L'IBEX 35 arrenca 2024 amb pujades impulsat per Ferrovial i els bancs

Avui s'han publicat els PMI del sector manufacturer a Europa i als EUA

Per

Bolsamania | 02 gen, 2024

Actualitzat : 18:02

Borsamania vol desitjar-vos feliç any a tothom. Arrenca el 2024 i ho fa amb pujades del 0,79% fins als 10.182 punts per a l'IBEX. La resta de places europees s'han desinflat després del bon inici i han tancat amb signe mixt, encara que amb guanys moderats a Itàlia. Això, després d'un 2023 estel·lar per a les borses mundials, durant el qual el selectiu espanyol es va revalorar un 22,7%. Argentina i Veneçuela van ser les millors borses del món l'any passat, amb Egipte i Nigèria en tercer i quart llocs. Les borses xineses van ser les pitjors de l'any.

L'IBEX, que se situa entre els 20 millors índexs del 2023, segueix ferm. Al tancament, Ferrovial, els bancs i Telefónica s'han erigit com els valors més alcistes de l'índex, mentre que Solaria, Grifols, Acciona Energía i Acciona es troben entre els pitjors valors de la primera sessió de l'any.

El focus dels inversors està sobre els PMI manufacturers del mes de desembre tant als països europeus (el d'Espanya empitjora i suma el novè mes consecutiu a la baixa) com als EUA (va caure a 47,9 punt l'últim mes de l'any, per sota del nivell de 49,4 de novembre).

A Xina s'ha publicat el PMI Caixin, que ha millorat fins a 50,8 des de 50,7, per sobre de la previsió del consens de 50,4. Com sabeu, el nivell de 50 punts marca el límit entre contracció i expansió. Tot i això, aquesta dada contrasta amb l'oficial publicat diumenge, que es va contreure encara més el desembre, fent preveure més suport polític per revitalitzar l'economia.

Les borses asiàtiques han tingut un comportament mixt a l'arrencada de l'any, amb els mercats de la Xina baixant i el mercat australià acostant-se als seus màxims històrics.

El Japó està avaluant els danys causats pel terratrèmol que va colpejar la seva regió central el primer dia de Cap d'Any, i els mercats al país estaran tancats fins al 4 de gener. A prop de 100.000 persones van rebre ordres d'evacuació i almenys vuit persones van morir a causa del terratrèmol, que va tenir una magnitud preliminar de 7,6. A més, un avió de Japan Airlines amb centenars de passatgers a bord s'ha incendiat aquest dimarts en una pista de l'aeroport de Haneda a Tòquio després de col·lisionar amb una aeronau de la Guàrdia Costera del Japó. L'accident ha deixat almenys cinc morts.

El Nikkei 225 del Japó va concloure l'any 2023 amb guanys de més del 28%, convertint-se en el mercat de millor rendiment a Àsia.

D'altra banda, i seguint amb Àsia, els inversors analitzen el discurs anual de Cap d'Any del president xinès, Xi Jinping, en què es va referir a Taiwan que, com sabeu, celebra eleccions el proper 13 de gener. A més, Xi es va comprometre a enfortir l'impuls econòmic i la creació de llocs de treball, reconeixent que algunes empreses i ciutadans han enfrontat dificultats el 2023.

UN ANY D'ELECCIONS

El 2024 serà un any terrible, durant el qual acudirà a les urnes ni més ni menys que el 50% de la població mundial.

"L'esdeveniment clau del proper any seran les eleccions a Taiwan del 13 de gener", apunten des de Danske Bank.

Per part seva, les eleccions presidencials dels Estats Units, que se celebraran el 5 de novembre, seran naturalment claus per a les relacions entre els Estats Units i la Xina.

A més de les eleccions als Estats Units, Taiwan i per al Parlament Europeu, tenim altres eleccions interessants aquest any. De l'Índia a Indonèsia, passant per Rússia, Ucraïna i el Regne Unit, entre moltes altres.

IBERDROLA, LOGISTA...

Al pla empresarial, aquest dimarts l'atenció està posada a Iberdrola, després d'anunciar que la seva filial als EUA, Avangrid, desisteix de la intenció de fusionar-se amb PNM Resources. Iberdrola ha tancat la sessió pràcticament plana (+0,04%).

També s'ha parlat de Logista (+1,55%), que ha comunicat la compra de l'empresa de distribució ràpida Belgium Parcels Service per uns 8 milions d'euros.

ALTRES MERCATS: EL BITCOIN CUPERA ELS 45.000 DÓLARS

L'euro es canvia als 1,0947 dòlars (-0,87%). El petroli cedeix al voltant d'un 1,5% després de pujar amb força les primeres hores de la sessió a causa de l'augment de la tensió al mar Roig. El Brent se situa als 76,11 dòlars i el WTI, als 70,56 dòlars.

L'or avança un 0,10%, fins als 2.073 dòlars. La plata perd un 0,19%, fins als 24,04 dòlars.

El bitcoin puja fins als 45.200 dòlars, tot i que s'ha arribat a situar per sobre dels 45.800 dòlars, i l'ethereum, fins als 2.369 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,929%.

Últimas noticias