Els bancs llasten l'IBEX després del BCE i a l'espera de la cimera europea i el Brexit
Els reguladors europeus prefereixen mantenir el veto als dividends fins l'any que ve
Actualitzat : 18:38
Els bancs han llastrat l'IBEX 35 després de la reunió del Banc Central Europeu. El selectiu espanyol s'ha deixat un 0,64% i ha perdut els 8.200 punts. La principal causa per explicar les caigudes a la banca és una informació de Bloomberg, que assenyala que els reguladors europeus prefereixen mantenir el veto als dividends fins l'any que ve, tot i que amb excepcions. Sabadell (-3,41%), Santander (-2,84%), Bankinter (-3,26%) i BBVA (-2,43%) han liderat les vendes en el selectiu espanyol.
A nivell purament monetari, la reunió del BCE ha complert amb les expectatives, ja que el banc central ha elevat les seves estímuls contra la pandèmia fins als 1,85 bilions d'euros.
Pel que fa al Brexit, l'última hora passa per aquesta decisió de Boris Johnson, primer ministre britànic, i Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea (CE), que van sopar ahir a la nit, que es donen de termini fins a diumenge per arribar a un acord i evitar una sortida sense pacte.
Ningú descarta cap hipòtesi, mentre que els experts reconeixen que optimisme i pessimisme respecte a aquest tema conviuen a parts iguals. En el que sí que es coincideix és que, si al final hi ha un Brexit sense consensuar, serà dolent per a ambdues parts i les borses cauran.
Al costat del Brexit, hi ha tres grans assumptes. En primer lloc, aquest dijous i divendres se celebra la cimera europea durant la qual es tractarà de solucionar el problema del bloqueig de Polònia i Hongria als pressupostos europeus. Les últimes notícies indiquen que Alemanya ha negociat una solució per afrontar aquesta situació i que els dos països s'obren a aixecar el veto.
Naturalment, la reunió del tipus del Banc Central Europeu (BCE) és un altre dels temes d'aquest dijous. S'espera que l'organisme "recalibri els seus instruments de política monetària", utilitzant tant el programa de compra de bons com els instruments de liquiditat (TLTRO). A més, també actualitzarà les seves previsions.
Al costat d'això, avui la Food and Drug Administration (FDA) nord-americana es reuneix per discutir i després votar si s'ha d'aprovar la que pot ser la primera vacuna contra la COVID-19 disponible als EUA. La de Pfizer i BioNTech parteix com a favorita.
Tot això després que ahir Wall Street finalitzés en vermell, com ha fet Àsia aquesta matinada. Els principals índexs novaiorquesos intenten eliminar les caigudes de dimecres i al tancament del mercat europeu cotitzen amb signe mixt després que les peticions setmanals d'atur hagin crescut el major ritme des del març.
A l'altre costat de l'Atlàntic, 17 estats en els quals Donald Trump es va imposar en les eleccions van dir aquest dimecres a la Cort Suprema que donen suport a l'intent del fiscal general de Texas, Ken Paxton, de presentar una demanda que podria revertir la projectada victòria del Col·legi electoral del president electe Joe Biden.
Quant a la altres aspectes de l'agenda del dia, avui s'ha publicat també l'IPC de novembre als Estats Units, que va pujar un 0,2% el novembre, impulsat pels preus de l'energia, i la inflació interanual es va situar a l'1,2%.
Finalment, respecte a l'evolució tècnica de l'IBEX, el selectiu manté el biaix alcista. "A curt termini seguim pensant en una extensió dels guanys fins al nivell dels 8.375 punts, màxims de l'últim buit baixista que va deixar al mes de març. Atents, ja que si aconsegueix superar aquests preus, podríem acabar veient una extensió dels guanys fins al nivell dels 8.683 punts, màxims del buit baixista que va dibuixar dos dies abans als 8.375 punts", assenyala César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.