L'IBEX 35 perd un 0,5% durant la setmana després de l'onada 'hawkish' de bancs centrals

Avui s'han publicat els PMI preliminars manufacturers i serveis del mes de setembre a Europa

Per

Bolsamania | 22 set, 2023

Actualitzat : 18:24

L'IBEX 35 i la resta de borses europees han estès les caigudes de la jornada passada aquest divendres, encara que la majoria ha cedit de forma moderada (IBEX: -0,49%, 9.502). Això, al comiat d'una setmana complicada que ha estat marcada, absolutament, pels bancs centrals. Després de pujar de forma destacada uns dies i caure de forma pronunciada altres, el selectiu espanyol mostra un saldo setmanal força discret, amb retallades contingudes del 0,5%.

Dins l'índex han pujat pocs títols, amb els bancs al capdavant seguit d'altres valors (Fluidra, Rovi, CaixaBank...), mentre que els que més cauen han estat Solaria, Grifols i Acciona Energía, entre d'altres. Al Mercat Continu, Duro Felguera s'ha revaloritzat amb força després de vendre la seva filial Epicom a Indra i Grupo Oesía per 5,3 milions d'euros.

Seguint amb l'actualitat empresarial, el grup britànic Zegona ha anunciat que negocia la compra de Vodafone Espanya. A més, són protqgonistes Microsoft i Activision. El regulador britànic de la competència, CMA, ha dit aquest divendres que està obert a autoritzar l'operació de compra del segon pel primer, ja que el convencen els termes del nou acord reestructurat d'adquisició presentat per Microsoft el mes d'agost passat.

ELS BANCS CENTRALS SEGUEIXEN FERMS

Si alguna cosa ha quedat clara aquesta setmana és que els bancs centrals encara no han arribat al final del cicle d'alces de tipus. Sens dubte és així en el cas de la Reserva Federal (Fed), que ha deixat la porta oberta a una altra pujada abans de final d'any i que, a més, ha llançat el missatge que els tipus romandran alts durant més temps. Tampoc no han arribat al final els bancs centrals suís, suec i noruec, mentre que el Banc d'Anglaterra, més discret a l'hora de parlar del futur, ha optat per fer una pausa ara després de les darreres dades d'inflació britànics per continuar monitoritzant l'evolució econòmica i decidir més endavant.

Si alguna cosa ha quedat clara aquesta setmana és que els bancs centrals encara no han arribat al final del seu cicle d'alces de tipus

Continuant amb els bancs centrals, i desmarcant-se de la resta, com és habitual, aquest divendres el Banc del Japó (BoJ) ha mantingut invariable la seva política 'ultra laxa', cosa que està provocant caigudes al ien. El banc ha pres aquesta decisió conscient de les “incerteses extremadament altes” sobre les perspectives de creixement a nivell nacional i mundial.

En la comunicació després de la reunió del setembre, el Banc del Japó ha dit que mantindrà els tipus d'interès a curt termini al -0,1% i que el rendiment del deute públic japonès a 10 anys se situaria al voltant de zero, tal com s'esperava. El Nikkei és dels pocs índexs asiàtics que han tancat aquest divendres en vermell (-0,52%) a causa d'aquesta decisió.

El Japó ha publicat, a més, la inflació d'agost. La inflació subjacent -que inclou els productes petrolífers, però exclou els preus volàtils dels aliments frescos- ha tornat a superar l'objectiu del 2% establert pel BoJ. Es va situar a l'agost al 3,1% interanual. Els preus al consum, excloent-ne l'energia i els aliments frescos, van augmentar fins al 4,3% respecte a l'any anterior.

A tot això se suma la publicació també al Japó dels PMI manufacturers i serveis del setembre. El PMI manufacturer nipó ha caigut fins a 48,6 des de 49,6, aprofundint encara més per sota del nivell de 50, que marca el límit entre contracció i expansió. El PMI serveis ha baixat fins a 53,3 des de 54,3.

L'agenda d'avui inclou els PMI manufacturers i serveis del setembre a Europa i als EUA. També el PIB definitiu d'Espanya del segon trimestre (va créixer un 0,5%, una dècima més del previst). Així mateix, aquest divendres ha parlat el vicepresident del BCE, Luis de Guindos.

EL PETROLI ACABA MÉS TRANQUIL

La setmana també ha estat marcada per l'evolució del cru, que sembla que l'acaba més 'tranquil' del que la va començar. El Brent ha arribat a superar aquesta setmana els 95 dòlars el barril. Ara se situa als 93,45 dòlars (+0,14%) després de caure dimecres i dijous. El WTI ronda els 90 dòlars (+0,33%, 89,91 dòlars).

Tant el Brent com el WTI van camí de tancar la setmana amb lleugeres caigudes després de pujar més d'un 10% durant les tres setmanes anteriors. Tot això, enmig de la preocupació per l'escassetat d'oferta mundial, ja que els grans productors (OPEP+) mantenen les retallades de producció, mentre que la demanda continua forta.

L'IBEX RECULA DESPRÉS DE SUPERAR RESISTÈNCIES

Després de superar dimecres la resistència dels 9.614 punts, l'IBEX va cedir ahir un 1% a causa de la Fed i avui ha continuat la caiguda.

Amb tot, els experts de Bolsamanía assenyalen que els mínims i màxims creixents que s'estan veient a l'índex a l'últim mes i mig els fan ser optimistes a curt termini. "És probable que acabem veient un atac als màxims anuals situats als 9.741 punts".

Si els aconsegueix superar, el més normal és que puguem acabar veient una extensió dels guanys fins al nivell dels 10.000 punts, comenten. Per sota, el primer nivell de suport es troba als 9.330 punts, encara que el veritablement important és als 9.170 punts, preus on conflueix la mitjana de 200 sessions.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0662 dòlars (+0,04%). L'or puja un 0,4% (1.947 dòlars) i la plata avança un 0,81% (23,88 dòlars).

El bitcoin cotitza ara als 26.600 dòlars i l'ethereum, per sota dels 1.600 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins al 4,434% després de marcar màxims des del 2007 per sobre del 4,5%.

Últimas noticias