L'IBEX 35 tanca amb pujades gràcies a l'empenta dels bancs i Repsol
El Banc del Japó ha sorprès aquest dimarts amb la seva decisió sobre la fluctuació dels bons
Actualitzat : 22:55
L'IBEX 35 acomiada dimarts amb pujades (+0,59%, 8.185 punts), gràcies als avenços dels bancs (Sabadell, Santander, BBVA, Bankinter i CaixaBank), després de començar el dia amb caigudes destacades. La resta de borses europees també s'han recuperat, tot i que finalment han tancat amb signe mixt (DAX: -0,51%; CAC: -0,43%; FTSE MIB; +0,01%; FTSE 100: +0,09%), mentre els experts dubten cada cop més de la possibilitat que es produeixi un ral·li de Nadal.
Cal subratllar que Sabadell ha pujat a l'IBEX malgrat la multa de 55 milions d'euros que ha rebut pel regulador britànic a causa de les fallades a TSB. Al Continu, atents a Unicaja, que ha pujat amb força (+5,48%) després de conèixer-se que substituirà Siemens Gamesa a l'IBEX a partir del 27 de desembre.
"L'esperança d'un ral·li de Santa Claus s'ha començat a esvair. La preocupació dels inversors i operadors continua sent la mateixa: la possibilitat que la Reserva Federal cometi un altre error de política monetària i porti l'economia a una recessió", escriu Naeem Aslam, director d'anàlisi d'AvaTrade.
"Si escoltem els experts del mercat, la majoria no creuen que la recessió als EUA sigui llarga i profunda. Molts consideren que l'economia nord-americana s'enfrontarà a una recessió, però és més que probable que sigui lleu", afegeix. Aslam.
Wall Street va finalitzar ahir amb retallades per quarta sessió consecutiva i a l'Àsia també s'han vist caigudes pronunciades, especialment en el Nikkei, que perd un 2,5%.
Cal subratllar que el Banc del Japó, que ha mantingut els tipus sense canvis en el -0,1% i que tampoc no ha modificat el programa de compra d'actius, ha sorprès anunciant que amplia la banda de fluctuació dels rendiments dels seus bons a llarg termini, cosa que ha provocat la pujada del ien i de la rendibilitat dels bons.
El Banc del Japó permetrà ara que els rendiments dels bons japonesos a 10 anys pugin fins al 0,5%, enfront del límit superior anterior del 0,25% del rang de moviment, segons la declaració de política monetària d'aquest dimarts. El banc central va afirmar que aquesta mesura millorarà la sostenibilitat de la relaxació monetària.
El Banc de la Xina, per part seva, ha mantingut la seva política monetària sense canvis aquest dimarts.
L'agenda de la sessió també presenta, per part del Banc d'Espanya, el seu informe trimestral sobre l'economia del nostre país. L'organisme monetari col·loca l'avenç del Producte Interior Brut (PIB) al 4,6%, 1,3% i 2,7%, respectivament. Per la seva banda, les estimacions d'inflació es rebaixen de cara al 2022 i el 2023, però pugen per al 2024.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia a 1,0619 dòlars (+0,13%). El petroli cotitza a la baixa. El Brent frega els 80 dòlars (79,38 dòlars) i el WTI escala fins als 74,96 euros.
L'or avança un 1,51% (1.824 dòlars) i la plata, un 4,14% (24,16 dòlars).
El bitcoin segueix per sota dels 17.000 dòlars (16.821 dòlars) i l'ethereum suma un 3% (1.210 dòlars).
La rendibilitat dels bons nord-americans a 10 anys se situa al 3,688%.