L'IBEX 35 tanca en vermell, però puja un 4,1% al setembre i un 8,5% durant el trimestre
El Nikkei es desploma mentre les borses xineses estenen el ral·li
Actualitzat : 18:28
Les borses europees han retallat posicions aquest dilluns i l'IBEX 35 s'ha deixat un 0,76% i ha tancat la sessió als 11.877 punts. Això al comiat d'un mes de setembre (+4,1%) i del tercer trimestre (+8,5%) que ha estat marcat per l'actuació dels bancs centrals i, en concret, per la baixada agressiva de tipus, de 50 punts bàsics, de la Reserva Federal (Fed). El Banc Central Europeu (BCE) també va rebaixar tipus (en 25 punts bàsics, fet que es va sumar a l'altra retallada de 25 punts bàsics al juny) i el Banc d'Anglaterra els va deixar sense canvis al 5%. També hi va haver decisions de molts altres bancs centrals, que van optar majoritàriament per rebaixes, però també per mantenir les taxes sense canvis.
ÀSIA CENTRA TOTA L'ATENCIÓ
El mes finalitza amb Àsia absolutament al focus, i, en concret, la Xina. El gegant asiàtic ha anunciat un important paquet d'estímuls per reactivar la seva economia i això ha impactat positivament a les borses i a les de la resta del món.
Aquest dilluns continua el ral·li i el Shanghai es dispara a prop del 6%, mentre que el Hang Seng puja per sobre del 3%. L'índex CSI 300 de la Xina continental avança un 6%, després de registrar la millor setmana en gairebé 16 anys divendres. L'índex immobiliari del CSI 300 salta més d'un 7%.
Això, després de les darreres mesures que s'han conegut. Ahir diumenge, el regulador del Banc Popular de la Xina va anunciar normes per agilitzar les baixades de tipus d'interès dels bancs. Les accions dels promotors immobiliaris xinesos han pujat després que importants ciutats a la Xina continental anunciessin mesures de flexibilització per estimular l'ànim dels compradors d'habitatges.
Davant d'això, cal destacar la forta caiguda, propera al 5%, que registra avui el Nikkei. Això té a veure directament amb l'elecció de Shigeru Ishiba per substituir Fumio Kishida com a nou primer ministre del Japó, que es considera falcó i partidari de les pujades de tipus.
A més, avui s'ha publicat l'índex oficial de gestors de compres de la Xina per al setembre, que va ser de 49,8, millor que el 49,5 esperat pels economistes enquestats per Reuters. Tot i això, això ha marcat el cinquè mes consecutiu de contracció per al sector manufacturer a la Xina.
Per part seva, l'enquesta Caixin PMI, que és una enquesta privada elaborada per S&P Global, ha informat que el PMI manufacturer va caure a 49,3 des de 50,4 al setembre, per sota del 50,5 esperat. L'enquesta Caixin també va assenyalar la caiguda més ràpida en l'activitat manufacturera en 14 mesos.
Al Japó, la producció industrial de l'agost ha caigut un 3,3% enfront de la pujada prèvia del 3,1% i molt pitjor que el -0,5% previst.
PUJADES DEL 5% PER A L'IBEX AL MES
L'IBEX acumula al mes una revaloració del 4,96% en espera del que faci avui dilluns. El selectiu acabarà el mes pràcticament al nivell clau dels 12.000 punts.
Dins l'índex destaquen les pujades de molt pocs valors: Iberdrola, Repsol, Grifols i ArcelorMittal, mentre que Puig ha tancat pla després del repunt inicial pels estímuls xinesos i gràcies a una millora de Jefferies. Al costat de les caigudes, IAG, Amadeus i BBVA cedeixen entre un 2% i un 3%.
A més, al Continu, Audax ha pujat un 7,5% després de triplicar-ne el benefici, millorar l'EBITDA i elevar previsions. Nyesa, per la seva banda, s'ha deixat un 6% després de perdre 1,3 milions el semestre.
Fora d'Espanya, i a l'àmbit empresarial, avui es parla de les caigudes al sector cotxes europeu per les advertències de beneficis de Stellantis i Volkswagen.
L'agenda d'aquest dilluns inclou com a referències més destacades el PIB del Regne Unit (avança un 0,5%, menys del previst) del segon trimestre i l'IPC d'Alemanya (cau a l'1,6% des de l'1,9%) del setembre. A més, Solaria ha publicat resultats del primer semestre. Als Estats Units no hi ha dades destacables.
Al llarg de la setmana, el més rellevant serà l'IPC de la zona de l'euro del setembre que es coneixerà demà dimarts, mentre que divendres s'anuncia l'informe d'ocupació del setembre als EUA. Aquesta setmana també es coneixen els PMI manufacturers, serveis i compostos de setembre a diferents mercats.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia als 1,1141 dòlars (-0,19%). El petroli repunta al voltant d'un 1,2%. El Brent cotitza als 72,4 dòlars i el WTI, als 69 dòlars.
L'or cedeix un 0,49% (2.655 dòlars) i la plata perd un 1,37% (31,38 dòlars).
El bitcoin se situa als 63.700 dòlars i l'ethereum, als 2.609 dòlars.
La rendibilitat del bo americà a 10 anys puja al 3,787%.