L'IBEX 35 i Europa tanquen amb dubtes després de la dada d'inflació dels EUA

L'IPC dels Estats Units ha baixat fins al 4,9% i el subjacent ha caigut al 5,5%

Per

Bolsamania | 10 mai, 2023

Actualitzat : 18:39

L'IBEX 35 ha caigut de manera moderada aquest dimecres (-0,17%, 9.172 punts), llastat per Endesa, Santander i Inditex, entre altres valors, després de la publicació de la dada més rellevant de la setmana: l'IPC d'abril dels Estats Units. La taxa general d'inflació ha caigut fins al 4,9% des del 5% anterior i s'esperava; i la taxa subjacent també ha reculat: fins al 5,5% des del 5,6% anterior, en línia amb el pronòstic. La resta de places europees també han tancat amb lleus retallades.

Demà dijous es publicarà als EUA l'índex de preus de la producció (IPP) del mateix mes, per al qual s'espera que el creixement interanual se situï al nivell més baix en dos anys, tant per a l'índex general (+2,4 %) com per al subjacent (3,3%).

"En complir tant l'IPC com l'IPP nord-americans amb el que esperaven els analistes, creiem que això serà molt ben acollit pels mercats. En sentit contrari, si es mostra la inflació més resistent del que s'estima, la idea que la Fed haurà de seguir pujant les taxes d'interès tornarà a prendre força, cosa que provocarà tensions als mercats de bons i d'accions", comenta Juan José Fernández-Figares, director d'anàlisi de Link Securities.

Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres, considera que, encara que avui no veiem una xifra d'inflació molt més feble, encara queden les xifres d'inflació i ocupació del maig d'aquí a la propera reunió de la Reserva Federal, i n'hi ha motius per a l'optimisme pel que fa a la baixada dels preus, atès el comportament de l'IPP subjacent dels EUA als últims mesos, que va caure al 3,4% al març, després d'haver arribat al 9,6% fa un any.

En relació amb això i amb els plans de la Fed, cal assenyalar que el president de la Reserva Federal de Nova York, John Williams, ha assegurat aquest dimarts que no veu "motius per retallar els tipus d'interès aquest any", una posició que ja havia defensat el titular del banc central nord-americà, Jerome Powell, al final del conclave monetari celebrat la setmana passada.

El funcionari del banc central va dir que no espera que la inflació torni a l'objectiu del 2% de la Fed fins als propers dos anys. En cas que la inflació no baixi, va assenyalar que la Fed sempre té l'opció de pujar els tipus.

Abans de l'IPC dels EUA, avui s'ha publicat l'IPC d'Alemanya del mes d'abril (es modera al 7,2%), mentre que s'han continuat coneixent resultats. De fet, dues de les companyies que han anunciat xifres, Fluidra i Rovi, han estat entre les que més s'han mogut avui. La primera és la que ha pujat més de l'IBEX i la segona, que s'ha situat a l'extrem oposat.

A més, també a l'àmbit empresarial, ha estat notícia NH Hotel (que es dispara després d'aixecar-se la suspensió de cotització després de tot el que ha passat amb Minor), i s'ha seguit parlant de Ryanair, que ahir va anunciar que ha encarregat 300 nous avions a Boeing valorats en més de 40.000 milions.

POCS PROGRESSOS

En un altre ordre de coses, cal destacar que aquest dimarts el president dels EUA, Joe Biden, i els congressistes republicans van fer pocs progressos sobre el sostre de deute per evitar el primer impagament de la història dels EUA. Tot i això, han promès negociacions sobre la despesa que obririen la porta a un possible acord.

Segons informa Bloomberg, Biden i els líders del Congrés, incloent-hi el president de la Cambra de Representants, Kevin McCarthy, tenen previst tornar a reunir-se divendres. "Durant aquests últims dies i setmanes, hi haurà moltes postures, política i joc, i continuarà durant un temps", va dir Biden després de la reunió d'una hora al Despatx Oval amb els líders dels dos partits. Però, segons el president, la conversa va ser “productiva”.

La intensificació de les converses podria tranquil·litzar almenys temporalment els mercats abans de l'1 de juny, quan la secretària del Tresor, Janet Yellen, ha advertit que el país corre el risc d'esgotar la seva capacitat per fer front a totes les obligacions de pagament.

MÉS PER CONTROLAR LA INFLACIÓ

El Banc Central Europeu (BCE) ha de fer més perquè la inflació torni a situar-se en l'objectiu del 2%, tot i esperar veure el ple efecte de les mesures que ha pres fins ara, segons Isabel Schnabel, membre del Comitè Executiu. Schnabel va afirmar dimarts que, després de les pujades de 375 punts bàsics aplicades des de l'estiu passat, és convenient aplicar pujades de tipus d'interès més reduïdes. Les pujades d'un quart de punt continuaran permetent que els costos de finançament arribin a nivells prou restrictius.

"La inflació, especialment la subjacent, segueix sent massa alta", va dir Schnabel a Frankfurt. "Pujarem els tipus d'interès amb total determinació fins que hi hagi senyals que la inflació subjacent també està caient de manera sostinguda", va afegir.

ALTRES MERCATS

L'euro canvia als 1,097 dòlars (+0,09%). El petroli perd més de l'1%. El Brent se situa als 76,75 dòlars i el WTI, als 72,38 dòlars.

L'or cedeix un 0,53% (2.032 dòlars) i la plata cau un 1,17% (25,6 dòlars).

El bitcoin cotitza als 28.200 dòlars i l'ethereum, als 1.870 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,456%.

Últimas noticias