L'IBEX-35 tanca maig amb guanys del 3,1% malgrat perdre un 0,9% a la sessió

Les dades de la Xina i l'augment dels preus del petroli han llastat les borses

Per

Bolsamania | 31 mai, 2022

Actualitzat : 18:20

Jornada baixista per a l'IBEX 35 (-0,89%; 8.851,50 punts) a la darrera sessió d'un mes de maig d'infart per als mercats globals. Els inversors han recollit beneficis després de les febles dades macro a la Xina, que han mostrat que les fàbriques del gegant asiàtic encara són al terreny de la contracció al maig. A més, la pujada dels preus del petroli, pel veto de la Unió Europea (UE) al 90% de les exportacions de cru russes, ha llastat l'ànim dels inversors aquest dimarts, juntament amb les dades que han confirmat una inflació persistent a la zona euro.

A Espanya, l'IBEX es va desmarcar dilluns dels seus homòlegs europeus. Mentre els parquets del Vell Continent van acabar en verd, animats per la reobertura de les principals ciutats xineses, com Pequín i Xangai, que han relaxat gairebé totes les restriccions per contenir la Covid, l'IBEX es va frenar després de marcar màxims anuals i fregar els psicològics 9.000 punts.

Després de disparar-se un 5,3% a la setmana passada i revaloritzar-se un 9% a les últimes tres setmanes, els experts avisen que podria haver pogut començar-hi una presa de beneficis.

Si els inversors fan caixa després de les alces de les últimes setmanes, l'IBEX "podria tornar al nivell dels 8.600 punts, preus on hi ha la mitjana de 200 sessions", apunta César Nuez, analista de Bolsamanía. En qualsevol cas, el mes de maig ha estat positiu per a l'índex espanyol, amb guanys del 3,11% i nous màxims anuals a prop dels 9.000 punts.

Per valors, Repsol ha tornat a zona de màxims històrics a causa dels alts preus del petroli. També segueix en forma Telefónica, que ha superat la resistència psicològica dels 5 euros.

En negatiu, l'aerolínia IAG ha estat el valor més baixista juntament amb altres títols associats al turisme i els viatges, com ara eDreams i Amadeus.

A més, Solaria ha continuat caient per uns resultats que no han agradat al mercat. Per la seva banda, Inditex s'ha frenat després d'un consell negatiu de Deutsche Bank, i després de rebotar als últims dies, en descomptar els inversors que presentarà bons resultats a la setmana que ve.

DEBILITAT A LA XINA, PERÒ REOBERTURA DESPRÉS DEL COVID

La primera referència per als operadors europeus han estat aquest matí les últimes xifres del PMI manufacturer i no manufacturer de la Xina, que van mostrar una altra contracció de l'activitat econòmica. A l'abril, aquestes xifres van caure fins al 47,4 al sector manufacturer i el 41,9 al de serveis. Les xifres d'avui van mostrar una modesta millora en els dos casos, ja que el sector manufacturer es va situar en 49,6, mentre que el no manufacturer, o de serveis, es va situar en 47,8, encara en territori de contracció. Les borses xineses han deixat alces, ja que han preferit aferrar-se a la dada de millora respecte al mes d'abril.

D'altra banda, el petroli ha estat un altre dels protagonistes de la jornada, ja que deixa pujades després que els líders de la Unió Europea (UE) arribessin a un acord a última hora de dilluns per prohibir el 90% del cru rus a finals d'any. L'embargament forma part del sisè paquet de sancions de la Unió Europea a Rússia des que va envair Ucraïna.

Els futurs del West Texas per al juliol avancen un 1,5%, fins als 116,91 dòlars, mentre que els futurs del cru Brent deixen alces de l'1,4%, fins als 123,36 dòlars.

DEBILITAT A FRANÇA I INFLACIÓ DISPARADA

A Europa, França ha alimentat el temor a l'estaflació, amb una inflació rècord del 5,8% i una contracció del 0,2% al PIB fins al març.

Els inversors també han estat molt pendents de la inflació a la zona euro, que no troba sostre i ha marcat un rècord del 8,1% interanual al maig, una setmana abans de la decisió de política monetària del Banc Central Europeu (BCE).

"Tenint en compte els enormes salts registrats ahir a l'IPC espanyol i alemany, la xifra principal de l'IPC de la UE per al maig podria superar el 8% aquest matí, cosa que dificultaria encara més la tasca del BCE per recuperar la credibilitat", diu. Michael Hewson, cap d'anàlisi de CMC Markets.

"Quan l'IPC de la UE va assolir un màxim històric del 7,5% a l'abril, i els preus bàsics es van situar en menys de la meitat, al 3,5%, es va parlar que la inflació a la zona de l'euro estava començant a estabilitzar-se. Tenint en compte les xifres de l'IPC que vam veure ahir a Alemanya i Espanya, aquesta opinió sembla força pintoresca, sobretot si tenim en compte el que està passant amb els preus de l'IPP, que són més de 3 vegades superiors", afegeix l'expert.

ALTRES MERCATS

L'unça d'or baixa un 0,6% fins als 1.840 dòlars; i l'unça de plata cau un 1,7% fins als 21,71 dòlars.

L'euro/dòlar baixa un 0,53% fins als 1,0719 dòlars; i el bitcoin puja un 3% fins als 31.604 dòlars.

El rendiment del bo americà a 10 anys avança al 2,86% i el del bo espanyol escala al 2,22%.

Últimas noticias