L'IBEX 35 guanya un 0,5% el juliol després d'una positiva temporada de resultats

Aquesta setmana serà el torn al BoE després de les reunions de la Fed, el BCE i el BoJ

Per

Bolsamania | 31 jul, 2023

Actualitzat : 18:08

L'IBEX 35 ha cedit posicions amb moderació (-0,45%, 9.641) mentre la resta de borses europees s'han tenyit de verd a l'última sessió d'un juliol positiu per al selectiu espanyol, que ha sumat un 0,5% al mes.

No hi ha hagut grans moviments durant la qual és l'última sessió del mes, sobretot perquè tampoc n'hi va haver la setmana passada, i això que va estar carregada de referències importants. A més de l'allau de resultats empresarials, van tenir lloc les reunions de tipus de la Reserva Federal (Fed) i del Banc Central Europeu (BCE). Els dos van elevar el preu dels diners i van mantenir la porta oberta a noves pujades depenent de la marxa de les dades. Aquesta setmana toca el torn al Banc d'Anglaterra (BoE, per les sigles en anglès).

Dins del selectiu espanyol, destaquen les pujades en Meliá, IAG (Barclays millora el preu objectiu), ArcelorMittal i Rovi, a més de Sacyr i Repsol. Al costat contrari, Indra, Cellnex, Acciona, Unicaja (ha anunciat el seu nou CEO) i BBVA es troben entre els pitjors. Amadeus també cau amb ganes, encara que els experts de Bankinter i Barclays veuen un clar potencial alcista als seus títols.

La inflació tant a Alemanya com als EUA va mostrar un alentiment més gran del que s'esperava fa uns dies. Per la seva banda, l'IPC de la zona de l'euro, que s'ha conegut aquest dilluns, ha frenat el juliol al 5,3%, i ha representat el menor encariment dels preus des del gener del 2022. No obstant, la subjacent s'ha mantingut el 5,5% que va registrar el mes de juny passat.

Pel que fa al PIB de la zona euro, la lectura d'Eurostat reflecteix que l'economia dels països que han adoptat la moneda comunitària ha crescut un 0,3% al segon trimestre de l'any, mentre que s'ha mantingut estable a la UE a comparació amb el trimestre anterior.

D'aquí, comenta Michael Hewson, analista en cap de mercats de CMC Markets UK, que faci la sensació que "les pujades de tipus de la setmana passada per part de la Reserva Federal i el BCE podrien haver estat les últimes".

"Hem sentit diversos responsables polítics del BCE expressar una cautela creixent sobre les perspectives de creixement, cosa que sembla estar moderant l'entusiasme per una acció més agressiva dels tipus, mentre que alguns responsables polítics dels EUA s'estan tornant més optimistes sobre el camí de la inflació", explica Hewson.

Per això apunta que, "a mesura que ens acostem al final d'un altre mes positiu tant per als mercats nord-americans com per als europeus, segueix havent-hi pocs indicis que es produeixi el brusc moviment a la baixa que molts han estat esperant durant els darrers mesos a la renda variable.

En qualsevol cas, els bancs centrals no deixen de ser protagonistes. Divendres passat, després de les trobades celebrades per la Fed i el BCE, va tenir lloc la reunió del Banc del Japó (BoJ). I aquesta setmana toca el torn al Banc de la Reserva d'Austràlia (dimarts) i al Banc d'Anglaterra (dijous). En aquest últim cas, el mercat espera una altra pujada de tipus de 25 punts bàsics com a mínim, i encara que la possibilitat de 50 punts bàsics és una mica 'remota', no es pot descartar.

"Si el Banc d'Anglaterra és assenyat aquesta setmana, moderarà qualsevol reacció exagerada i probablement vegem una pujada de 25 punts bàsics, atesa la incertesa davant les xifres de l'IPC del juliol que es publicaran el 16 d'agost. Les expectatives actuals apunten a una forta desacceleració, cosa que alhora podria reduir encara més les expectatives de tipus en el futur", destaca Hewson sobre això.

POSITIVA TEMPORADA DE RESULTATS

Però els bancs centrals no només centraran l'atenció inversora. Queden poques empreses per donar a conèixer els resultats del segon trimestre i el primer trimestre de l'any, els quals han estat, majoritàriament, positius, especialment en el cas del sector bancari.

"A falta de la publicació de resultats de Meliá Hoteles avui, les cotitzades de l'índex espanyol han deixat bones xifres, especialment la banca, després de superar amb escreix els tests d'estrès de l'European Banking Authority (EBA), millor que la mitjana europea", destaquen des d'IG.

Aquesta setmana també destaquen les dades d'ocupació dels Estats Units. A més de l'informe de nòmines privades ADP del juliol i del d'ofertes d'ocupació JOLT del juny, també es coneix l'informe de nòmines no agrícoles corresponent al setè mes de l'any.

ANÀLISI TÈCNICA

Per tècnic, César Nuez, analista de Bolsamanía, destaca el “molt bon aspecte” del selectiu espanyol.

"Aquest dijous vam veure com superava la resistència dels 9.658 punts, cosa que li permet moure's sense cap resistència al seu camí fins al nivell dels 10.000 punts. Creiem que podria assolir aquests preus durant els primers compassos del mes d'agost. Si els supera, és molt probable que puguem veure una extensió de les pujades fins als 11.000 punts. Per sota el primer nivell de suport és als 9.389 punts, mínims de l'última consolidació”, destaca aquest expert.

ALTRES MERCATS

En altres mercats, aquest dilluns el petroli cotitza a l'alça, amb el Brent i el WTI deixant-se pujant entre mig punt i un punt percentual, mentre que l'unça d'or també puja fins als 2.000 dòlars. El bitcoin cedeix fins als 29.250 dòlars, i el rendiment dels bons a 10 anys dels Estats Units també retallen fins al 3,947%.

Últimas noticias