L'IBEX 35 cedeix els 9.900 punts: Europa es tenyeix de vermell i Lagarde es mostra tèbia

L'IPC de la zona de l'euro puja al 2,9% al desembre i la taxa subjacent cau al 3,4%

Per

Bolsamania | 17 gen, 2024

Actualitzat : 18:36

L'IBEX 35 (-1,26%, 9.867 punts) i la resta de borses europees continuen caient de forma destacada aquest dijous. Això després de les retallades d'ahir, que van portar el selectiu espanyol a perdre per la mínima l'important suport dels 10.000 punts, cosa que pot provocar retrocessos fins als 9.700 punts, segons els analistes tècnics de Bolsamanía.

Tot i que "això no faria malbé el seu aspecte tècnic, ja que la seva tendència continua sent clarament alcista. El més normal és que, després d'una parada al camí, puguem acabar veient la tornada de les compres", expliquen.

Dins de l'IBEX, pràcticament tots els títols han tancat en vermell. Els pitjors n'han estat Grifols, Solaria, Acciona i Acciona Energía, amb caigudes entre el 4% i el 6%, mentre que Indra i Meliá n'han estat els únics valors en positiu.

DADES D'INFLACIÓ I DAVOS

La jornada inclou les dades d'inflació del desembre al Regne Unit (sorprèn amb un repunt al 4%) i la zona de l'euro.

L'IPC definitiu a la zona euro ha confirmat que la taxa d'inflació general va tancar l'any al 2,9%, mentre que la taxa subjacent ho va fer al 3,4%. Unes dades que ja es coneixien i que s'han situat en línia amb allò previst.

A més, avui té lloc una nova jornada de compareixences rellevants a Davos, començant per la de la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde. La banquera central ha avançat a Bloomberg que és "probable" que la institució monetària retalli els tipus d'interès "a l'estiu".

"Però he de ser reservada, perquè, de la mateixa manera, estem dient que depenem de les dades i que encara hi ha un nivell elevat d'incertesa i alguns indicadors no estan ancorats al nivell en què ens agradaria veure'ls", ha matisat.

Aquestes declaracions contrasten amb les d'altres membres del BCE, que en els darrers dies han refredat les expectatives de retallades de tipus. Alguns fins i tot han arribat a afirmar que el mercat no hauria d'esperar cap retallada de taxes aquest any.

També estaran presents al Fòrum responsables de bancs tan rellevants com UBS, JP Morgan o Société Générale.

Igualment, atents a allò que hagin de dir la directora gerent de l'FMI, Kristalina Georgierva, i Ignacio Galán, president d'Iberdrola. Aprofitant la seva presència a Davos, Iberdrola ha comunicat una ampliació de l'aliança amb Norges Bank, amb una coinversió de més de 2.000 milions a Espanya i Portugal.

També seran presents a Davos el president del Govern, Pedro Sánchez, i el president d'Argentina, Javier Milei, així com el seu homòleg francès, Emmanuel Macron.

Cal destacar, finalment, dades rellevants als Estats Units, com les vendes al detall, que han pujat un 0,6% el desembre, la producció industrial, i el Llibre Beix de la Fed.

VERMELL A LA PRIMERA JORNADA SETMANAL DE WALL STREET

Wall Street també va acabar ahir en vermell el primer dia d'operativa aquesta setmana, ja que dilluns va ser festiu. A l'altra banda de l'Atlàntic van destacar les declaracions del governador de la Fed, Christofer Waller, que va rebutjar les expectatives del mercat de sis retallades de tipus aquest any.

"Els seus comentaris que les retallades de taxes s'han de fer de manera metòdica i acurada, i de manera calibrada, apunten a un banc central que no té pressa i que pensa que les retallades ràpides no són necessàries. Aquest enfocament tendeix a descartar la idea de una retallada al març i suggereix que el banc central dependrà en gran mesura de les dades", escriu Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.

Aquestes declaracions coincideixen amb les últimes de membres del Banc Central Europeu (BCE), que també han refredat les expectatives de baixades de tipus per a l'any, cosa que està pressionant les borses a la baixa durant les últimes jornades, després dels forts guanys registrades a finals d'any.

LA XINA DECEPCIONA

Les caigudes d'aquest dimecres estan motivades també, en bona mesura, per com de malament n'han fet les borses d'asiàtiques aquesta matinada, amb una caiguda del Hang Seng (-3,7%), després de les dades que s'han publicat a la Xina.

Tot i que durant el conjunt de l'any la xifra de creixement de PIB va estar per sobre del 5% previst, la decepció s'ha produït al quart trimestre.

Durant aquest període, l'economia del gegant asiàtic va créixer un 5,2%, enfront del 5,3% esperat pel consens, encara que durant el conjunt de l'any ha superat expectatives en avançar un 5,2%. Per la seva banda, les vendes al detall del desembre s'han quedat per sota del previst, en créixer un 7,4% enfront del 8% que augurava el consens.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0856 dòlars (-0,16%). Tant l'euro com el dòlar es veuen impactats aquests dies per les compareixences de banquers centrals, comentades més amunt, refredant les expectatives del mercat de retallades de tipus per a aquest any.

El petroli cau. El Brent se situa als 77,56 dòlars (-0,94%) i el West Texas, als 72,12 dòlars (-0,39%). L'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) ha publicat avui l'informe mensual sobre la situació del mercat petrolier i ha confirmat les seves perspectives de demandes de petroli.

L'or cedeix un 0,90% (2.022 dòlars) i la plata baixa un 1,46% (22,75 dòlars).

El bitcoin se situa als 42.300 dòlars i l'ethereum, als 2.528 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja fins al 4,06%.

Últimas noticias