L'IBEX 35 tanca el gener amb caigudes del 0,24% i no aconsegueix retenir els 10.100 punts
La banca ha propiciat pujades aquesta setmana
Actualitzat : 18:58
L'IBEX 35 ha tancat amb pujades aquest dimecres (+0,38%; 10.077,7 punts), per acomiadar un mes de gener que s'ha saldat amb lleus caigudes del 0,24%, i que ha estat marcat per la preocupació davant la possibilitat de que els tipus no baixin al ritme a què el mercat tenia previst per a l'any. Avui Jerome Powell podria aclarir dubtes en aquest sentit en presentar, a partir de les vuit del vespre, les conclusions de la reunió de la Reserva Federal (Fed). Lagarde ja va parlar del tema a la setmana passada sense deixar gaire clar el full de ruta, tot i que descartant, com el mercat esperava, una primera baixada al març.
"Havent vist el BCE mantenir les taxes a la setmana passada, avui és el torn de la Reserva Federal. Podríem veure el banc central intentar desacreditar la idea que es produirà una retallada de taxes al març. Això no significa que la Fed descarti la possibilitat de retallades de tipus en el futur, simplement que el març és massa aviat per a un banc central que depèn de les dades", escriu Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.
Aquest ha estat el gran assumpte del primer mes de l'any, un mes durant el qual els Estats Units s'han mogut amb més fermesa que Europa perquè segueix el boom de les tecnològiques i també de la intel·ligència artificial (IA). Algunes, com Netflix, ja han demostrat amb els seus darrers resultats publicats aquest mes que segueixen imparables. D'altres, com Alphabet, que va anunciar xifres ahir a la nit, ho fan pitjor (cau un 6,4% al mercat). El que és clar és que els gegants tecnològics continuen sent els 'reis' i els grans protagonistes del mercat a l'altra banda de l'Atlàntic.
SANTANDER I INDITEX
Com va passar ahir amb BBVA, que va anunciar resultats i va acabar la jornada amb fortes pujades del 6%, animant el sector i l'IBEX, avui Santander ha avançat (+2,08%) després de comunicar igualment les seves xifres del 2023 i del quart trimestre.
L'entitat càntabra va obtenir l'any passat un benefici atribuït d'11.076 milions d'euros, xifra que suposa un increment del 15,3% enfront del 2022. Al quart trimestre, el benefici atribuït va augmentar un 28% respecte al quart trimestre del 2022, fins als 2.933 milions d'euros.
El banc ha dit que ha complert tots els objectius de l'any. Per al 2024, té els objectius següents: creixement dels ingressos d'un dígit mitjà, millorar l'eficiència fins a situar-la per sota del 43%, mantenir el cost del risc a l'entorn de l'1,2%, assolir un ROT del 16%, i mantenir la ràtio de capital CET1 fully loaded per sobre del 12%.
Al costat de Santander, la majoria de bancs han tingut una sessió alcista, animats pel càntabre. També ho han fet bé Cellnex, Acciona Energía i Acciona. Al costat de les caigudes, Grifols n'ha estat el pitjor (-2,92%). La farmacèutica ha estat la gran protagonista empresarial del gener pel demolidor informe de Gotham City Research, que ha provocat el seu enfonsament borsari.
Inditex també ha caigut (-0,72%), arrossegat per H&M, que s'ha enfonsat i ha pressionat tot el sector després de publicar resultats decebedors i anunciar un nou CEO.
DADES MACRO
La jornada comptarà amb més dades macro rellevants, en línia amb el que hem estat veient en les darreres jornades aquesta setmana. Així, s'ha conegut el PMI manufacturer de la Xina, que es va contreure per quart mes consecutiu al gener. L'índex oficial de gerents de compres del sector manufacturer va pujar lleugerament a 49,2 al gener des del 49 al desembre, segons dades de l'Oficina Nacional d'Estadístiques. Va estar en línia amb el pronòstic del consens.
Per part seva, l'índex oficial de gerents de compres del sector no manufacturer va pujar a 50,7 al gener des de 50,4 al desembre. La fortalesa a la indústria de serveis del país va ajudar a compensar la debilitat al sector de la construcció enmig d'una caiguda al sector immobiliari.
Recordem que una lectura del PMI per sobre de 50 indica expansió a l'activitat, mentre que una lectura per sota d'aquest nivell assenyala una contracció.
Avui l'agenda inclou la publicació de l'IPC preliminar d'Alemanya del gener (baixa al 2,9%) com a dada principal a Europa. Mentrestant, als EUA s'ha conegut l'informe d'ocupació de la consultora ADP, que ha mostrat un mercat laboral que es refreda més del que s'esperava, amb la creació de 107.000 llocs de treball al gener.
AIXÍ ACABA L'IBEX EL GENER
L'IBEX ha tancat el mes de gener amb caigudes del 0,24%. Ahir, l'índex va deixar un bon senyal en aconseguir superar la resistència del curt termini que presenta als 10.000 punts.
"A curt termini el selectiu espanyol busca anul·lar el buit baixista que va deixar, el 16 de gener passat, als 10.076 punts. Si aconsegueix superar aquests nivells, és molt probable que puguem acabar veient una extensió dels guanys fins als 10.300 punts, màxims de l'any passat. El seu comportament en aquests nivells és clau", afirmen els experts de Bolsamanía.
"Si aconsegueix superar-los, és molt probable que puguem acabar veient una extensió dels guanys fins al nivell dels 10.500 punts. Per sota, el primer nivell de suport es troba als 9.800 punts. Si els perdés, és probable que puguem acabar veient una extensió de les caigudes fins als 9.600 punts, preus on conflueix la mitjana de 200 sessions".
ALTRES MERCATS
L'euro s'ha situat als 1,0847 dòlars (+0,06%). El petroli ha caigut per damunt de l'1%. El Brent s'ha situat als 82,07 dòlars i el West Texas, als 76,51 dòlars.
L'or ha pujat un 0,81% (2.067 dòlars), i la plata s'ha revalorat un 0,22% (23,28 dòlars).
El bitcoin ha caigut fins als 43.469 dòlars i l'ethereum, als 2.334 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 3,961%.