L'Ibex cau un 1,42% i perd els 7.000 punts pel pessimisme de la Fed
Les últimes actes recullen una considerable preocupació per les perspectives econòmiques dels EUA
Actualitzat : 17:56
L'Ibex s'ha deixat aquest dijous un 1,42% i tanca a 6.993 punts. El selectiu espanyol, igual que la resta de places europees, ha caigut amb força després de conèixer-se el contingut de les últimes actes de la Reserva Federal (Fed), que es corresponen amb la reunió de juliol. Aquesta referència va provocar el tancament en negatiu de Wall Street aquest dimecres i les caigudes que s'han vist a l'Àsia aquesta matinada.
"Les actes de la Fed recullen una considerable preocupació per les perspectives de l'economia dels Estats Units, on l'actual crisi sanitària provocada pel coronavirus podria pesar molt sobre l'activitat econòmica, l'ocupació i la inflació a curt termini, però també plantejar riscos considerables a mitjà termini", expliquen els experts de Danske Bank.
Noticia relacionada
Bloomberg, sobre España: resurge como epicentro de la pandemia mientras Sánchez está de vacaciones"En aquest context, 'certs' funcionaris han suggerit que caldrien més ajustos per impulsar a l'economia. No obstant això, el comitè no sembla estar preparat per fer un canvi imminent en el marc de la seva política monetària a la reunió de setembre, i diversos participants van indicar que aquest canvi seria 'apropiat en algun moment'", afegeixen aquests experts.
D'altra banda, les tensions geopolítiques segueixen en el focus després que el Secretari d'Estat dels EUA, Mike Pompeo, hagi advertit a Rússia i la Xina que no han de contravenir la reimposició de les sancions de l'ONU a l'Iran. Mentrestant, l'assessor econòmic de la Casa Blanca, Larry Kudlow, va dir a CNBC aquest dimecres que Donald Trump vol evitar que la Xina accedeixi a part dels guanys de la venda de les operacions estatunidenques de TikTok. Kudlow va admetre que seria "inusual" que el Tresor dels EUA rebés algun tipus de pagament. Per la seva banda, la Xina ha anunciat que hi haurà reunions comercials amb Washington aquests pròxims dies, contradient el que ha dit el mateix Trump aquest mateixa setmana.
Pel que respecta a la pandèmia, França ha comunicat la xifra més alta de nous casos de coronavirus des de principis de maig, abans que el país sortís d'un confinament de gairebé dos mesos. Bloomberg, per part seva, destaca que Espanya ha ressorgit com a epicentre de la pandèmia de coronavirus a Europa en registrar el nombre més elevat d'infeccions diàries per milió de persones del continent aquesta setmana.
Quant a les dades macro de la sessió, les peticions setmanals d'atur als EUA han repuntat durant l'última setmana i han tornat a superar el milió, després de baixar d'aquesta barrera durant la setmana anterior, quan es van situar en 971.000. A més, les actes de l'última reunió del Banc Central Europeu (BCE) han confirmat una "recuperació desigual i parcial" de la zona euro.
EMPRESES I ALTRES MERCATS
En l'àmbit empresarial ha destacat Acerinox, que ha caigut un 4,53% després de conèixer-se, al tancament del mercat d'ahir, que Nippon Steel deixarà de participar en la seva gestió i considera la seva participació com a financera. Igual que els inversors, els experts de Banc Sabadell consideren que aquesta notícia és negativa perquè podria veure's com un primer pas per a una sortida de Nippon de Acerinox.
Finalment, al mercat de matèries primeres, el barril de Brent, de referència a Europa, ha cotitzat amb una caiguda del 1,43% al tancament del mercat del 'Vell Continent', fins als 44,73 dòlars. Per part seva, en el mercat de divises, l'euro s'ha revalorat un 0,16% i s'ha canviat a 1,1856 dòlars.