L'IBEX 35 i Europa cauen amb ganes mentre centren la seva atenció en Jackson Hole

La Reserva Federal i els seus plans tornaran a ser protagonistes als propers dies

Per

Bolsamania | 22 ago, 2022

Actualitzat : 18:18

L'IBEX 35 i la resta de places europees han cedit posicions de forma destacada aquest dilluns (IBEX: -0,64%, 8.284; DAX: -2,35%; CAC: -1,8%; FTSE MIB: -1,77%) després del mal tancament de divendres a tot Europa i als Estats Units. Els índexs asiàtics han mostrat un comportament mixt, encara que amb predomini dels números vermells. Els mercats xinesos pugen després que el Banc Popular de la Xina hagi retallat els tipus d'interès a 1 i 5 anys en un intent de donar un impuls a l'economia.

Dins de l'IBEX, els millors títols han estat Rovi (+2,06%), Acciona (+1,55%) i Naturgy (+2,06%). Entre els pitjors destaquen IAG (-3,72%), ACS (-3,48%) i BBVA (-3,07%). Al Mercat Continu, Urbas s'ha disparat per sobre del 20% després d'anunciar un acord per expandir-se a l'Aràbia Saudita.

Si la Reserva Federal (Fed) va ser protagonista a la setmana passada –amb les comentades actes de la darrera reunió–, la Reserva Federal torna a ser protagonista aquesta setmana. Entre el 25, dijous i el 27, dissabte, se celebra el Simposi de Política Econòmica de Jackson Hole, sota el títol Reavaluació de les limitacions de l'economia i la política. Jerome Powell, president de la Fed, farà un discurs divendres i de ben segur se seguirà amb atenció el que hagi de dir.

"El simposi de Jackson Hole d'aquesta setmana és molt important, ja que podria marcar la pauta per a la resta de l'any"

Les actes de la darrera reunió de la Fed, i també les darreres compareixences de membres del banc central nord-americà, han confirmat que la intenció de l'organisme és continuar amb les pujades de tipus fins a contenir la inflació. Això contrasta directament amb les previsions més optimistes -i que han propiciat el ral·li d'estiu de les borses- que la Fed frenaria el ritme d'enduriment de la seva política monetària.

Després de quatre setmanes de pujades, els mercats europeus i nord-americans es van quedar sense força la setmana passada i segueixen en vermell aquest dilluns precisament pel contingut de les actes i també per les dades macro, amb xifres d'inflació molt preocupants al Regne Unit i a la eurozona. Aquesta setmana es publica el PCE dels Estats Units.

"El simposi de Jackson Hole d'aquesta setmana és molt important, ja que podria marcar la pauta per a la resta de l'any, com ho ha fet en ocasions anteriors durant els darrers 10 anys. Per això, l'atenció d'aquesta setmana se centrarà en el discurs del president de la Fed, Jay Powell, a finals de la setmana", comenten els experts de CMC Markets.

ACORD AMB IRAN

El president dels EUA, Joe Biden, va parlar aquest diumenge amb altres líders occidentals que busquen reviure un acord nuclear amb l'Iran, mentre que els Estats Units sospesen una resposta a la posició de Teheran sobre l'última proposta de la Unió Europea (UE).

Biden va conversar ahir amb el canceller alemany, Olaf Scholz, el president francès, Emmanuel Macron, i el primer ministre britànic, Boris Johnson. Les quatre nacions estan entre els signants de l'acord original, que també incloïa Rússia i la Xina.

L'Iran va presentar la resposta el 15 d'agost a un marc distribuït per la UE per a un acord, que la UE va considerar constructiu. Els EUA s'han mantingut hermètic pel que fa a la seva posició sobre el punt de vista de l'Iran.

El petroli rep aquestes darreres notícies amb caigudes. Recordem que un acord entre els Estats Units i l'Iran implicaria un augment de la producció de cru. El Brent cedeix un 0,17%, fins als 95,56 dòlars, i el WTI es deixa un 0,13%, fins als 89,53 dòlars. Aquest matí ha caigut més d'un 1%.

ALTRES MERCATS: L'EURO, A MÍNIMS DE CINC SETMANES

L'euro es canvia als 0,9937 dòlars. La divisa única ha marcat mínims de cinc setmanes enfront del dòlar. L'or cedeix un 0,7% (1.749 dòlars) i la plata perd un 0,5% (18,97 dòlars).

El bitcoin es deixa un 0,8% (21.349 dòlars) i l'ethereum, un 2,4% (1.585 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,02%.

Últimas noticias