L'IBEX 35 s'enfonsa un 6,59% al setembre i augmenta la caiguda anual al 15%

Els inversors continuen descomptant una recessió a la zona euro i els EUA

Per

Bolsamania | 30 set, 2022

Actualitzat : 18:42

L'IBEX-35 ha rebotat aquest divendres (+0,91%; 7.366,80 punts), però ha acomiadat una setmana, un mes i un trimestre que han estat molt baixistes. Durant la setmana, el selectiu ha caigut cada dia menys avui i ha acumulat descensos del 2,8%. Al setembre, el selectiu s'ha desplomat un 6,59%, correcció que s'amplia fins al 9% al tercer trimestre i al 15,44% des del començament d'any.

Alguns experts assenyalen que, després de totes aquestes retallades, i tenint en compte l'anomenat 'maquillatge' de final de trimestre, amb els inversors institucionals intentant fer que les coses semblni que estan millor del com estan. La resta de borses europees també han rebotat sense gaire convicció, mentre que Wall Street recupera posicions després de la caiguda de dijous fins a mínims de 22 mesos.

Dins l'IBEX, han destacat les alces en Fluidra, Amadeus, Colonial i Merlin Properties; i els descensos en Endesa, Enagás i Red Eléctrica.

ALLAU DE DADES MACRO

Avui cal estar molt pendents de la multitud de dades macro que es publiquen, començant per l'IPC preliminar del setembre a la zona de l'euro (es dispara fins al 10%), juntament amb la taxa d'atur de l'agost (es manté al 6,6%) i seguint amb el deflactor PCE dels EUA d'agost (s'ha moderat fins al 6,2%, tot i que la subjacent ha pujat fins al 4,9%).

A més, el Regne Unit ha anunciat el PIB del segon trimestre (puja un 0,2%). A Àsia s'ha donat a conèixer el PMI manufacturer xinès del setembre, que ha quedat en 50,1 des de 49,4. Per part seva, el PMI manufacturer Caixin de la Xina ha baixat a 48,1 des de 49,5. Recordem que 50 és el nivell que marca el límit entre contracció i expansió.

"El món resa perquè el PCE dels EUA sigui prou suau per refredar la pressió venedora sobre els bons i la renda variable", comenta Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.

Cal subratllar que Wall Street va tancar la sessió passada amb importants caigudes, especialment destacades al Nasdaq (-2,8%) a causa de les retallades en Apple, que es va veure penalitzat per l'advertència de BofA sobre una menor demanda dels seus smartphones i ordinadors portàtils. A Àsia també han dominat els números vermells aquesta matinada, amb reculades del 2% per al Nikkei.

"La venda global dels mercats financers continua a causa de les pujades dels tipus d'interès i de la perspectiva creixent d'una recessió econòmica mundial com a conseqüència de l'agitació a Europa", subratllen els experts de Danske Bank al seu informe diari de mercats.

En aquest sentit, cal destacar que el Banc Central de Mèxic i el Banc Central de l'Índia han apujat tipus les últimes hores. Per part seva, els funcionaris de la Reserva Federal han reiterat que continuaran pujant els tipus d'interès per frenar l'elevada inflació i que els mercats estan entenent el missatge.

El president de la Fed de Sant Lluís, James Bullard, va dir aquest dijous que la volatilitat dels mercats financers reflecteix els efectes dels recents esdeveniments al Regne Unit -on les mesures fiscals del nou govern han fet caure la lliura-, però va deixar clar que aquests no farien que la Fed pausés la campanya d'enduriment.

La seva postura de 'falcó' està d'acord amb el missatge de la cap de la Fed de Cleveland, Loretta Mester, que va afirmar que els funcionaris estan decidits a augmentar els tipus fins a un nivell considerat restrictiu.

LA POLÍTICA MONETÀRIA SERÀ RESTRICTIVA

Per part seva, Lael Brainard, vicepresidenta de la Fed, ha reiterat la postura agressiva del banc central nord-americà per frenar l'elevada inflació que afecta l'economia americana.

"La política monetària haurà de ser restrictiva durant algun temps per tenir confiança que la inflació està tornant a la meta", ha assenyalat en un discurs a Nova York.

"Per aquestes raons, ens comprometem a evitar retrocedir prematurament", ha afegit, en referència a la històrica pujada de tipus que ha emprès la Fed durant els últims mesos.

Respecte al Regne Unit, Danske Bank subratlla que augmenta la pressió sobre el govern britànic perquè canviï el paquet fiscal i, segons una enquesta recent, els laboristes porten un avantatge històric del 33% contra el govern. "Fins ara no s'ha produït cap canvi en la qualificació creditícia ni en la perspectiva dels bons de l'Estat del Regne Unit, però Moody's ha advertit el govern britànic que el seu crèdit serà negatiu si continua endavant amb les grans retallades fiscals sense finançament", afegeixen des de Danske.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 0,9792 dòlars (-0,22%). El petroli cau lleugerament. El Brent se situa als 88,23 dòlars i el WTI, als 80,61 dòlars.

L'or puja un 0,8% (1.682 dòlars) i la plata avança un 2,9% (19,26 dòlars).

El bitcoin suma un 2,5% (19.905 dòlars) i l'ethereum, un 1,7% (1.350 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,73% i la del bo espanyol al 3,28%.

Últimas noticias