Solana, la 'cripto' que competeix amb ethereum i resol el trilema de la cadena de blocs

Amb tan sols 18 mesos de vida s'ha col·locat en setena posició per capitalització de mercat

Per

Bolsamania | 08 set, 2021

La tornada a l'escola d'aquest mes de setembre al mercat de les criptodivises té una protagonista indiscutible, que està acaparant l'atenció dels inversors del criptoespai, mentre els mercats generals es pregunten què és i quines novetats aporta enfront d'altres projectes com cardano, ethereum i el mateix bitcoin. Es tracta de solana, un símbol amb tot just 18 mesos de vida, que ha crescut un sorprenent 8.600% el 2021 i s'ha colat al top 10 de monedes criptogràfiques per capitalització de mercat, amb més de 50.000 milions de dòlars de valor i un preu que apunta als 200 dòlars.

Dades de CoinMarketCap mostren que el token SOL de Solana ha estat la moneda digital de més ràpid creixement de gener a setembre. En concret, ha superat dinou vegades la taxa d'expansió de l'ether -la unitat de la xarxa Ethreum- o 106 vegades la de la cripto número u durant aquest període. Només durant l'últim mes, s'ha disparat un enorme 400%, enmig de la creixent convicció del mercat que la seva cadena de blocs podria acabar imposant-se a llarg termini a Ethereum. I té una gens menyspreable setena posició entre les monedes digitals més valorades.

De fet "va néixer amb la clara intenció de convertir-se en una alternativa a la xarxa de la segona cripto per capitalització de mercat", explica Álvaro Alcaníz, cofundador d'Onyze. Objectiu que, al seu parer, "ha aconseguit sense cap dubte". Solana és una xarxa ultraràpida i altament eficient en comparació a les xarxes de cadenes de blocs que s'han estat utilitzant fins ara com a referents per a la construcció de solucions descentralitzades. "Amb la seva ultravelocitat de transacció i el seu claríssim potencial d'adaptació a diversos àmbits, és un més que digne rival per a la xarxa d'Ethereum", assegura l'expert.

La pedre angular del projecte Solana és clarament que sobresurt a l'hora de solucionar alguns problemes o barreres que presenta la cadena de blocs de l'ether i que dificulten la seva aplicació pràctica al món real, explica. En concret, el seu principal valor és que aconsegueix resoldre l'anomenat "trilema de la cadena de blocs", per la qual cosa no es poden aconseguir tres coses a la vegada: "Descentralització, rendiment i seguretat". Aquesta xarxa sorgeix amb el clar propòsit de desenvolupar una cadena de blocs que resolgui aquesta tricotomia i que sigui capaç de portar aplicacions pràctiques al món real, fonamentalment a les finances descentralitzades (DeFi per les sigles en anglès), on anteriors projectes que també rivalitzaven amb l'ether no acabaven de resoldre problemes com el de la necessitat d'un elevat grau d'immediatesa en les transaccions.

"El més interessant de Solana, com a projecte, és la seva escalabilitat, un dels problemes més comuns als quals s'enfronten les plataformes de cadena de blocs. Això, sumat a la seva rapidesa, capaç d'arribar fins a les 50.000 transaccions per segon, sens dubte fan que sigui una de les xarxes més prometedores en l'actualitat", afegeix per la seva banda Moisès Sants, expert en actius digitals de Bitpanda." Hi ha grans inversors institucionals que confien en Solana i el seu futur, i és possible que més s'hi segueixin sumant, a causa del recent impuls alcista que estem veient", arrodoneix.

Els experts consultats coincideixen a subratllar que una altra de les característiques que fan única la cadena de blocs del testimoni SOL és que ha implementat una nova tipologia de verificació entre els seus nodes, la qual es basa en un model de proof-of-stake (PoS) amb un complement que dona lloc a un model híbrid de consens que permet una tipologia de prova basada en l'històric de la xarxa. Aquest nou model ha estat denominat com Proof-of-History (PoH), i "ofereix unes possibilitats més escalables que altres sistemes com Proof-of-Work o Proof-of-Stake, aplicats de forma independent", aclareix Alcañiz.

A més, aquest nou format abarateix les transaccions de xarxa, cosa que es coneix popularment com tarifes de gas. En resum, estem davant d'una cadena de blocs "més eficient i que resol el problema que hagi desigualtats a l'ample de banda entre integrants, gràcies a una combinació de reducció de costos, major velocitat i el model Proof-of-History de comunicació entre nodes de la cadena de blocs", elabora Martínez-Pardo.

COEXISTÈNCIA O COMPETÈNCIA?

Malgrat l'entusiasme que suscita, és impossible dirimir si acabarà solana per imposar-se realment a l'ethereum i a altres 'altcoins' com cardano, que també es fonamenten en cadenes de blocs amb aplicacions al món real com les anteriorment citades dDeFiefi o els tokens no fungibles (NFT pels seus sigles en anglès). En el context actual de creixement i competència, "es fa difícil dir si la vencedora resultarà una d'elles o alguna nova que en sorgeixi durant els pròxims mesos", de manera que cal estar molt pendents de què passarà, recomana Martínez-Pardo. No descarta el CEO de HeyTrade que també s'acabi donant un procés d'especialització, en el qual cada cadena de blocs s'acabi optimitzant per a determinades aplicacions.

Punt i a part mereix el bitcoin per l'expert, ja que la més operada de les monedes digitals ha adquirit un paper clar de magatzem de valor, com a alternativa digital a l'or o actius d'aquest tipus, de manera que no creu que la resta de xarxes facin ombra a la creació de Satoshi Nakamoto.

En el fet que els inversors es plantegin diversificar les seves carteres amb aquest tipus de tokens, més enllà del bitcoin, Martínez-Pardo apunta que "per a aquells operadors que es puguin permetre suportar les pèrdues que comportaran tokens com solana, quant arribin les conegudes correccions del mercat, pot ser una bona opció invertir en aquelles que van guanyant tracció". Això sí, crida a circumscriure la inversió als 10 principals tokens per capitalització de mercat.

Últimas noticias