L'IBEX 35 es deixa un 0,87% i perd els 8.000 punts amb la pressió sobre els bancs

Les entitats financeres es mantenen pressionades i no aconsegueixen recuperar-se de la patacada

Per

Bolsamania | 13 jul, 2022

Actualitzat : 18:21

L'IBEX 35 ha cotitzat amb caigudes aquest dimecres i ha acabat la sessió deixant-se un 0,87%. El selectiu espanyol es torna a jugar els 8.000 punts, que finalment ha acabat perdent (7.944,9). Les entitats financeres es mantenen pressionades i no aconsegueixen recuperar després de la patacada de la jornada passada davant l'impost sorpresa del Govern.

"De moment, no veiem ni el més mínim senyal de fortalesa en l'IBEX que ens faci pensar en un rebot", reconeix César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch. "Només es confirmaria l'inici d'una recuperació amb el tancament per sobre dels 8.374 punts, encara que abans hauríem de començar per la superació del primer nivell de resistència que presenta als 8.137 punts", afegeix.

Els bancs continuen patint després de la patacada de la jornada passada davant aquest impost de dos anys que l'Executiu vol establir i amb el qual presenti recaptar 1.500 milions a l'any. La mesura és molt criticada pel sector i pels experts. "Els impostos a la banca i energètiques només dificultaran el finançament de l'economia", ha explicat a Bolsamanía Emilio González, professor de Comillas ICADE.

Entre els valors més alcistes de la sessió destaquen PharmaMar (1,27%), Amadeus (1,24%) i Merlin (1%). Al costat oposat de la taula, com els més baixistes, han estat IAG (-3,21%), Grifols (-2,72%) i Indra (-2,37%).

Amb això, l'atenció se centra en l'euro, després de tocar aquest dimarts la paritat contra el dòlar. En aquests moments, es canvia a 1,0052 dòlars (+0,16%). Igualment, per descomptat, els inversors no han perdut de vista la publicació de l'IPC dels EUA del juny, que s'ha disparat fins al 9,1%, el major increment interanual des del desembre del 1981. També s'han publicat els IPC d'Espanya (l'INE confirma que la inflació es va disparar al 10,2% al juny) i Alemanya (s'ha situat al 7,6%). A l'altra banda de l'Atlàntic, també es coneixerà el Llibre Beix de la Fed.

MÉS PUJADES DE TIPUS

Aquest dimecres és notícia igualment el que han fet el Banc de la Reserva de Nova Zelanda i el Banc de Corea del Sud, que han pujat tipus d'interès en un 0,50%, amb un to agressiu a les declaracions.

El banc central de Corea del Sud ha elevat tipus fins al 2,25%, tal com esperava el consens, després de cinc alces anteriors de la meitat d'aquesta quantia. Per part seva, el Banc de la Reserva de Nova Zelanda els ha elevat fins al 2,5%, un nivell que no es veia des del març del 2016, i ha dit que és apropiat seguir endurint el ritme per mantenir l'estabilitat dels preus i donar suport a l'ocupació.

A la tarda ha estat el torn del Banc del Canadà, que apuja els tipus d'interès més del previst: 100 punts bàsics, fins al nivell del 2,5%. L'alça suposa el moviment més gran del banc central canadenc en dues dècades, des del 1998, i supera les expectatives del consens, que estimaven una pujada de 75 punts bàsics.

DESPLOME DEL CRU

L'atenció està posada avui també en el petroli, després que ahir a la nit s'enfonsés un 8% després de publicar-se els inventaris de cru d'API als Estats Units. El cru cedeix a prop d'un 1%. El Brent se situa ara als 99,86 dòlars i el West Texas, als 96,29 dòlars.

"Amb tothom en alerta per la recessió, el Brent i el WTI van caure amb força, i el cru Brent va tancar per sota dels 100 dòlars el barril. Tot i això, segueixo sent escèptic pel que fa als preus del petroli pel que fa la baixada substancial a partir d'ara", assenyala Jeffrey Halley, analista d'Oanda.

L'OPEP també va pronosticar durant la nit un dèficit d'oferta i demanda dels membres que persistirà fins al 2023.

ALTRES MERCATS

L'or està pla, als 1.726 dòlars, i la plata cau lleugerament, fins als 18,89 dòlars.

El bitcoin puja un 1,6% (19.718 dòlars) i l'ethereum avança un 2,65% (1.069 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 2,956%.

Últimas noticias