destacat sobretot les fortes caigudes al Nikkei properes al 2% arrossegat per les accions energètiques i immobiliàries.
L'agenda d'aquest dilluns no inclou moltes més dades macro rellevants, mentre que, al pla empresarial, CriteriaCaixa ha publicat el Pla Estratègic i ING ha celebrat el Dia de l'Inversor. Amadeus ha avançat les claus del Dia de l'Inversor que celebra demà a Londres. Ha dit, entre altres coses, que espera un creixement mitjà d'ingressos del 9% al 12,5% fins al 2026.
Al llarg de la setmana, destaca la publicació de l'IPC de la zona de l'euro (dimarts) i de l'IPC del Japó i els PMI manufacturers, serveis i compostos (divendres). Tot i això, sens dubte, el que més expectació aixeca és la decisió de tipus del Banc d'Anglaterra de dijous, que s'espera que no toqui tipus.
ATENCIÓ AMB ELS 10.800 PUNTS
Després d'una setmana passada clarament negativa a Europa, mentre que Wall Street va continuar fort i marcant màxims, avui sembla que al Vell Continent li toca rebotar.
En el cas del selectiu espanyol, intenta allunyar-se del suport perillós dels 10.800 punts.
"Com hem estat comentant durant les darreres sessions, el seu comportament a aquest nivell de preus és important. Si el perd, és molt probable que puguem acabar veient un atac als 10.500 punts, preus on hi ha la mitjana de 200 sessions. No veurem un senyal de fortalesa mentre no aconsegueixi tornar a pujar per sobre de la resistència dels 11.272 punts”, assenyalen els experts de Bolsamanía.
ALTRES MERCATS
L'euro puja fins als 1,0717 dòlars (+0,15%). El petroli puja un 1%, amb el Brent als 83,52 dòlars i el WTI, als 79,47 dòlars.
L'or perd un 0,86% (2.328 dòlars) i la plata, un -0,46% (29,34 dòlars).
El bitcoin cau fins als 65.500 dòlars i l'ethereum, fins als 3.512 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 4,291%.