Un bitcoin molt volàtil segueix a màxims històrics després d'assolir els 73.400 dòlars

Els experts adverteixen que es pot enfrontar a un període complicat a curt termini

Per

Bolsamania | 13 mar, 2024

El mercat de les criptomonedes segueix tenint el bitcoin (BTC) com a principal protagonista. La criptomoneda reina se situa a màxims històrics en escalar per sobre dels 73.400 dòlars, però les últimes 24 hores han estat molt mogudes per a l'actiu digital més gran del món.

I és que el bitcoin ja havia superat els 73.000 dòlars ahir per posteriorment caure fins als 69.000 dòlars, més tard recuperar els 71.000 dòlars i ara tornar a cotitzar als 73.000 dòlars a les primeres hores del matí a Europa. Segons dades de CoinGlass, l'elevada volatilitat vista al mercat va eliminar posicions palanquejades valorades en més de 360 milions de dòlars. La majoria d'aquestes apostes eren posicions llargues, és a dir, alcistes, sent-ne la liquidació més gran de llargs des del 5 de març.

La veritat és que aquesta gran volatilitat no és nova. Aquests dies, Kaiko Research informava que havia assolit màxims d'abril del 2023, a més d'observar diferències entre mercats que apuntaven a una fragmentació que "podria empitjorar" si la liquiditat continuava distribuint-se de manera desigual.

Aquestes alertes, si bé no han soscavat l'aparent optimisme de la gran majoria dels inversors, sí que ha fet sonar les alarmes de diversos analistes que adverteixen que la criptomoneda reina podria enfrontar-se a algunes complicacions a curt termini. En aquest sentit, Matrixport ha publicat un informe en què destaca la divergència entre els alts preus del BTC i la disminució de l'índex de força relativa (RSI, per les sigles en anglès), un indicador que mesura la magnitud dels canvis recents en el preu per analitzar les condicions de sobrecompra o sobrevenda. Una diferència en aquest índex es produeix quan un token marca un nou màxim o mínim al preu, però l'RSI no fa un nou màxim o mínim corresponent. Una divergència a la baixa es forma quan el preu d'una moneda registra un màxim més alt i l'RSI forma un mínim més baix.

"Hem estat alcistes en bitcoin des de finals de gener, però l'anàlisi de risc-recompensa afavoreix un període de consolidació. Aquest mercat alcista encara té recorregut, però la divergència entre un RSI a la baixa i uns preus del BTC encara alts podria indicar que el bitcoin s'ha de consolidar abans de tornar a pujar", expliquen els experts dirigits per Markus Thielen.

Així mateix, la dada d'IPC pitjor del que s'esperava als Estats Units no sembla haver fet efecte en els preus del criptoactiu rei. Aquest dimarts es va conèixer que la taxa d'inflació general va repuntar una dècima al febrer, cosa que reforça l'argument de la Reserva Federal (Fed) d'endarrerir les baixades de tipus d'interès un parell de mesos més. Tot i això, malgrat aquesta volatilitat, el bitcoin no ha mostrat signes de dirigir-se a la baixa, cosa que concorda amb la visió d'Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, que ha subratllat que "la criptomoneda es mou pels seus propis fonaments i no per les notícies tradicionals del mercat”.

"Hi ha massa impuls alcista en les criptos. El que probablement passarà és una revaloració de les retallades de tipus esperats de la Fed. No esperem una venda significativa per a la cripto, ja que aquesta revaloració ha passat als últims mesos sense qüestionar el mercat alcista", subratllen els estrategs de Nansen.ai.

Per part seva, l'ethereum (ETH) segueix imitant el moviment del bitcoin i se situa per sobre dels 4.000 dòlars. L''altcoin' s'ha vist beneficiada a les últimes setmanes per l'optimisme del mercat a una possible aprovació de fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) de la segona criptomoneda més gran del món, encara que els analistes de Bloomberg han moderat les seves expectatives a les darreres sessions.

Aquests experts han reduït al 30% des del 70% anterior les opcions que la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les sigles en anglès) aprovi aquests productes d'inversió al maig, propera data clau en el procés d'aprovació, situant-se més o menys en línia amb les previsions pessimistes de JP Morgan. La setmana passada, el regulador va endarrerir la decisió sobre les sol·licituds de BlackRock i Fidelity per crear sengles fons cotitzats d'ETH.

A la resta del mercat, pujades a la majoria d'altcoins, cridant l'atenció el repunt de més del 9% a Binance coin (BNB) i l'alça de més del 20% de toncoin (TON). Cap dels grans tokens registra rendibilitats negatives en les darreres 24 hores.

Últimas noticias