Nervis en el bitcoin i en les criptos, molt pendents de la Fed, Powell i l'IPC dels EUA

El mercat espera una Fed més dura i que només proposi dues retallades dels tipus dinterès

Per

Bolsamania | 12 jun, 2024

Nervis al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) es manté als 67.400 dòlars després d'una significativa caiguda al començament de setmana, mentre que ethereum (ETH) continua lleugerament a la baixa i posa en perill els 3.500 dòlars.

A les altcoins també es palpa aquest sentiment d'incertesa. D'una banda, binance coin (BNB) i toncoin (TON) pugen amb ganes, mentre que altres grans tokens com XRP, dogecoin (DOGE) o cardano (ADA), entre d'altres, cauen significativament a les últimes 24 hores.

Segons dades de CoinGlass, les últimes caigudes han provocat que es produïssin liquidacions de derivats palanquejats de més de 250 milions de dòlars. Aquesta ha estat la segona liquidació significativa en només una setmana després que divendres es liquidessin 400 milions de dòlars més. Les liquidacions es produeixen quan una borsa tanca una posició palanquejada a causa d'una pèrdua parcial o total dels diners inicials de l'operador (marge) perquè l'usuari no compleix els requisits de marge o no té prou fons per mantenir la posició oberta.

Un dels principals motius darrere d'aquest refredament del mercat de criptoactius té a veure, com és habitual, amb la Reserva Federal (Fed). I és que avui es coneixerà la darrera decisió de política monetària del banc central nord-americà, del qual s'espera que mantingui els tipus d'interès als nivells actuals. Tot i això, el focus del mercat està en les previsions de l'organisme, que publicarà la seva taula d'estimacions macro actualitzada i l'anomenat diagrama de punts, on els consellers es posicionen anònimament sobre tipus fins al 2026 inclusivament, així com en les declaracions posteriors del president Jerome Powell.

La veritat és que les últimes dades macroeconòmiques, especialment les de l'últim informe d'ocupació, han refredat l'ànim dels inversors, ja que creuen que la Fed mostrarà una postura més dura del previst fa només unes setmanes. En aquest sentit, experts com François Rimeu, estrateg sènior a La Française AM, pronostiquen que la Fed reduirà de tres a dos les retallades de tipus d'interès que executarà aquest any, alhora que traurà la seva versió més 'hawkish' a relluir.

"El president de la Fed, Powell, reiterarà que la Fed necessita més confiança que la inflació s'està desaccelerant abans de poder començar a retallar el tipus d'interès oficial, tot i que les dades d'inflació d'abril són tranquil·litzadores després de tres mesos consecutius de sorpreses a l'alça. Subratllarà que el Comitè (Federal de Mercat Obert, FOMC) també consideraria reduir els tipus d'interès oficials en cas d'afebliment del mercat laboral", assenyala Rimeu.

A més, creu que "Powell hauria de continuar sent cautelosament optimista reafirmant que la inflació baixarà cap al 2% a mitjà termini (cap al 2026) amb el reequilibri del mercat laboral i l'alentiment de l'impuls econòmic davant una política monetària restrictiva". "També indicarà que la política monetària actual és prou restrictiva. En conseqüència, Jerome Powell reafirmarà que probablement no calen noves pujades del tipus d'interès oficial", afegeix.

"Creiem que es mostraran una mica més 'hawkish' que a la reunió del març, quan van estimar tres baixades de tipus cada any entre 2024 i 2026. Estimem que ara es posicionaran amb només dues baixades el 2024, i potser alguna altra picada d'ullet suau al mateix sentit", afirmen els analistes de Bankinter.

Per si no n'hi hagués prou, el mercat també estarà molt pendent de l'IPC dels EUA del mes de maig, un indicador rellevant també de cara a determinar quines decisions anirà prenent el banc central nord-americà d'ara endavant. En aquest cas, s'espera que la inflació registri un increment del 3,4% interanual, igual que la dada prèvia, encara que no es descarta que surti una mica pitjor del que s'esperava, segons alguns experts.

En aquest sentit, els analistes de K33 Research assenyalen que el bitcoin està augmentant la seva correlació amb la renda variable, que es troba al nivell més alt des del 2022, per la qual cosa la sessió d'avui es presenta força volàtil per als actius digitals, la cotització del qual podria dependre en gran mesura de la lectura d'IPC i de la decisió i projeccions de la Fed.

"L'escenari està preparat per a un dimecres macro frenètic, amb les dades de l'IPC del maig i la decisió de la Fed sobre els tipus d'interès a punt de moure el mercat. És probable que el gràfic de punts del FOMC, juntament amb l'orientació a futur durant la conferència de premsa de Jerome Powell, siguin els factors que influeixin més en el preu, ja que el BTC ha reprès la seva atenció a les expectatives de taxes d'interès del mercat”, expliquen aquests analistes.

Últimas noticias