L'IBEX 35 tanca en verd i suma un 0,7% durant una semana de molta volatilitat
L''efecte Trump' ha marcat l'evolució del selectiu espanyol i de la resta de borses aquesta setmana
Actualitzat : 18:06
L'IBEX 35 es desmarca de la resta d'Europa i rebota un 0,97%, fins als 11.635,9 punts, per tancar una setmana amb molt de moviment. I és que l'índex ha viscut uns dies aparentment tranquils, però també volàtils. Dilluns va pujar un 0,4%, però dimarts es va deixar un 1,85%. Dimecres amb prou feines va cedir un 0,05%, però ahir va avançar un 1,29%. Aquest divendres ha començat en negatiu, s'ha capgirat ràpidament i ha augmentat de mica en mica els avenços. Finalment, el selectiu espanyol acomiada els darrers cinc dies amb un saldo positiu del 0,73%.
Tot això a causa de l'anomenat 'efecte Trump'. És a dir, dels nervis que hi ha a Europa sobre l'impacte que les polítiques inflacionistes de Trump, especialment els seus plans vinculats amb els aranzels, que puguin tenir sobre l'economia del Vell Continent.
Ahir Wall Street va finalitzar la sessió amb caigudes en una jornada durant la qual va parlar Jerome Powell, president de la Reserva Federal (Fed), i va dir que "l'economia no envia senyals que hàgim de tenir pressa per abaixar tipus". Des que Trump va guanyar les eleccions, que no és partidari de les retallades de la Fed, sembla que s'ha instal·lat un to de prudència clar entre els funcionaris del banc central. Powell no va dir res sobre una retallada al desembre. Els mercats van reduir les apostes respecte a una baixada d'un quart de punt a menys del 60% des del 80% del dia anterior.
"La Fed està començant a adonar-se que afanyar-se a retallar les taxes no va ser una gran idea, i la primera mesura ara seria no fer res al desembre", comenta Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote. "Potser els plans han canviat després de l'elecció de Trump, a causa de l'augment dels riscos inflacionaris per les polítiques de creixement i aranzels".
Tot i això, els índexs europeus dubten després del rebot d'ahir, apuntalant la volatilitat referida més amunt. Els selectius nord-americans cauen de manera destacada, amb retallades de l'1,8% per a les del Nasdaq.
A Àsia s'ha viscut una sessió mixta i amb moviments moderats marcada per multitud de dades macro, especialment a la Xina, que han estat dispars. Les vendes al detall van créixer el 4,8% interanual, segons va informar l'Oficina Nacional d'Estadístiques. Aquest augment va superar el 3,8% pronosticat pel consens i representa una millora respecte al 3,2% registrat al setembre.
Tot i això, la inversió en béns arrels durant el període de gener a octubre va caure un 10,3% en comparació amb l'any anterior, una caiguda més pronunciada que el descens del 10,1% registrat entre gener i setembre, ja que la crisi immobiliària del país s'agreuja.
Per la seva banda, el PIB del Japó del tercer trimestre va avançar un 0,2%, en línia amb el que s'esperava, però per sota del 0,5% registrat al segon trimestre.
El Regne Unit ha publicat el PIB del tercer trimestre, que avança un lleu 0,1%.
Més tard s'han publicat als EUA les vendes al detall (sorprenen a l'alça), l'índex de preus d'importació (puja més del previst) i la producció industrial (cau, però menys del que s'esperava), tots d'octubre.
DE LES SOCIMIS A COX
Al pla empresarial, aquesta setmana s'han continuat publicant resultats, destacant especialment els d'Europa. Ahir, després del tancament, van comunicar els comptes a Espanya Merlin i Colonial. Les dues companyies fa una setmana que són molt intenses en què s'han manifestat clarament en contra dels plans del Govern d'eliminar el règim fiscal de les socimis.
Colonial ha estat un dels millors de l'IBEX després de publicar resultats, igual que Acciona i Acciona Energía, que van oferir ahir el seu informe de tendència de negoci. També lideren el selectiu els bancs, encapçalats per Unicaja i BBVA. Al costat negatiu, Rovi, Cellnex i Grifols en són els pitjors.
La setmana finalitza amb un altre protagonista empresarial clar a Espanya, Cox, que s'ha estrenat al Mercat Continu amb caigudes.
A més, Técnicas Reunidas ha publicat resultats amb un benefici net fins al setembre de 65 milions d'euros (un 58% més que durant el mateix període del 2023). Tanca amb caigudes contingudes al Continu.
Finalment, cal recordar que la setmana que ve, concretament dimecres, es publiquen els esperadíssims resultats de Nvidia.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia als 1,0547 dòlars (+0,16%). El petroli perd un 1%. El Brent se situa als 71,77 dòlars i el WTI, als 67,87 dòlars.
L'or cedeix amb contenció (2.568 dòlars) i la plata resta un 0,6% (30,39 dòlars).
El bitcoin cotitza als 89.300 dòlars després de superar les últimes sessions els 93.000 dòlars per l''efecte Trump'. L'ethereum cedeix fins als 3.020 dòlars.
La rendibilitat del bo americà a 10 anys puja al 4,459%.