Linde creu que les monedes virtuals tenen més riscos que beneficis però destaca el potencial de la cadena de blocs
El governador del Banc d'Espanya crida a no confondre les innovacions importants amb les cridaneres
El governador del Banc d'Espanya (BdE), Luis María Linde, ha advertit que l'ús de les monedes virtuals presenta actualment "més riscos que beneficis". Tot i això, ha demanat no confondre les divises digitals amb la tecnologia en la qual se sustenten, la cadena de blocs, que al seu judici sí que té potencial per millorar l'eficiència i reduir els costos.
"Al meu entendre, el seu ús actual (de les monedes virtuals) presenta més riscos que beneficis: tenen una baixa acceptació com a mitjà de pagament, pateixen una volatilitat extrema, presenten múltiples vulnerabilitats operatives i han estat relacionats amb activitats fraudulentes o il·lícites en molts casos", ha alertat durant la seva intervenció en el 25è Trobada del Sector Financer organitzada per Deloitte, ABC i Societat de Taxació.
Linde assegura que els canvis tecnològics requereixen que les autoritats duguin a terme processos de transformació interns
On sí que veu Linde una oportunitat és en la tecnologia de registres distribuïts en que es recolzen els actius virtuals, que "ofereix possibilitats interessants" i que permet compartir un llibre de registre entre diversos agents. Si bé, ha assenyalat que és una tecnologia que encara "no està prou madura", ha destacat que té potencial per millorar l'eficiència i reduir els costos.
Sobre els riscos que afronta el sector financer, Linde ha apuntat a la complexitat del canvi tecnològic i, en aquest context, ha cridat a concentrar els esforços en separar les innovacions amb potencial per millorar l'eficiència en la prestació de serveis, reducció de costos i increment de la seguretat, "d’aquelles novetats espúries que no aporten millores significatives i que convé tallar com més aviat millor", en al·lusió als actius virtuals o tokens.
Linde, que abandonarà el seu càrrec el proper mes de juny, creu que els reguladors i supervisors han de contribuir a què es puguin aprofitar al màxim els beneficis de la innovació al sector financer, però mantenint els riscos "dins dels límits raonables". Per això, ha instat a no confondre les innovacions que poden millorar l'eficiència en prestació de serveis a sector financer, com la intel·ligència artificial o la dada massiva, amb altres que són "cridaneres" però que presenten "més riscos que beneficis", com és el cas dels actius virtuals.
Segons l'opinió de Linde, els canvis tecnològics requereixen que les autoritats duguin a terme processos de transformació interns i que dediquin recursos suficients per al seu seguiment i anàlisi, promovent que els desenvolupaments que es produeixin al sector financer s'efectuïn de forma "sana, ordenada i positiva".
OPORTUNITATS I RISCOS DE LA DIGITALITZACIÓ
El governador del Banc d'Espanya ha destacat que la digitalització del sector pot suposar "grans oportunitats" per incrementar li eficiència i millorar els serveis financers en el seu conjunt, així com per l'adaptació a la demanda dels usuaris, sempre que les innovacions siguin "ben aprofitades i gestionades".
No obstant això, ha advertit que és necessari un tractament adequat dels riscos i vulnerabilitats que acompanyen aquests processos. "El pas a una economia més digital està acompanyat amb majors amenaces cibernètiques i cal desenvolupar noves mesures de protecció dels processos, dels actius i de les dades dels clients", ha alertat.