L'IBEX 35 perd un 1,85% durant la setmana, però tanca l'abril amb una pujada del 0,09%
Unicaja ha presentat avui els comptes, impactats per l'impost del govern
Actualitzat : 18:34
L'IBEX-35 ha tancat amb notables caigudes divendres (-0,79%, 9.241 punts), fet que provoca que el selectiu espanyol es deixi gairebé dos punts percentuals (-1,85%) aquesta setmana. Tot i això, el saldo d'abril és positiu, ja que l'IBEX ha pujat lleugerament, un 0,09% a l'últim mes. La resta de borses europees també han caigut a la sessió. Els bancs han tornat a ser protagonistes i han arrossegat clarament el selectiu espanyol.
Aquesta setmana, a Espanya, s'han publicat moltíssims comptes, igual que a Europa i als Estats Units. Aquest matí el mercat està mirant Amazon, Intel i Snap (s'enfonsa un 18%), que ahir a la nit van presentar les seves xifres del primer trimestre, mentre que aquí s'han conegut els números d'Unicaja, que s'ha enfonsat un 10% després d'anunciar una caiguda del benefici de 43,2% per l'impacte de l'impost a la banca. L'entitat ha arrossegat la resta de bancs (Sabadell: -7,15%, CaixaBank: -5,5%, Bankinter: -3,91%, BBVA: -3,48%; Santander: -2,94%...).
La sessió ha estat marcada, també, per les dades macroeconòmiques. A Espanya s'han conegut l'IPC preliminar del març (repunta al 4,1%, però la subjacent cau al 6,6%) i el PIB del primer trimestre (va créixer un 0,5%), mentre que també publicaran el PIB altres països europeus, com Alemanya (s'estanca al primer trimestre), i la zona de l'euro (creix un 0,1% al primer trimestre).
Als EUA, el deflactor de consum privat PCE als Estats Units ha caigut al març fins al 4,2% en taxa interanual, després de tancar el febrer al 5,1% (revisat a l'alça des del 5%). Pel que fa a la inflació subjacent, ha retrocedit fins al 4,6%, una dècima per sota del registre del febrer, que va ser revisat a l'alça.
D'altra banda, avui s'ha conegut la decisió de tipus del Banc del Japó, que ha mantingut la seva política monetària sense canvis, a la primera reunió amb el nou governador, Kazuo Ueda, al capdavant. Els inversors miren ja cap a la setmana que ve i les importants cites amb els bancs centrals. La Reserva Federal (Fed) anunciarà la seva decisió dimecres (es preveu una pujada de 25 punts bàsics) i el Banc Central Europeu (BCE) ho farà dijous (es considera una alça de 50 punts bàsics).
A Àsia hi ha hagut un predomini de números verds aquesta matinada. Això, després que ahir Wall Street tanqués amb alces importants (Dow Jones: +1,57%, S&P: +1,96%, Nasdaq: +2,43%). Amb tot, els parquets nord-americans cotitzen mixtos a aquesta hora.
FIRTS REPUBLIC PER FI VA PUJAR
First Republic per fi va aconseguir pujar en la sessió passada i va tancar amb una alça del 8,79%. Això després que el banc regional nord-americà s'enfonsés un 50% dimarts i un 30% dimecres després d'anunciar a principis de setmana els resultats i comunicar la pèrdua de 100.000 milions de dòlars en dipòsits.
First Republic està buscant la manera de resoldre la seva complicada situació recolzant-se en el grup de grans bancs que en plena crisi bancària, al març, li va injectar 30.000 milions de dòlars. Això, mentre les autoritats es resisteixen a intervenir en aquest cas com sí que ho van fer amb Silicon Valley Bank.
Amb tot, alguns analistes avisen que és molt poc probable que First Republic se salvi després d'haver perdut més de la meitat dels dipòsits. Aquesta història, sens dubte, seguirà molt present durant les properes setmanes.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia a 1,1038 dòlars (+0,1%). El petroli puja. El Brent se situa als 79,42 dòlars i el WTI, als 76,27 dòlars.
L'or, està pla (1.999 dòlars) i la plata cedeix lleument (24,95 dòlars).
El bitcoin cotitza als 29.100 dòlars i l'ethereum, a prop dels 1.900 dòlars
La rendibilitat del bo americà a 10 anys se situa al 3,44%.