L'IBEX 35 segueix caient en plena crisi energètica i després dels PMI

Els preus del gas de referència a la UE s'han disparat durant la nit

Per

Bolsamania | 23 ago, 2022

Actualitzat : 18:17

L'IBEX 35 i la resta de borses del Vell Continent, excepte la italiana, han tancat en vermell. El selectiu espanyol és el més endarrerit de tots els índexs europeus (IBEX: -0,71%, 8.226; DAX: -0,34%; CAC: -0,26%; FTSE MIB: +0,91%) després que ahir va ser el que menys va caure. Avui s'han conegut els PMI manufacturers i els serveis d'Europa corresponents al mes d'agost. L'activitat total de la zona de l'euro es va reduir per segon mes consecutiu. A l'altra banda de l'Atlàntic també es publicaran aquestes referències, que es miraran amb atenció de cara al que s'anunciï al Simposi Econòmic de Jackson Hole a partir de dijous. Aquesta reunió, com us explicàvem ahir, és la gran cita de la setmana, però abans, els inversors estaran molt atents a les referències macro que s'aniran publicant.

Així mateix, estan pendents d'altres aspectes, com ara la crisi energètica. Els preus del gas de referència a la Unió Europea s'han disparat un 13% durant la nit després d'interrompre's el subministrament d'un sistema d'oleoductes clau que transporta petroli des de Kazakhstan a través de Rússia fins a Europa. Això es produeix després que Rússia hagi dit que interromprà el subministrament de gas a Europa tres dies a finals de mes a causa d'una ordre de manteniment no programada al seu principal gasoducte Nord Stream 1. Aquest tancament torna a suscitar la preocupació que això pugui passar de forma més regular a mesura que el temps es torna més fred.

"Hi ha un sentiment de risc creixent als mercats", reconeixen els experts de Danske Bank al seu informe diari, després d'una primera sessió setmanal que es va saldar amb importants descensos a banda i banda de l'Atlàntic. Als EUA, el nerviosisme pel que pugui dir Jerome Powell durant la compareixença de divendres va produir retallades superiors al 2% en el cas de l'S&P i el Nasdaq. A Àsia, els números vermells clarament s'han imposat aquesta matinada.

A tot això cal sumar-hi que l'euro torna a caure per sota de la paritat enfront del dòlar, mentre que la mesura de la volatilitat dels mercats de renda variable, l'índex VIX, es va disparar un 15%.

S'espera que la Reserva Federal mantingui, a finals de setmana, la seva postura 'hawkish' o 'falcó' i això fa que la pressió sobre els índexs persisteixi. El consens d'analistes preveu que el president de la Fed reafirmi el missatge de les actes de la darrera reunió així com el que van dir els altres banquers centrals durant les últimes compareixences. És a dir: que els tipus continuaran pujant o es mantindran alts fins aconseguir contenir la inflació.

Dins de l'IBEX Acerinox (+3,82%), Repsol (+3,63%) i ArcelorMittal (+3,15%) han estat els valors més alcistes. Per contra, Cellnex (-3,59%), Grifols (-3,15%) i Rovi (-2,79%) han estat els pitjors dins del selectiu espanyol.

RETALLADA DE PRODUCCIÓ

Aràbia Saudita ha advertit que l'OPEP+ podria reduir la producció de petroli per contrarestar la forta caiguda dels preus del cru. El ministre saudita del Petroli, el príncep Abdulaziz bin Salman, ha signat que l'extrema volatilitat i la manca de liquiditat fan que el mercat de futurs estigui cada cop més desconnectat dels fonaments, i que l'OPEP+ es podria veure obligada a retallar-ne la producció.

"En aquest punt, l'única esperança és que el petroli iranià torni a arribar al mercat. Si els EUA i l'Iran arribessin a un acord nuclear, l'Iran podria augmentar la producció diària de petroli a uns 4 milions de barrils al dia, cosa que podria donar un alleujament molt necessari al mercat", comenta Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank

"De moment, les companyies petrolieres estan fent caixa. Occidental Petroleum es va disparar un 10% divendres, ja que el regulador energètic nord-americà va donar el vistiplau a Berkshire Hathaway, de Warren Buffett, per adquirir el 50% de la companyia. Però, per ser sincers, les petrolieres no necessiten Warren Buffett per sentir l'energia. BP ha pujat al voltant d'un 25% des de mitjans de juliol", afegeix aquest expert.

ALTRES MERCATS

L'euro torna a perdre la paritat i es canvia ara als 0,9981 dòlars (+0,4%). El petroli puja més d'un 3% davant de les notícies sobre l'OPEP. El Brent se situa als 99,55 dòlars i el WTI, als 93,61 dòlars.

L'or avança lleugerament (1.649 dòlars), i la plata perd lleugerament (19,09 dòlars).

El bitcoin suma un 2,33% (21.534 dòlars) i l'ethereum, un 5,21% (1.643 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 2,994%.

Últimas noticias