S'acosten tres grans catalitzadors de l'adopció institucional de criptomonedes
S'acosten tres grans catalitzadors de l'adopció institucional de criptomonedes: noves normes comptables que facin més atractiva la propietat de criptomonedes per part de les empreses, noves normes bancàries mundials que permetin la propietat de criptomonedes per valor de 200.000 milions de dòlars i el primer banc central que anunciï la possessió de criptomonedes entre les reserves de divises.
Així ho considera Ben Laidler, estrateg de mercats globals d'eToro, que considera que hi ha tres grans passos a seguir en l'adopció de criptomonedes. Com exposa, la correlació de les criptodivises amb els valors tecnològics s'ha desplomat i la seva volatilitat és ara inferior a la de l'or de la competència.
"Els arguments a favor de la inversió a curt termini se centren en l'aprovació dels primers ETF de bitcoin al comptat, la incipient claredat normativa i la reducció a la meitat del bitcoin el proper mes d'abril. Un factor més lent, però important és l'adopció institucional, ja que els inversors minoristes són pioners en aquesta classe d'actius i ja en tenen”, afirma.
Assenyala que el Consell de Normes Comptables dels EUA (FASB) està disposat a facilitar a les empreses la propietat de cripto. "El pas d'un tractament basat en el cost històric a un nou tractament basat en el valor raonable suposaria que els ajustaments regulars de preus passarien a través del compte de resultats. Això reflectiria millor el valor, encara que introduiria més volatilitat en els beneficis", diu.
Només unes 55 de les 50.000 empreses que cotitzen a la borsa a tot el món tenen bitcoin a l'actualitat, cosa que representa l'1% de l'oferta total, encapçalades per MicroStrategy, Marathon Digital i Tesla. Per contra, les empreses, a través de la recompra d'accions, s'han convertit en el comprador individual d'accions nord-americans més gran, i han adquirit 920.000 milions de dòlars només l'any passat.
Mentrestant, els reguladors bancaris mundials estableixen límits d'exposició a les criptomonedes, que s'aplicaran a mitjans del 2025. Els bancs estan limitats a mantenir criptoactius de més risc equivalents a l'1% del capital total de nivell 1, fins a un màxim del 2% incloent-hi stablecoins. Amb un capital global de nivell 1 d'uns 10 bilions de dòlars, això suposa un límit màxim d'uns 200.000 milions de dòlars.
Per part seva, els bancs centrals poden diversificar encara més les seves enormes reserves de divises per incloure bitcoin juntament amb l'or. Actualment, l'or representa el 17% de les reserves mundials de divises. Això suposa un valor de 2 bilions de dòlars o tres vegades la capitalització de mercat de bitcoin. "Encara no se n'ha anunciat cap, però potser es produeixi la primera".