L'IBEX 35 torna a caure pressionat pel deute i amb el focus sobre Santander i Telefónica

Aquestes empreses han estat les grans protagonistes de la sessió

Per

Bolsamania | 27 set, 2023

Actualitzat : 18:28

Tancament amb descensos moderats per a l'IBEX 35 (-0,37%; 9.331 punts), que aquest dimarts va caure una mica menys que els seus homòlegs del Vell Continent. El mercat espanyol ha estat atent a dues empreses: d'una banda Telebfónica, ja que el Consell d'Administració s'ha reunit per estudiar l'entrada de STC, i de l'altra Santander, després d'anunciar ahir que elevarà un 39% el dividend.

Les empreses han estat les grans protagonistes del dia a la borsa espanyola. Després de parlar molt de l'entrada saudita a Telefónica, l'empresa s'ha reunit aquest dimecres per valorar la compra per part de STC d'una participació del 9,9%. Cal destacar que el grup no ha traslladat encara formalment al Govern les seves intencions a la 'teleco'.

La reunió del Consell té caràcter ordinari, és a dir, estava programada abans de la irrupció de STC, i encara que no se n'han revelat els punts de l'ordre del dia, s'espera que el moviment saudita centri la trobada i copi bona part de l'atenció inversora.

Com també ho ha fet Banc Santander. L'entitat que presideix Ana Botín va anunciar aquest dimarts el pagament d'un dividend a compte en efectiu amb càrrec als resultats del 2023 de 0,081 euros per acció, equivalent a prop del 25% del benefici ordinari del grup el primer semestre del 2023, així com el programa de recompra d'accions al qual es destinarà un màxim de 1.310 milions d'euros.

Amb tot, el sentiment no sembla que hagi de millorar gaire. El mercat es pregunta si cal esperar caigudes més dramàtiques o si les pèrdues que estan protagonitzant les borses aquests dies només són un avís que la situació és incerta. El CAC francès i el DAX alemany van caure aquest dimarts al nivell més baix en sis mesos, llastats, entre altres coses, per la fortalesa dels bons.

POSSIBLE TANCAMENT DEL GOVERN

El mercat del deute ha posat els inversors a la defensiva, també als Estats Units, on el bo a 10 anys continua tocant màxims. Això, juntament amb el possible tancament del Govern (demòcrates i republicans segueixen negociant un pla per finançar l'Administració i evitar un tancament que ja es produiria la setmana que ve), va provocar fortes caigudes a Wall Street aquest dimarts. De fet, el Dow Jones va viure el seu pitjor dia des del març i no sembla que la jornada d'avui sigui millor per als selectius nord-americans.

La pujada dels rendiments del deute, unida a la fortalesa del dòlar, fan pensar el mercat que la inflació persistent es mantindrà als Estats Units, cosa que suposaria tipus d'interès més alts durant més temps, sobretot, comenta Michael Hewson, analista en cap de mercat de CMC Markets UK, perquè "els preus del petroli i la benzina semblen mostrar pocs senyals de retrocedir des dels seus màxims recents".

Per part seva, Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, comenta que les converses sobre el tancament del Govern "continuen alimentant un dòlar nord-americà més fort". Cal recordar que demòcrates i republicans han acordat un finançament a curt termini de sis setmanes per mantenir en funcionament l'Administració durant un altre mes i mig, però aquesta experta assenyala que "obtenir l'aprovació del ple del Senat serà un desafiament davant la determinació dels republicans d'extrema dreta de''enderrocar-lo' si arriba a materialitzar-se".

ALTRES MERCATS

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys ja se situa al 4,56%, mentre que l'EUR/USD cau fins als 1,0521. El petroli avança gairebé un 3%, de manera que el Brent trenca màxims anuals i cotitza als 96,5 dòlars i el WTI, als 93,4. L'unça d'or retrocedeix lleugerament fins als 1.898 dòlars, mentre que el bitcoin se situa als 26.245 dòlars.

Últimas noticias