Nova patacada del bitcoin per sota de 34.000 entre la Xina i l''encreuament de la mort'
El mercat deixa caigudes del 5% de mitjana després d'un nou declivi diumenge
- En castellano: Nuevo batacazo del bitcoin por debajo de 33.000 entre China y el 'cruce de la muerte'
El mercat de les criptodivises tracta aquest dilluns de reestructurar-se a l'alça després del nou enfonsament de diumenge, quan el bitcoin va perdre els 34.000 dòlars. La creació de Satoshi Nakamoto s'ha vist llastada per notícies sobre un major escrutini regulador a la Xina, les autoritats de la qual fan el forrellat als miners que s'assenten al país, mentre els gràfics apunten que el famós encreuament de la mort, un patró tècnic marcadament baixista, es va produir aquest divendres.
L'ethereum pateix també i cotitza al voltant dels 2.100 dòlars, mentre la capitalització total amb prou feines supera els 1,4 bilions de dòlars. La resta del mercat es tenyeix de vermell també amb caigudes en el dogecoin, que perd els 0,30 dòlars o el cardano, que es compra per sota dels 1,40 dòlars.
Entre els factors que pesen en el preu del bitcoin, que acumula caigudes de més del 10% des de fa una setmana, Bloomberg destaca que el hashrate -unitat mitjançant la qual es mesura la potència informàtica dels equips usats per a l'obtenció de monedes digitals- a la Xina està caient significativament. La causa és la pressió governamental sobre aquests centres que mantenen la cadena de blocs i consumeixen grans quantitats d'energia, que acaben cessant les seves activitats, assenyala Jonathan Cheesman, d'FTX.
"A llarg termini, l'èxode de miners xinesos tindrà un impacte positiu, però a curt termini pot haver provocat o ha provocat ja vendes en les 'criptos'", afegeix aquest expert.
Durant les últimes setmanes, hi ha hagut molts informes sobre les mesures de repressió a la Xina relacionades amb les operacions de mineria del bitcoin en diverses províncies. Les estadístiques dels últims 30 dies mostren que el hashrate ha fluctuat molt, i durant l'última setmana ha baixat aproximadament un 26%, recull bitcoin.com. Tot i la caiguda, els tres principals centres de mineria del món, que representen aproximadament el 41% del hashrate actual, es considera que es troben a la Xina.
Els analistes tècnics també diuen que el famós encreuament de la mort que s'acostava en els gràfics, que es produeix quan la mitjana mòbil de 50 dies cau per sota de la de 200 dies, es va produir divendres, però Cheesman minimitza aquest patró tècnic, ja que "no és estadísticament significatiu" per al bitcoin com un patró baixista. Quan la moneda va dibuixar un encreuament de la mort al març de 2020, per exemple, es va iniciar un ral·li d'un any.
Les criptodivisas s'han estat consolidant recentment, incapaços de superar els 40.000 dòlars, però respectant en tot moment els 30.000 dòlars, un indici de fortalesa des del punt de vista de l'anàlisi tècnica. El bitcoin està cotitzant a la meitat del seu màxim històric de gairebé 65.000 dòlars arribat a mitjans d'abril.
A més, Edward Moya, analista d'Oanda apunta que el bitcoin es manté també sota pressió per la sobtada caiguda del token titan a gairebé zero, una stablecoin que havia atret fins i tot el multimilionari Mark Cuban. Els reguladors ja havien expressat la seva preocupació per les stablecoins, i el mateix Cuban va encoratjar una major regulació de l'espai després de l'episodi.
"El bitcoin es va ressentir quan la desaparició del token titan va augmentar la pressió dels reguladors per oferir més proteccions al públic", explica Moya. "La caiguda de la moneda digital titan va ser una sorpresa per a molts, ja que és una stablecoin parcialment col·lateralitzada. Atès a l'entorn de risc que està colpejant Wall Street, les criptodivises estan sota pressió".
Amb tot, "l'element intrigant", per Naeem Aslam, director d'anàlisi d'Avatrade, és que "tot això es produeix en un moment en què escoltem moltes novetats positives per part de les institucions, que segueixen augmentant les seves operacions per donar accés al bitcoin als seus clients". A més, "si observem diferents enquestes, cada vegada està més clar que cada vegada més gestors de fons de cobertura estan disposats a assignar a prop del 10% de la cartera en bitcoin i altres actius digitals i això és realment positiu per als actius digitals a llarg termini", afegeix.
No obstant això, "per alguna raó els operadors se centren en les notícies sobre com la Xina segueix adoptant una postura més dura amb els miners", prossegueix l'expert.