Ull amb apostar-ho tot a la carta de l'ETF del bitcoin, podria arribar el 2022, segons Xfra
"Fins que l'entorn regulador estigui més clar", afegeixen
Actualitzat : 14:27
El mercat de les criptodivises està cada vegada més convençut que el fons cotitzat en el bitcoin basat en futurs veurà la llum l'octubre. I està 'comprant la notícia' del beneplàcit de la Comissió de Valors i Borsa dels EUA (SEC per les sigles en anglès), cosa que ha impulsat el preu de la moneda digital aquest mes un 37,5%, fins a arribar a un màxim de 58.000 dòlars el 12 d'octubre. No obstant això, els inversors podrien haver d'esperar més temps per a un producte de futurs del més operat dels criptoactius que cotitzi en borsa, segons Todd Rosenbluth, director sènior de recerca d'ETFs i fons d'inversió de la companyia d'investigació Xfra.
Hi ha més de 20 productes negociats en borsa basats en criptoactius que esperen l'aprovació de la Comissió de Valors i Borsa, i el regulador encara no n'ha aprovat cap, sinó que ha tirat fora la pilota en múltiples ocasions. Darrerament s'ha especulat amb la idea que un vehicle d'aquest tipus arribarà en breu, a causa de les declaracions del president de l'organisme, Gary Gensler, indicant que la SEC serà més favorable a un ETF basat en els derivats del bitcoin.
Si bé, és probable que un producte de futurs de l'bitcoin sigui el primer ETF de monedes digitals en obtenir l'aprovació, Rosenbluth va advertir, en declaracions a la CNBC, que l'actual situació reguladora poc clara podria causar més retards. A més, els reguladors podrien estar esperant que tots aquests productes compleixin els seus objectius per poder aprovar-los al mateix temps i així evitar un "avantatge del primer", abans d'afegir: "És possible -de fet, creiem que és probable- que vegem un retard d'un ETF de futurs del bitcoin fins a 2022, fins que l'entorn regulador estigui més clar".
El regulador dels mercats dels Estats Units (Securities and Exchange Commission, SEC) fa més de cinc anys que està debatent sobre si donar el seu beneplàcit o no a un producte d'inversió d'aquestes característiques. On altres països com Canadà des de febrer estan permetent que els seus inversors institucionals treguin rèdits dels ETF de la moneda digital, els EUA no ha fet el pas per diversos motius que ha adduït el supervisor com la falta de maduresa de mercat, la volatilitat, la manipulació, la poca supervisió i la protecció dels inversors.
En aquest context, els inversors es mosseguen les ungles d'impaciència davant aquest desenllaç. L'aprovació, quan arribi, "serà un moment més important que la compra per part d'Elon Musk de 1.500 milions de dòlars en bitcoins per a la tresoreria corporativa de Tesla, més significatiu que el fet que PayPal permeti als seus usuaris comprar, vendre i mantenir monedes digitals, i més gran que l'OPV de Coinbase", explica Nik Bhatia, professor adjunt de finances i economia empresarial a la Universitat del Sud de Califòrnia.