L'IBEX 35, a la cua d'Europa després de les eleccions, llastat per bancs i energètiques

El PP ha guanyat les eleccions, però no arriba a la majoria esperada amb Vox

Per

Bolsamania | 24 jul, 2023

Actualitzat : 18:23

L'IBEX-35 cedeix un 0,29% aquest dilluns, més que la resta d'Europa (9.543 punts, es recupera dels descensos inicials superiors a l'1%), més que la resta d'Europa, mentre afronta el resultat de les eleccions de diumenge a Espanya, que deixa els blocs de dreta i esquerra pràcticament empatats. El PP ha guanyat les eleccions amb 135 escons (47 més que el 2019), però no arriba als 176 suports necessaris per governar amb Vox, que ha aconseguit 33 escons (19 menys).

Per part seva, el PSOE ha obtingut 122 escons (2 més), i podria governar juntament amb Sumar (31 escons) i el suport d'altres partits minoritaris, nacionalistes i regionalistes, com ara ERC (7), Junts (7), Bildu (6) i PNB (5), cosa que sumaria 178 diputats.

Bloomberg destaca aquest dilluns el "gir tardà" aconseguit pel PSOE, ja que les enquestes donaven en tot moment com a guanyador el PP, amb el suport de Vox. Diu que tant Sánchez com el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, han reclamat la victòria al dirigir-se als seus seguidors després de conèixer-ne el resultat, "però és Sánchez qui en té l'avantatge", subratlla.

"Aquesta incertesa pot afectar els actius espanyols a curt termini, segons JP Morgan, que la setmana passada va advertir que una votació no concloent seria el pitjor resultat per als inversors", afegeix Bloomberg.

El que sí que és cert és que, tal com indicaven els experts als últims dies, l'IBEX ho feia millor que la resta d'Europa davant un possible triomf del Partit Popular aquest diumenge després de les eleccions del 28 de maig, quan es van celebrar les autonòmiques i municipals i va guanyar el PP. Els bancs i les energètiques havien pujat davant de la possible modificació/eliminació de l'impost extraordinari amb el PP. També havia pujat Berkeley al Mercat Continu davant d'un possible desbloqueig del seu projecte de mina a Salamanca amb un canvi de govern.

Precisament són alguns bancs dels que pitjor ho han fet dilluns dins de l'IBEX, juntament amb les energètiques, Indra i IAG. Al costat positiu, lideren Telefónica i Repsol. Berkeley s'ha enfonsat després de perdre un 38% (també ha donat resultats avui).

Amb tot, el resum del que pensen els mitjans econòmics internacionals i les empreses d'inversió de fora del nostre país és que ara s'obre un període de negociacions "prolongat" per aconseguir una coalició per formar govern. També es parla d'una possible repetició electoral cap a finals d'any, i diversos subratllen els "llimbs polítics" en què s'interna Espanya ara.

NATURGY N'ÉS EL PRIMER... I ELS BANCS CENTRALS

Naturgy (+0,07%) ha estat la primera gran companyia de l'IBEX que ha publicat avui els resultats del primer semestre, amb una millora del benefici fins al juny del 87,6%. L'energètica ha donat més detalls sobre el Pla Estratègic al 2025. Almirall és l'altra que ha anunciat comptes dins de les empreses mitjanes. El benefici cau un 56%, encara que reitera previsions. A Europa, destaquen les xifres de Philips i de Vodafone.

Aquesta setmana anunciaran comptes del segon trimestre i primer semestre Santander, BBVA, CaixaBank, Sabadell, Telefònica, Iberdrola, Repsol, Cellnex, Indra, Ferrovial, ArcelorMittal... És a dir, pràcticament totes les principals empreses del selectiu i del Continu. També hi haurà xifres molt rellevants a la resta d'Europa i els EUA (Meta, Amazon...).

A més a més, i no menys important, aquesta setmana hi ha reunions dels principals bancs centrals. La Reserva Federal (Fed) dona a conèixer les conclusions de la seva aquest dimecres (s'espera un increment de tipus de 25 punts bàsics) i el Banc Central Europeu (BCE) dijous (es preveu un altre augment de 25 punts bàsics).

Finalment, cal destacar que avui hi ha PMI manufacturers, serveis i compostos a Europa i als EUA.

ALTRES MERCATS

L'euro canvia als 1,1072 dòlars (-0,45%). El petroli suma un 2%. El Brent se situa als 82,73 dòlars i el WTI, als 78,96 dòlars.

L'or cedeix (1.962 dòlars) i la plata cau un 0,99% (24,61 dòlars).

El bitcoin retalla fins als 29.000 dòlars i l'ethereum, fins als 1.839 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,835%.

Últimas noticias