Un bitcoin imparable frega els 64.000 dòlars i amenaça els màxims històrics del 2021
Els fons cotitzats al comptat han trencat tots els rècords de la mà de l'IBIT de BlackRock
El bitcoin (BTC) ha trepitjat l'accelerador i no sembla disposat a fer marxa enrere. La criptomoneda reina, que cotitza dijous a aquesta hora als 62.600 dòlars, va aconseguir vorejar ahir els 64.000 dòlars, una nova fita que acosta una mica més a l'actiu digital als seus màxims històrics. I és que, com és habitual, l'última vegada que el bitcoin va aconseguir superar aquests nivells va ser el novembre del 2021, quan va aconseguir escalar fins a uns 69.000 dòlars que podrien ser superats en qualsevol moment.
"La força del ral·li ens fa pensar que hi ha FOMO (por de perdre's alguna cosa, el ral·li en aquest cas) creixent apuntant a la marca de 100.000 dòlars. Per descomptat, no estic dient que el bitcoin pugi directament a aquest nivell, però l'entusiasme clarament tornarà si bitcoin supera amb èxit els 69.000”, afirma Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.
Des d'una perspectiva fonamental, explica Ozkardeskaya, la pujada del preu “té sentit”. "L'oferta és limitada, la demanda està augmentant, els inversors no estan disposats a vendre i l'arribada dels fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) de BTC al comptat ha fet que la classe d'actius sigui més invertible per als grans inversors: si la correlació de BTC amb les classes d'actius tradicionals disminueix, i si els moviments de preus es produeixen en funció dels fonaments del sector, seria un actiu de diversificació interessant per a les carteres tradicionals”, subratlla aquesta experta.
El 'ral·li' de la criptomoneda reina continua estant alimentat pels mateixos factors que als últims dies. I lluny de moderar-se, s'estan intensificant. L'esbojarrada evolució dels preus observada aquest dimecres també va comportar volums de negociació rècord per als fons cotitzats. Sense anar més lluny, l'iShares Bitcoin Trust (IBIT) de BlackRock va negociar 3.300 milions de dòlars en accions, més del doble que dimarts, segons dades d'Eric Balchunas, analista d'ETF de Bloomberg.
"És ridícul", assegura aquest expert, alhora que destaca que l'FBTC de Fidelity també va duplicar el seu rècord anterior en aconseguir un volum de negociació de 1.400 milions de dòlars. "El nombre total d'operacions també va ser el doble, més de mig milió d'operacions individuals entre ells. Si afegim GBTC, els Deu (ETF de bitcoin) van destruir el vell rècord vigent des del primer dia (de negociació) amb gairebé 8.000 milions de dòlars", afegeix. Els dos dies anteriors, els fons havien mogut més de 2.000 milions de dòlars.
Relacionat amb això, s'ha conegut que Morgan Stanley podria estar estudiant la inclusió d'aquests productes cotitzats a la seva plataforma de corretatge, cosa que seria un impuls difícil de mesurar atesa la mida de la companyia nord-americana. Simon Peters, analista expert en criptoactius d'eToro, assenyala que aquests darrers esdeveniments "ressalten una tendència creixent d'inversors institucionals que es volen exposar al bitcoin". "Espero que aquesta tendència continuï i és possible que podríem veure el bitcoin assolir un nou màxim històric (amb el preu superant els 69.000 dòlars) a les properes setmanes", afegeix Peters.
Així mateix, la proximitat del halving o reducció a la meitat de la xarxa bitcoin, que tindrà lloc el proper mes d'abril, també està contribuint a una millora dels preus. Segons l'expert d'eToro, el 70% de tots els bitcoins en circulació no s'ha mogut en més d'un any i la quantitat disponible per a compra a les borses de compravenda és al nivell més baix des de principis de 2018. Així mateix, els bitcoins custodiats per les companyies mineres es troben a mínims no vistos des del 2021, ja que estan intentant aconseguir-ne el màxim benefici possible i una millor posició financera abans de la reducció a la meitat, la qual es preveu que sigui una prova d'estrès per a les mineres, que podrien reduir els seus ingressos, augmentar els costos de producció i facilitar un procés de consolidació a l'espai.
Si bé la majoria dels experts creuen que la criptomoneda reina continuarà pujant després del halving, alguns demanen una mica de cautela. Per exemple, Ozkardeskaya creu que, atès que els moviments estan sent impulsats "per una bona dosi d'especulació", les fluctuacions "podrien ser elevades" i "alguns ja preveuen una correcció a la baixa del 20% un cop finalitzat el repunt". Pel que fa a Peters, no veu una pujada "tan significativa" com esperen alguns, ja que el guany percentual ha disminuït a cada 'halving'. No obstant això, aquest estrateg veu molt difícil que el bitcoin no arribi a les 6 xifres.
Finalment, cal assenyalar que l'Índex de Por i Cobdícia Cripte (Crypto Fear & Greed Index) s'ha situat en 87 punts, un nivell elevadíssim que indica una situació d'"extrema cobdícia" al mercat. Una lectura a la baixa d'aquesta referència pot indicar una "por extrema" que pot ser interpretada com un senyal que els inversors estan massa preocupats i sol ser entès com una oportunitat de compra. Al contrari, un ampli sentiment de “codícia” pot indicar que el mercat està a punt de patir una correcció.
A la resta del mercat, el signe és majorment positiu. Destaquen les alces en l'ethereum (ETH), que s'acosta als 3.500 dòlars.