L'IBEX 35 inicia la setmana amb pèrdues, però aconsegueix mantenir els 9.300 punts
Dijous es coneixeran les dades d'inflació de la primera economia del món
Actualitzat : 18:28
L'IBEX 35 ha tancat aquest dilluns amb suaus pèrdues (-0,10%; 9.358,6 punts) després dels mals resultats que van obtenir els índexs la setmana passada, que va ser en general negativa. Per exemple, el selectiu espanyol va perdre un 3%, i té per endavant cinc sessions que estaran marcades per les dades dels Estats Units, ja que dijous se'n coneix la inflació.
Els valors més baixistes han estat Acciona (-1,93%), Solaria Energía (-1,86%) i Inditex (-1,37%), mentre els més alcistes han estat Fluidra (+2,34%), CaixaBank (+1,42%) i Bankinter (+1,06%).
"Els mercats europeus van aconseguir registrar alguns modestos guanys divendres, al final del que va ser una setmana negativa en general, ja que la preocupació per les revisions a la baixa de les previsions de beneficis i l'augment dels rendiments a llarg termini van pesar sobre el sentiment general del mercat", explica Michael Hewson, analista en cap de mercats de CMC Markets UK.
Divendres passat Wall Street va tancar en negatiu (tant el Nasdaq 100 com l'S&P 500 van registrar els pitjors resultats setmanals des del març), malgrat que l'informe d'ocupació va revelar que el mercat laboral dels EUA havia creat el juliol 187.000 llocs de treball, menys del que s'esperava.
Va ser, destaca Hewson, un informe mixt, i és que l'alentiment del creixement de l'ocupació el juliol, unit a les revisions a la baixa dels mesos anteriors, van confirmar la idea que les pujades de tipus dels bancs centrals "han fet la seva feina i que no n'hi haurà més". Tot i això, "va parlar d'una economia nord-americana resistent, així com d'una possible pausa de la Reserva Federal el setembre, abans de l'informe de l'IPC d'aquesta setmana, encara que hi ha alguns membres del Comitè Federal de Mercat Obert que segueixen en la línia de ''més pujades de tipus en el futur'", remarca aquest expert.
És el cas, per exemple, de la governadora Michelle Bowman, que aquest cap de setmana ha dit que probablement calguin més pujades de tipus perquè la inflació torni a l'objectiu. "Encara que pot ser que aquesta opinió comenci a ser minoritària al Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC, per les sigles en anglès), no fa més que posar en relleu la creixent incertesa que està començant a impregnar no només el pensament dels bancs centrals, sinó també el sentiment dels inversors en general, i que planteja qüestions més àmplies”, destaca Hewson.
El mercat continua valorant en un 40% la possibilitat d'una altra pujada de la Reserva Federal (Fed) abans que s'acabi l'any, encara que de moment una pausa el setembre és el més probable. En qualsevol cas, les dades d'inflació seran claus en les decisions del FOMC, per això l'atenció se centra de nou als EUA aquesta setmana.
Tot i que no només la primera economia del món protagonitzarà aquesta setmana. També val la pena mirar cap a la Xina, que publica les dades d'inflació per al juliol. L'economia del gegant asiàtic encara lluita contra la feblesa de la demanda interna, que ha fet que l'activitat econòmica se n'hagi ressentit.
A Espanya, el torn de la inflació arribarà divendres, i serà una jornada clau per a l'IBEX. I a finals de setmana es publicaran també les xifres preliminars del PIB del Regne Unit corresponents al segon trimestre.
En l'actualitat de la jornada, la producció industrial d'Alemanya va caure un 1,5% el juny, més del previst, mentre que la confiança dels inversors de la zona euro a l'agost ha repuntat més del que s'esperava.
Aquest dilluns, en altres mercats, l'EUR/USD ha registrat caigudes fins als 1,1002, mentre que el bitcoin ha retrocedit fins a 28.889 dòlars. L'unça d'or ha registrat lleus pèrdues i s'intercanvia als 1.968 dòlars, mentre que el petroli ha retrocedit, de manera que el Brent cotitza als 85,10 dòlars i el West Texas, als 81,63 dòlars..