Més volatilitat a les 'criptos': el bitcoin torna a caure per sota dels 24.000 dòlars
El mercat espera la dada d'inflació PCE, l'indicador favorit de la Fed
Continua la volatilitat al mercat de les criptomonedes. Tan aviat com va pujar, el bitcoin (BTC) ha tornat a baixar un notable 2% fins a tornar a situar-se per sota dels 24.000 dòlars. L'ethereum (ETH), per part seva, cau menys (-0,7%), però s'allunya dels 1.700 dòlars (1.650 dòlars).
Les darreres sessions han estat marcades per la volatilitat. La criptomoneda reina no acaba de definir un rumb després dels darrers esdeveniments. Les actes de la reunió del febrer de la Reserva Federal (Fed) van ser tèbies, l'atur setmanal ha tornat a demostrar la fortalesa del mercat laboral nord-americà i el PIB de la primera economia del món s'ha revisat a la baixa. Els experts assenyalen que hi ha prou motius perquè la Fed endureixi la seva postura i, no obstant, el bitcoin continua mostrant una “notable resistència”.
“No és l'únic a fer-ho, estem veient una cosa semblant als mercats de renda variable, encara que en menor mesura. És evident que els mercats de criptomonedes estan tornant a confiar que els dies més foscos han quedat enrere. Si el flux de notícies es manté, podria ser el cas, i una ruptura dels 24.500-25.500 dòlars podria alimentar encara més aquesta creença”, assenyala Craig Erlam, analista sènior de mercats d'Oanda.
Per a aquest analista, aquest nivell és “realment crucial” per al bitcoin, ja que una ruptura “podria generar molt més entusiasme”. “I tots hem vist el que passa quan hi ha entusiasme i eufòria a les criptomonedes. El preu es pot disparar independentment dels fonaments o del sentiment general”, afegeix Erlam, alhora que indica que “la recuperació del 50% des de començament d'any suggereix que alguna cosa pot estar passant”.
Amb les seves diferències, la majoria dels experts coincideixen que hi ha una gana més gran pel risc al mercat i que el pitjor del mercat baixista ha quedat enrere. "La gent sent que el pitjor pot haver passat en termes de males notícies que vam tenir al sector de les criptomonedes l'any passat, i és per això que el bitcoin és més resistent", subratlla Bradley Duke, co-CEO d'ETC Group, a CoinDesk.
Altres, en canvi, opinen que el repunt del mercat no és sostenible i que no trigarem a veure una caiguda tant als mercats de renda variable com al de les criptomonedes. Segons Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, la revisió a la baixa del PIB nord-americà podria haver estat “encoratjadora” per “alleujar la inflació i suavitzar la mà de la Fed"..., però no ha estat el cas. "L'índex de preus del PIB va mostrar que la inflació al quart trimestre va disminuir, però molt menys del que s'esperava, com a reflex perfecte de les dades de l'IPC i l'IPP publicades a la setmana passada", explica.
Per a aquesta experta, el còctel d'un creixement més lent del previst i una inflació més alta del que s'esperava és el pitjor resultat possible. “Totes les empreses de l'S&P500 ja han presentat els seus resultats i els beneficis van caure un 1% el darrer trimestre. A primer cop d'ull, no és una bona xifra, però aquests beneficis es comparen amb les xifres d'èxit de l'època posterior a la pandèmia i, malgrat la caiguda, continuen sent elevats”, apunta.
La qüestió és, indica Ozkardeskaya, “fins on cauran”. “Dependrà de diversos factors, entre ells l'agressivitat amb què la Reserva Federal continuï endurint la política. L'agressivitat de la Reserva Federal dependrà de la rigidesa de la inflació”, afegeix. Així mateix, assenyala que queda una dada important per finalitzar la setmana: la inflació PCE dels Estats Units, l'indicador d'inflació preferit de la Reserva Federal.
“En vista de les dades anteriors, sabem que la inflació s'ha moderat, però no tant com s'esperava. Si no hi ha una gran sorpresa, no hi hauria d'haver una reacció sagnant del mercat a un índex PCE lleugerament superior a l'esperat”, afegeix.
A l'esfera de les criptomonedes, la SEC continua amb la seva ofensiva reguladora i ha presentat una objecció formal a l'adquisició de Voyager per part de Binance US, filial nord-americà de l''exchange' més gran del món. Per la seva banda, Sam Bankman-Fried podria enfrontar-se a més càrrecs penals després de presumptament amagar i no declarar algunes donacions a polítics.
A la resta del mercat, caigudes generalitzades als principals criptovalors. Ripple (XRP), cardano (ADA), polygon (MATIC), solana (SOL) i polkadot (DOT) cauen entre un 2% i un 4%.