Scope avisa que els bancs no són immunes als riscos de les 'criptos'
El mercat de criptoactius està actualment en un moment crític
L'agència de qualificació Scope avisa que, encara que el mercat de les criptomonedes representa una petita part dels 250 bilions de dòlars del sistema financer mundial, els bancs no seran immunes als riscos de les 'criptos', si els clients i les entitats requereixen serveis en aquest àmbit.
"Pel que fa a les criptomonedes, el temor és que la manca de regulació i supervisió dels criptoactius pugui fluir gradualment als mercats financers tradicionals, contaminant-los amb nous riscos. De fet, cada vegada més participants del mercat se sumen al carro del bitcoin i l'ether, que representen el 40% i el 20%, respectivament, de la capitalització agregada del mercat de criptomonedes", indiquen en una nota publicada aquest dilluns.
Els mercats de criptomonedes segueixen estant alimentats principalment per inversors minoristes que fan operacions predominantment especulatives o de cobertura. Molts d'aquests inversors més recents amb prou feines entenen o es preocupen per la naturalesa veritable de les criptodivises o els riscos subjacents. "Això no és tranquil·litzador", reconeixen des de Scope.
Per la seva banda, els inversors institucionals, sobretot els 'hedge funds' i els fons d'inversió com els ETF centrats en les criptomonedes, són cada cop més nombrosos. "Això posa intrínsecament en perill l'estabilitat financera. No només perquè els fons inverteixen els diners d'altres persones, sinó també per l'intens ús del palanquejament a una escala molt més gran", afegeix l'agència.
Per tot això, no és estrany, ni de bon tros, que els reguladors financers prestin cada vegada més atenció a l'amenaça que suposa la creixent interconnexió dels mercats de criptomonedes amb els mercats financers tradicionals.
CAIGUDA PERSISTENT
Els mercats de criptomonedes es troben actualment en una caiguda persistent (aquest dilluns pateixen nova caiguda), ja que el bitcoin ha perdut gairebé el 60% del seu valor màxim i terra, una stablecoin o moneda estable suposadament, s'ha enfonsat totalment.
Ja al març, i no per primera vegada, les tres autoritats europees de supervisió (ESA) van advertir els consumidors sobre els riscos reals dels criptoactius, assenyalant que no són adequats per a la majoria dels consumidors minoristes com a inversió o com a mitjà de pagament o intercanvi.
En una entrevista recent per a la televisió, la presidenta del BCE, Christine Lagarde, referint-se a les criptomonedes, va dir que "no valen res, no es basen en res, no hi ha cap actiu subjacent que actuï com a àncora de seguretat". Aquesta afirmació és difícil de rebatre, comenten aquests experts.
I, no obstant, la febre de les criptomonedes sembla estar lluny de remetre. S'estima que al voltant del 10% de la població adulta a Europa i el 16% als Estats Units tenen algun tipus d'inversió en criptodivises. "Lamentablement, no hi ha estimacions sobre quants d'aquests inversors entenen el seu funcionament i els riscos al qual s'exposen", conclouen des d'Scope.