El crash dels bancs i del turisme enfonsen l'Ibex (-3,43%) que perd els suports
Les informacions sobre pràctiques il·lícites dels bancs i els dubtes sobra la vacuna llastren als índexs
Actualitzat : 17:50
L'Ibex i la resta de borses europees cauen amb molta força aquest dilluns (Ibex: -3,43%. 6.692) per les notícies sobre activitats il·lícites de certs bancs i per les informacions sobre els problemes de l'assaig de la vacuna de AstraZeneca contra el Covid-19, amb un segon voluntari que ha presentat una malaltia neurològica "inexplicable".
En el cas del selectiu espanyol, el sector turístic s'ha enfonsat (IAG: -12%; Meliá: -6%) a causa d'aquests nous dubtes sobre la vacuna. A més, els bancs es desplomen (Sabadell: -6%; BBVA: -6,36%; Santander: -6%...) per aquest escàndol mundial. L'Ibex ha perdut el suport dels 6.900 i el dels 6.788. Ara no tindria fre fins als 6.400 punts.
Diversos bancs mundials van moure grans sumes de fons suposadament il·lícits durant gairebé dues dècades, malgrat els senyals d'alerta sobre els orígens dels diners, segons van informar aquest diumenge BuzzFeed i d'altres mitjans de comunicació, citant documents confidencials presentats pels bancs al Govern dels Estats Units.
Les notícies dels mitjans es basen en informes d'activitats sospitoses (SAR) filtrats, presentats per bancs i altres empreses financeres a la Xarxa d'Aplicació de Delictes Financers (FinCEN) del Departament del Tresor dels Estats Units.
Els cinc bancs mundials que apareixen amb més freqüència en aquests documents: HSBC, JP Morgan, Deutsche Bank, Standard Chartered i Bank of Nova York Mellon. Els SAR proporcionen informació d'intel·ligència clau en els esforços mundials per aturar el blanqueig de diners i altres delictes. Els mitjans de comunicació pinten un quadre d'una organització que permet que grans quantitats de fons il·lícits es moguin a través del sistema bancari.
A més d'aquesta notícia, és important assenyalar que arrenca una setmana en la qual els banquers centrals seran protagonistes després de "sembrar una gran confusió i incertesa sobra la trajectòria dels seus pròxims passos" la setmana passada, apunta Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.
"En els pròxims quatre dies els inversors escoltaran a Jerome Powell, president de la Fed, que testificarà davant el Comitè de Serveis Financers de la Cambra de Representants i davant el Subcomitè per a la crisi del coronavirus (el dimarts i el dimecres, respectivament). També escoltarem a persones com el governador de la Reserva Federal, Lael Brainard, així com a Charles Evans, de la Reserva Federal de Chicago; Thomas Barkin, de la Reserva Federal de Richmond; Loretta Mester, de Cleveland; Eric Rosengren, de la Reserva Federal de Boston; i Mary Daly, de la Reserva Federal de San Francisco, durant els pròxims dos dies" explica Hewson. A més, aquest dimarts parlarà Andrew Bailey, governador del Banc d'Anglaterra, davant la Cambra de Comerç Britànica.
El dimecres es coneixeran els PMI preliminars de setembre, amb els inversors molt pendents de les dades macro a mesura que van augmentant les infeccions per coronavirus i que comencen a anunciar-se tancaments localitzats.
"A més de les preocupacions sobre els pròxims passos que podrien donar els governs (...), amb un augment de les infeccions que provoqui un increment de les hospitalitzacions, ara tenim l'espectacle de científics i epidemiòlegs que discrepen públicament sobre els pròxims passos que cal fer, amb alguns polítics massa interessats a fomentar aquestes divisions. Al Regne Unit, es parla d'un altre tancament a Londres mentre l'alcalde, Sadiq Khan, reflexiona sobre els seus pròxims passos en vista de l'augment de les taxes d'infecció", precisa Hewson.