Batxegada a l'BEX i la resta d'Europa davant la nova soca de virus al Regne Unit

IAG i Meliá es desplomen després de començar a cotitzar amb mitja hora de retard

Per

Bolsamania | 21 des, 2020

Actualitzat : 18:31

Fortes caigudes a les borses del Vell Continent (IBEX: -3,08%, 7.789 punts) davant la nova soca del coronavirus que ha aparegut al Regne Unit i que ha portat a Europa a tancar les comunicacions amb el país. Aquest dilluns es reuneix la Unió Europea (UE) per coordinar una resposta comunitària a aquesta situació. Aquest dilluns es reuneix la Unió Europea (UE) per coordinar una resposta comunitària a aquesta situació, encara que Espanya ja ha acordat amb Portugal la suspensió dels vols a Anglaterra. El comitè d'emergència britànic s'ha reunit també aquest dilluns.

Dins el selectiu s'han vist importante caigudes. Repsol ha obert amb caigudes de més del 7% i tot i que finalment ha cedit d'un 5% (el petroli cau més d'un 5%). Han baixat també amb força (entre un 6 i un 2%) Sabadell, Santander, Bankia, Aena, Amadeus, CaixaBank, Telefónica i BBVA. Per la seva banda, IAG i Meliá, que han començat a cotitzar amb mitja hora de retard a causa de la gran pressió venedora, s'han enfonsat un 8,83% i un 2,07%, respectivament.

Tot això mentre els contagis de virus marquen un nou rècord al món, amb 800.000 persones infectades. Els diferents països segueixen prenent mesures de cara al Nadal, el mateix que estan fent aquí a Espanya les comunitats autònomes, algunes de les quals han anunciat més restriccions durant aquest cap de setmana.

Enfront de la situació a Europa, Wall Street manté la calma amb signe mixt en els futurs. A l'Àsia s'ha viscut també una sessió mixta. La bona notícia arriba de l'altre costat de l'Atlàntic, on s'ha aprovat un nou pla d'estímuls de 900.000 milions de dòlars, que inclou xecs de 600 dòlars per als ciutadans desfavorits. També als EUA, aquest dilluns comença a cotitzar Tesla a l'S&P 500. La companyia va marcar un rècord històric aquest divendres després de negociar 148.000 milions en una sessió. Microsoft negocia de mitjana al voltant de 5.000 milions de dòlars al dia.

Pel que fa a la resta, cal recordar que l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les sigles en anglès) celebra aquest dilluns una reunió extraordinària per donar el vistiplau a la vacuna de Pfizer i BioNTech contra la COVID-19.

En el pla polític, el Regne Unit és també el centre d'atenció a l'espera del que passi amb les negociacions del Brexit. "No hi ha hagut cap acord aquest cap de setmana i ara el Parlament Europeu no podrà ratificar l'acord abans de Cap d'Any. No obstant això, això no és necessari ja que el Consell de la UE pot aplicar provisionalment el tractat entre el Regne Unit i la UE a l'espera de la seva plena ratificació a principis d'l'any vinent. Per tant, sembla que la decisió final no es prendrà a aquesta banda del Nadal sinó entre Nadal i Cap d'any", expliquen els experts de Danske Bank al seu informe diari. La lliura cau més d'un 2%, fins als 1,3322 dòlars.

Finalment, cal recordar que aquesta setmana només hi ha tres sessions i mitja a les borses, ja que dijous obren només mitja sessió a banda i banda de l'Atlàntic i divendres tanquen per Nadal.

Últimas noticias