Sangria a les criptos: el bitcoin perd els 36.000 dòlars i l'ETH, els 2.000

Les caigudes es produeixen després d'un IPC dels EUA millor del que s'esperava

Per

Bolsamania | 15 nov, 2023

Notable caiguda del mercat de les criptomonedes. La capitalització borsària de l'espai ha disminuït un 2,17% a les últimes 24 hores i se situa als 1,37 bilions de dòlars després que el bitcoin (BTC) hagi caigut a prop d'un 3% a l'última jornada i se situï als 35.600 dòlars. Per part seva, l'ethereum (ETH) s'ha deixat gairebé un 4% l'últim dia i ha perdut els 2.000 dòlars.

La caiguda experimentada es va produir poc després que es conegués l'última lectura de l'IPC dels EUA, que va sorprendre el mercat en retrocedir més del que s'esperava. En concret, la taxa general va caure l'octubre al 3,2% enfront del 3,3% esperat, alhora que la inflació subjacent es va moderar fins al 4% des del 4,1% anterior que el consens esperava que es repetís. Paral·lelament a la caiguda dels actius digitals, els mercats tradicionals van repuntar amb molta força després de conèixer aquestes dades, amb els analistes destacant que la Reserva Federal (Fed) ja hauria arribat al final del seu cicle de pujada de tipus i podria començar a retallar-los a principis del proper any.

"Tot i que encara és lluny una lectura reconfortant de la inflació, el mercat laboral s'està debilitant i el creixement econòmic es desaccelerarà a mesura que els consumidors moderin la despesa. Encara sembla més probable un aterratge suau de l'economia, però sorpreses negatives en el creixement econòmic podrien canviar l'enfocament de la Reserva Federal el proper any", apunta Richard Garland, estrateg en cap d'inversions d'Omnis Investments. Alhora, altres estrategs, com els d'Oxford Economics, destaquen que a la inflació "encara li queda molt camí per recórrer" i que "encara passarà molt de temps abans que la Fed baixi les taxes d'interès".

Tot i aquest últim moviment a la baixa, els observadors del mercat de les criptomonedes creuen que una menor inflació i el descens dels rendiments dels bons podrien donar suport als preus dels actius digitals. En aquest sentit, els experts de Grayscale assenyalen que "la recuperació de les valoracions de les criptomonedes pot continuar si els tipus d'interès reals assoleixen el nivell màxim i seguim veient avenços cap a l'aprovació dels fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) al comptat al mercat nord-americà".

Aquest divendres és la data límit perquè la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les sigles en anglès) aprovi o rebutgi els ETF proposats per Hashdex i Franklim Templeton i, si bé hi ha hagut un augment de l'optimisme en les últimes setmanes, el regulador podria optar per tornar a endarrerir la seva decisió i aprovar-los juntament amb la resta de fons cotitzats a principis de gener. "En aquest escenari, l'impuls podria alentir-se als mercats de criptomonedes, ja que és probable que calgui esperar diverses setmanes per rebre notícies significatives relacionades amb els ETF", destaquen des de K33 Research.

Del seu costat, Rania Gule, analista de mercats d'XS.com, destaca que l'últim descens dels preus té a veure amb un pic de fortes liquidacions a l'espai per part de les conegudes "balenes", els grans tenidors de bitcoin del mercat. "Les grans transferències de bitcoin solen estar associades amb la presa de beneficis, cosa que porta a una correcció a la baixa en el preu del BTC, però la tendència alcista i els forts senyals dels indicadors tècnics continuen", explica.

A la resta del mercat, caigudes entre les principals altcoins. XRP es deixa gairebé un 5%, mentre que la solana (SOL) sorprèn després d'haver repuntat al voltant d'un 7%.

Últimas noticias