Correcció per a l'IBEX després de la caiguda de l'Afganistan i la desacceleració a la Xina

El Govern afganès s'ensorra després de l'arribada a Kabul dels talibans

Per

Bolsamania | 16 ago, 2021

Actualitzat : 18:03

L'IBEX 35 ha baixat un 0,81%, fins als 8.926,60 punts després de les tensions geopolítiques provinents de l'Afganistan, on el govern s'ensorra després de l'arribada a Kabul dels talibans. Aquesta circumstància, unida a l'augment de casos de la Covid-19 i les febles dades macro, han provocat també descensos a les borses asiàtiques aquesta matinada així com a Wall Street.

Els analistes apunten que la relativa lentitud de la vacunació a Àsia està fent caure l'ànim dels inversors. Japó, Tailàndia i Malàisia es troben entre les nacions que han registrat diversos casos nous diaris i diversos països han vist com els augments superen o dificulten els seus desplegaments de vacunació.

"Això està allargant els terminis de la immunitat de grup, que ja són molt llargs, i obliga a realitzar tancaments diaris per frenar l'augment de les taxes d'infecció", assenyala Venkateswara Lavanya, del Banc Mizuho de Singapur, en declaracions a MarketWatch.

D'altra banda, els experts expliquen que la irrupció dels talibans a la capital de l'Afganistan, encara que pugui semblar un esdeveniment llunyà, sens dubte afecta els mercats. "És gairebé segur que aquest malson geopolítica no ha fet més que començar", apunten des de Rabobank.

Els talibans es van apoderar diumenge del palau presidencial de Kabul, la capital afganesa, una ciutat en guerra, un fet dramàtic que marca l'aparent final d'una era nord-americana de 20 anys al país.

A primera hora del diumenge, el president afganès Ashraf Ghani va fugir del país mentre les nacions occidentals s'afanyaven a evacuar les ambaixades enmig de la deterioració de la situació de seguretat.

Per la seva banda, al Japó, el Govern va informar aquest dilluns que l'economia va créixer a un ritme anual de l'1,3% en abril-juny, cosa que fa esperar una recuperació gradual dels danys provocats per la pandèmia. Alguns analistes n'esperaven una contracció. La millora del consum privat i de la inversió residencial, així com l'augment de les exportacions i les importacions, són els factors que han contribuït al creixement.

"Esperem que la recuperació sigui lenta durant el tercer trimestre. La fermesa de la demanda exterior i la recuperació gradual de la gana d'inversor donaran suport al creixement. Però és probable que la recuperació del consum trontolli enmig de la propagació de la variant delta. A partir del quart trimestre, esperem que el consum i el creixement global es recuperin lentament, recolzats pels avenços en la vacunació", apunten al respecte els experts d'Oxford Economics.

Així mateix, les últimes dades publicades a la Xina contribueixen a augmentar la preocupació per la desacceleració del gegant asiàtic, apunta Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets. La producció industrial de la Xina va créixer un 6,4% anual al juliol enfront de la pujada del 8,3% prèvia i a l'estimació del 7,8%. Les vendes al detall, per la seva banda, van pujar un 8,5% anual al juliol davant de l'augment previ del 12,1% i la previsió de l'11,5%.

ALMIRALL AL DAVANT

Dins el selectiu espanyol han destacat aquest dilluns les fortes pujades en Almirall (+7,64%) després d'anunciar abans de l'obertura que un dels seus medicaments principals, Lebrikizumab, va millorar significativament l'aclariment de la pell i la picor en persones amb dermatitis atòpica de moderada a greu en dos assajos de fase 3.

Al costat de la farmacèutica, també ha avançat en menor mesura Fluidra, tot i que les pèrdues han estat generalitzades, sobretot per a IAG, ArcelorMittal, Inditex, Amadeus, Santander i Repsol.

A més, el govern espanyol ha anunciat una nova subhasta d'energies renovables per desenvolupar 3.300 MW eòlics i fotovoltaics.

ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS

Per anàlisi tècnica, després d'haver registrat una pujada del 9% des dels mínims de juliol i del 3,7% durant les dues primeres setmanes d'agost, l'IBEX s'ha pres un respir abans d'intentar atacar la resistència que té als màxims anuals (9.300 punts).

L'euro es deprecia un 0,1% i es canvia als 1,1780 dòlars. El petroli cau a prop del 3% pels dubtes sobre la desacceleració econòmica a la Xina, fins als 68,67 dòlars el Brent i als 66,31 dòlars el West Texas.

L'or puja un 0,5%, fins als 1.787 dòlars, i la plata es deixa un 0,2%, fins als 23,73 dòlars l'unça.

El bitcoin puja un 0,4%, fins als 46.504 dòlars, i l'ethereum, un 0,8%, fins als 3.222 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins a l'1,228% i la del bo espanyol a 10 anys baixa fins al 0,21%.

Últimas noticias