L'IBEX-35 tanca amb pèrdues de l'1,25% i perd per la mínima els 8.000 punts
Les dades d'inflació han marcat jornades considerablement mogudes
Actualitzat : 18:41
Tancament baixista per a l'IBEX 35 (-1,25%, 7.984,70 punts) al final d'una setmana considerablement complicada, que el selectiu espanyol ha trampejat molt millor que altres mercats (ha baixat lleugerament un 0,6% durant les últimes cinc sessions). Dins del selectiu, Repsol ha prolongat la ratxa baixista de curt termini. A més, els inversors han recollit beneficis als bancs després del ral·li alcista de les últimes jornades. En positiu, Indra ha estat el valor més alcista després d'anunciar que Amber Capital ha obtingut permís per assolir el 10% del capital. A més, el grup té previst nomenar sis consellers independents després de la polèmica presa de control per part del govern espanyol, precisament en aliança amb el fons de Joseph Oughourlian.
Cal assenyalar que les males notícies relacionades amb FedEx (es desploma després de retirar previsions per al 2023 i anticipar fortes retallades de costos) ha penalitzat companyies europees, com Deutsche Post o Royal Mail, que han perdut de manera important.
A més, Wall Street registra caigudes superiors a l'1%, durant una setmana especialment negativa per a la renda variable nord-americana, sobretot després de la caiguda de dimarts passat.
La crisi energètica, amb les mesures de la Comissió Europea (CE) per enfrontar la situació, i les dades d'inflació han estat, sens dubte, els més destacats de la setmana. De fet, aquest divendres la inflació torna a estar al focus amb la publicació de l'IPC definitiu de l'agost de la zona de l'euro, que ha pujat fins al 9,1%.
La inflació dels EUA de l'agost, publicada dimarts, va suposar una nova mala notícia per als mercats, ja que s'anticipava una moderació i finalment no va ser tant com es preveia, mentre que la inflació subjacent va pujar més del que s'esperava. Això ha fet que s'especuli fins i tot que la Reserva Federal (Fed) pugi tipus en 100 punts bàsics a la setmana que ve (20 i 21 de setembre). Tot i això, la majoria segueix apostant per un increment de 75 punts bàsics.
"Aquesta setmana ha estat especialment difícil per als operadors, ja que la gran pregunta que es plantegen és què farà ara la Reserva Federal respecte a la política monetària després de la xifra de l'IPC. Ahir també vam tenir un conjunt de xifres econòmiques mixtes, però les vendes al detall dels EUA i les sol·licituds setmanals de subsidi de desocupació van confirmar que les coses no estan tan malament per a l'economia nord-americana", explica Naeem Aslam, director d'anàlisi de la companyia britànica AvaTrade.
"No obstant, la qüestió és quant augmentarà la Fed els tipus d'interès, atès que la inflació encara no ha mort. La xifra de l'IPC publicada aquesta setmana va superar les expectatives del 8,1%, i ara molts al mercat estan pensant si la Fed augmentarà el tipus d'interès en un punt percentual i continuem mantenint la nostra posició que la política monetària de la Fed de la propera setmana probablement doni suport al sentiment del mercat, ja que la Fed només augmentarà el tipus d'interès en 75 punts bàsics, no en un punt percentual complet”, afegeix.
L'agenda d'aquest divendres també inclou les vendes al detall d'agost al Regne Unit (han caigut un 5,4% en termes interanuals, més del que s'esperava) i la confiança del consumidor de la Universitat de Michigan. A més, l'agència S&P revisa la qualificació d'Espanya.
Les retallades d'avui a Europa han arribat després que Wall Street tornés ahir a tancar amb descensos destacats, que van ser de l'1,4% al Nasdaq, i que a l'Àsia s'hagin imposat clarament els números vermells aquesta matinada, amb pèrdues generalitzades al voltant de l'1%. A la Xina s'han conegut les vendes al detall de l'agost, que han pujat un 5,4%, per sobre del que s'esperava. A més, la producció industrial del mateix mes va augmentar el 4,2%, per sobre del 3,8% previst.
Finalment, cal recordar que avui ha tingut lloc la penúltima 'quadruple hora bruixa' als mercats (venciment simultani de futurs d'accions, futurs sobre índexs borsaris, opcions sobre índexs i opcions sobre accions). Aquesta circumstància pot augmentar la volatilitat de la jornada.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia als 1.0002 dòlars (+0,2%). El petroli puja un 1,3% al caure ahir un 3%. El Brent se situa als 92,33 dòlars i el WTI, als 86,28 dòlars.
L'or puja moderadament (+0,4%, 1.684 dòlars) i la plata rebota un 0,7% (19,41 dòlars).
El bitcoin se situa per sota dels 20.000 dòlars (19.794 dòlars) i l'ethereum cedeix amb força (-7,45%, 1.468 dòlars) després que aquesta setmana s'hagi tancat amb èxit 'The Merge'.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,45%.