L'IBEX 35 acomiada amb caigudes d'una setmana marcada per l'Orient Mitjà i el petroli

Els inversors segueixen molt pendents del conflicte a l'Orient Mitjà

Per

Bolsamania | 13 oct, 2023

Actualitzat : 18:58

Les vendes s'han imposat a l'IBEX 35 (-1,10%; 9.232 punts) i a la resta de borses europees aquest divendres. Dins del selectiu espanyol, Unicaja, Fluidra, IAG i Amadeus han estat alguns dels valors més baixistes, mentre que Repsol ha estat dels pocs valors alcistes dins de l'IBEX 35, que tanca la setmana amb una caiguda lleu.

Wall Street registra caigudes moderades després de les vendes de dijous i després de descomptar els resultats dels grans bancs nord-americans, com ara JP Morgan, Citi i Wells Fargo.

Tant JP Morgan com Wells Fargo i Citi han superat els pronòstics del consens, tot i que els inversors estan parant més atenció a l'advertiment del CEO i president de JPM, Jamie Dimon.

"Aquest pot ser el moment més perillós que el món hagi viscut en dècades", ha sentenciat el prestigiós banquer, una de les veus més influents actualment als mercats.

CONFLICTE A L'ORIENT MITJÀ

Les vendes estan augmentant a les borses europees a mesura que el preu del petroli ha començat a pujar amb molta força. El cru Brent repunta un 4% (89,50 dòlars), pendent del conflicte a l'Orient Mitjà.

Israel ha donat un termini de 24 hores a 1,1 milions de palestins perquè abandonin el nord de la franja de Gaza, cosa que anticipa una invasió terrestre de l'exèrcit israelià.

La possibilitat que el conflicte escali a una guerra regional entre Israel i l'Iran és el principal risc per al mercat, i molts inversors optaran per tancar les posicions de curt termini, en espera de com evolucionin els esdeveniments durant el cap de setmana.

En aquest sentit, les declaracions del ministre d'Afers Estrangers de l'Iran, Hossein Amir-Abdollahian, han tingut un impacte molt negatiu a les borses.

Després de reunir-se amb el líder de Hezbol·là, Hassan Nasrallah, la milícia que recolza els palestins des del Líban, país fronterer amb Israel, ha obert la porta a un nou front de guerra en aquest territori.

"És clar, en el cas de la continuació dels crims de guerra i el bloqueig humanitari de Gaza i Palestina, totes les possibilitats i decisions dels altres corrents de la resistència són possibles", ha explicat aquest dirigent.

VENDES A LES BORSES D'ÀSIA

A Àsia, les vendes s'han imposat després que les dades de la Xina hagin tornat a mostrar debilitat. L'IPC del setembre ha augmentat menys del previst, i les dades d'exportacions i importacions del mateix període han baixat més del 6%, en els dos casos.

Aquestes xifres mostren "una vegada més que l'economia xinesa segueix tenint problemes", segons indica Michael Hewson, analista en cap de CMC Markets UK, cosa que no contribueix a impulsar la gana pel risc dels inversors.

A Espanya, la dada definitiva d'inflació del setembre ha confirmat un repunt de l'IPC general fins al 3,5% en taxa interanual i una caiguda de l'IPC subjacent fins al 5,8%.

En altres notícies destacades, el regulador britànic ha autoritzat la compra d'Activision Blizzard per Microsoft, valorada en 69.000 milions de dòlars.

ALTRES MERCATS

En altres mercats, el preu del petroli Brent puja un 1,3% (87,15 dòlars), mentre l'euro es deprecia un 0,23% (1,0501 dòlars) i l'unça d'or avança un 2,7% (1.934 dòlars).

A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins al 4,63%, i el bitcoin puja fins als 26.700 dòlars.

Últimas noticias