Forts guanys per a l'IBEX 35, que recupera el que ha perdut després de la invasió d'Ucraïna
Rússia s'obre a negociar i les sancions de la UE han estat més suaus del previst
Actualitzat : 18:33
L'IBEX-35 (+3,51%; 8.486,60 punts) ha tancat amb guanys fortíssims i ha recuperat les fortes pèrdues d'ahir, mentre els inversors segueixen pendents de la invasió russa d'Ucraïna. Wall Street va tancar aquest dijous amb un gran rebot, sobretot al Nasdaq, davant la tebiesa de les sancions imposades pels EUA i per la previsió que la Reserva Federal (Fed) serà més cauta a l'hora de pujar tipus, a causa de la incertesa geopolítica actual. Dins de l'IBEX, Endesa, Acciona i Iberdrola han liderat els guanys amb ArcelorMittal i Acerinox; mentre els bancs s'han sumat al rebot a mesura que ha anat avançant la jornada. Durant la setmana, el selectiu espanyol ha perdut un 1,2%.
La notícia que ha provocat una pujada addicional de les borses europees ha estat que Rússia ha mostrat la seva disposició a enviar una delegació a Minsk per mantenir negociacions amb Ucraïna, malgrat que Vladímir Putin ha anomenat colla de "drogats neonazis" el govern de Volodímir Zelenksi (elegit democràticament) i ha demanat als militars que assumeixin el poder.
A més, les sancions de la Unió Europea i els EUA a Rússia han estat més suaus del que s'havia previst inicialment. Els caps d'Estat i de Govern de la UE van optar ahir a la nit per escalonar les sancions i debatre més mesures segons l'evolució dels esdeveniments.
Les restriccions 'massives' a bancs, energia, finances, exportacions, transport i política de visats no preveuen mesures com treure Rússia del sistema de comunicació per a transaccions financeres SWIFT o bloquejar el subministrament energètic.
A la pràctica, la UE segueix lligada per la seva dependència del gas rus, fet que dona via lliure a Vladimir Putin per continuar amb la seva invasió.
A més, ha quedat clar que cap potència estrangera intervindrà militarment a Ucraïna, per la qual cosa l'Exèrcit rus no té rival davant de les Forces Armades ucraïneses. Per tant, Moscou continua controlant els temps i l'evolució del mercat dependrà dels plans del Kremlin.
Tot i que encara no és clar quin és l'objectiu final de Putin, molts analistes afirmen que vol forçar un canvi de govern a Ucraïna, perquè el país torni a la seva zona d'influència i s'allunyi d'Occident.
Davant d'aquesta situació d'incertesa, la volatilitat durant la sessió ha estat molt elevada. Wall Street ha estès el seu fort rebot tècnic iniciat dijous, a l'espera del que pugui passar els propers dies.
Al capítol de resultats empresarials, han presentat moltes companyies a Espanya, com l'aerolínia IAG, el grup tecnològic especialitzat en reserves aèries Amadeus, el grup constructor i concessional Sacyr, l'operador d'infraestructures de telecomunicacions Cellnex Telecom i la promotora immobiliària Metrovacesa, entre altres empreses destacades.
Encara que les seves xifres han quedat relegades a un segon pla, igual que les dades econòmiques conegudes durant el dia, com el PIB d'Alemanya (es va contreure al quart trimestre) i la dada d'inflació PCE del gener als EUA (va pujar més del que es va esperar i confirma les fortes pressions inflacionistes).
ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS
Per anàlisi tècnica, l'IBEX cotitza a mínims dels dotze últims mesos. César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch, comenta que l'índex "ha aconseguit subjectar-se per sobre del suport dels 8.082 punts, mínims del mes de desembre passat.
A més, ha "aconseguit anul·lar el buit baixista de dijous (8.440), per la qual cosa podríem veure un atac a la resistència dels 8.607 punts. Si aconsegueix superar aquests nivells, és molt probable que puguem acabar veient una extensió dels guanys fins al nivell de els 8.800 punts, preus on hi ha la mitjana de 200 sessions."
El petroli West Texas s'ha capgirat i cau un 1,5% (91,47 dòlars) i el cru Brent, de referència internacional, baixa un 1,9% (97,20 dòlars), després de reduir el repunt registrat dijous, després d'haver pujat més d'un 8% després de la notícia de l'atac de Rússia.
Per la seva banda, l'unça d'or cau un 2% (1.880 dòlars), després d'haver avançat per sobre dels 1.950 dòlars durant la jornada passada. Els inversors també vigilen a prop el preu del gas natural a Europa, que aquest dijous es va disparar més del 50% al mercat de futurs holandès TTF però avui baixa gairebé un 30%.
En altres mercats, l'euro s'aprecia un 0,6% (1,1258 dòlars), el rendiment del bo nord-americà a 10 anys repunta fins a l'1,981% i la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys baixa fins a l'1,213%. Finalment, el bitcoin puja un 2,6% (39.477 dòlars).