Les criptos maquillen el mal inici de setmana i l'optimisme es manté intacte

El bitcoin cau per sota dels 42.000 dòlars

Per

Bolsamania | 12 des, 2023

Actualitzat : 13:14

Les criptomonedes redueixen les caigudes aquest dimarts. El bitcoin (BTC) es manté per sota dels 42.000 dòlars (41.800 dòlars) després d'una abrupta caiguda al començament de la setmana. L'ethereum (ETH) es comporta de forma similar, situant-se al voltant dels 2.220 dòlars a la segona sessió setmanal.

El començament de la segona setmana de desembre ha estat, com heu pogut veure, marcat per la volatilitat. En unes hores, el bitcoin va retrocedir des dels 44.000 dòlars fins als 40.000 dòlars, mentre que l'ETH va passar de fregar els 2.400 dòlars a situar-se al voltant dels 2.160 punts. Segons dades de diferents empreses d'anàlisi de cadena de blocs, aquesta caiguda dels criptoactius va ser a causa de la liquidació massiva de posicions, especialment de futurs o posicions llargues.

En concret, CoinGlass calcula que al voltant de 475 milions de dòlars en posicions llargues van ser liquidades aquest dilluns, mentre que uns 73 milions de dòlars en posicions curtes van registrar pèrdues enmig d'una liquidació general de les apostes palanquejades, ja que els alts tipus de finançament preparen el terreny per a un entorn de mercat inestable. Les dades mostren que la majoria de les liquidacions van tenir lloc a Binance, OKX, ByBit, Huobi i Bitmex.

Tot i això, el sentiment del mercat continua sent positiu. En unes declaracions recollides per CoinDesk, Joel Kruger, estrateg de mercat de LMAX Group, ha assenyalat que el retrocés va ajudar les criptomonedes a sortir dels nivells de sobrecompra i que els preus dels actius podrien continuar pujant fins a assolir nous màxims.

"Sospitem que aquestes caigudes en el bitcoin i l'ether seran devorades amb força rapidesa, a favor de mínims més alts i continuacions alcistes cap a nous màxims anuals. Les perspectives per als criptoactius de cara a finals d'any segueixen sent brillants", ha afegit.

De la mateixa manera, Will Clemente, analista de mercat especialitzat en bitcoin, ha indicat que la correcció actual no hauria d'haver estat una sorpresa i s'havia de produir en algun moment. Segons Clemente, aquestes reculades són necessàries per desfer el palanquejament excessiu i aconseguir un moviment de preus més sostenible. "El BTC gairebé s'ha duplicat en 2 mesos sense retrocessos, una correcció no és tan sorprenent. Les correccions sacsegen les 'mans febles' i el palanquejament, cosa que permet una base més sòlida per a eventuals moviments més alts", va explicar al seu compte de X (antiga Twitter).

En aquest sentit, els inversors semblen tenir clar que els fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) al comptat de bitcoin seran aprovats en les primeres setmanes del proper mes de gener. L'expectativa és que aquests productes d'inversió atreguin milers de milions de dòlars de capital institucional i personalitats de la mida de Mike Novogratz, CEO de Galaxy Digital, s'han mostrat entusiasmats davant del que aquesta aprovació regulatòria pot suposar per als actius digitals.

D'altra banda, el consens no acaba de comprar l'intent de narrativa dura que intenta imposa la Reserva Federal (Fed), que demà donarà a conèixer la seva propera decisió de política monetària després que aquest dimarts es publiqui la dada d'inflació oficial mes de novembre. L'expectativa és que el banc central nord-americà faci una nova pausa i que no retalli els tipus d'interès durant el primer trimestre del 2024, tot i que caldrà estar atents al comunicat de la Fed i a la roda de premsa posterior del president Powell per avaluar-ne el to i el missatge.

Amb tot, no seria estrany que hi pogués haver noves retallades a curt termini. L'Índex de Por i Cobdícia Cripto (Crypto Fear & Greed Index) se situa per sobre dels 70 punts, indicant una situació d'elevada cobdícia al mercat. Aquest índex mesura sis indicadors clau (volatilitat (25%), impuls i volum del mercat (25%), mitjans socials (15%), enquestes (15%), domini de bitcoin (10%) i tendències (10%)) per mesurar el sentiment del mercat cada jornada. Una lectura a la baixa d'aquesta referència pot indicar una "por extrema" que pot ser interpretada com un senyal que els inversors estan massa preocupats i sol ser entès com una oportunitat de compra. Al contrari, un ampli sentiment de “codícia” pot indicar que el mercat està a punt de patir una correcció.

Per tècnic, Javier Molina, analista sènior de mercats d'eToro, creu que els últims moviments demostren "que buscar sostres a qualsevol actiu, i en bitcoin en particular, és impossible i gens recomanable". "El coet en què estem té ara mateix una força significativa, incloent-hi la narrativa global que, tot i això, no ens ha de fer confiar i hem de reaccionar als moviments dels preus", explica.

Segons Molina, superar els 44.500 dòlars "suposa anar a buscar els 48.000-50.000", mentre que perdre els 42.900 dòlars, com està sent el cas, "indicaria un retorn als 38.000 dòlars". "De moment, segueixen entrant fluxos (stablecoins), segueix l'augment del nombre de carteres i l'inversor institucional i corporatiu està a l'espera de l'aprovació de l'ETF", sentencia aquest expert, que recomana aproximar-se amb "precaució" als criptoactius en aquests moments.

A la resta del mercat, les principals altcoins com XRP, solana (SOL) o cardano (ADA) es recuperen després d'un mal dilluns.

Últimas noticias