L'IBEX 35 tanca amb pujades del 0,85% i limita la pèrdua setmanal al 2,05%

Les nòmines no agrícoles es disparen a 336.000 davant de la previsió de 170.000

Per

Bolsamania | 06 oct, 2023

Actualitzat : 18:20

L'IBEX 35 i la resta de borses europees han protagonitzat una sessió volàtil alhora que intentaven assimilar la dada, sorprenentment alta, de l'ocupació als Estats Units. L'informe d'ocupació del setembre ha donat una xifra de 336.000 nòmines no agrícoles quan l'estimació era de 170.000. La taxa d'atur es manté al 3,8% enfront de la previsió d'una caiguda al 3,7%. El selectiu espanyol (+0,85%; 9.235 punts) i la resta d'Europa han pogut tancar a l'alça després de conèixer aquesta referència.

Cal assenyalar que la setmana ha estat dolenta per a les borses europees per la publicació d'altres dades macro que han sortit millors del que s'esperava i precisament, en previsió que això pogués passar també amb l'informe d'ocupació.

Per entender-ho, cal subratllar que l'actual dinàmica del mercat, dominat pel 'bad news is good news' ('males notícies són bones notícies'). És a dir, les dades dolentes allunyen la possibilitat que la Reserva Federal (Fed) segueixi pujant tipus. Davant d'això, les dades bones, com les que hem anat coneixent al llarg de les darreres jornades, reafirmen els plans de la Fed de tipus més alts durant més temps.

Precisament això és el que ha provocat que durant tota la setmana les rendibilitats dels bons sobirans s'hagin disparat, pressionant a la baixa les borses. Tot i que la setmana acaba amb certa sensació que el mercat de bons es podria calmar a poc a poc, l'informe d'ocupació del setembre ha fet un tomb a la situació i les rendibilitats s'han tornat a disparar.

“Perquè els mercats borsaris acabin la setmana de manera positiva, podríem necessitar veure un informe d'ocupació suau, a l'estil de l'informe ADP d'aquesta setmana, és a dir, un nombre (de nòmines no agrícoles) per sota de 100.000, cosa que podria ajudar a allunyar encara més els rendiments (dels bons) dels màxims d'aquesta setmana”, expliquen els experts de CMC Markets.

Recordem que l'informe de nòmines d'agost també va sortir per sobre del que estava previst, tot i que l'ensurt va ser menor que avui. Va sumar 187.000 llocs de treball nous, mentre que la taxa d'atur va passar del 3,5% al 3,8%.

EXTREMAR LA PRUDÈNCIA A CURT TERMINI

L'IBEX ha complicat el seu aspecte tècnic aquesta setmana després de perdre el suport de 9.170 punts, on tenia la mitjana de 200 sessions. Els analistes de Bolsamanía diuen que, avui dia, tot sembla indicar que podríem acabar veient una extensió de les caigudes fins al nivell dels 9.000 punts.

"No veurem ni el més mínim senyal de fortalesa mentre que es mantingui cotitzant per sota dels 9.300 punts encara que la resistència clau per a les properes setmanes és als 9.508 punts. Extremarem la prudència a curt termini", adverteixen els analistes de Bolsamanía.

A nivell empresarial, l'inici de setmana va ser dolent per a les utilities per la pressió de les alces en la rendibilitats dels bons, encara que a la segona part de la setmana van rebotar. Cal assenyalar, a més, que Cellnex ho ha fet especialment malament aquesta setmana, amb caigudes de més del 10%.

Dins de l'IBEX han destacat les alces en ACS, Rovi, Inditex i els bancs, i les caigudes en Fluidra, Solaria, Cellnex i Repsol. Relacionat amb Repsol, aquest divendres ha estat notícia que la petroliera nord-americana Exxon ultima un acord per comprar la perforadora Pioneer per 60.000 milions de dòlars. A més, també pel que fa al sector energètic, el govern de Rússia ha anunciat que ha decidit retirar la prohibició sobre la majoria de les exportacions de dièsel als ports marítims a través d'oleoductes que havia imposat el mes passat.

ALTRES MERCATS: FORTES CAIGUDES DEL PETROLI

El petroli ha estat un altre dels grans protagonistes de la setmana. El cru ha registrat fortes caigudes que han esborrat tots els guanys del setembre.

"Això podria ajudar a diluir part de la preocupació recent per la inflació impulsada pels preus de l'energia", afirmen des de CMC Markets.

El Brent cotitza ara als 84,24 dòlars (+0,20%) i el WTI, als 82,39 dòlars (+0,10%). Recordeu que fa una setmana, el petroli Brent estava fregant els 100 dòlars.

L'euro es canvia als 1,0595 dòlars (+0,45%). L'or puja un 0,84% (1.847 dòlars) i la plata avança un 3,36% (21,72 dòlars).

El bitcoin s'acosta als 27.900 dòlars i l'ethereum mira cap als 1.700 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys ha tornat a màxims de 16 anys després de la dada d'ocupació millor del que s'esperava. Se situa, al tancament, al 4,75%.

Últimas noticias